Радина Павлова, Право в Хайделберг

Първо и най-важно: не е лесно.  worth

Балът не е висок, особено с оглед на нашите оценки е направо абсурден (около 2.0 -2.2, мисля). Лично аз приложих към документите за кандидатстване и сертификати за участие в проекти, олимпиади и т.н., мотивационни писма, Lebenslauf и подобни. Напълно излишно: всичко, което играе роля, е оценката от дипломата и наличието на DSD/DaF.

Университетът е стар, държи на традициите и независимо от това, че вероятно още към края на юли ще получите онлайн-потвърждение, че сте приети, чакате тихо и кротко официалното писмо, с което можете да се запишете, по пощата.

Началото е максимално улеснено, доколкото може да бъде с немската администрация. Откриване на банкови сметки, записване в университета (само на място!), общината, изваждане на Studierendenausweis са първите премеждия, с които се сблъскваш, след като си получил дългоочакваното писмо.

Преди офицалното начало на семестъра Auslandsamt организира за чужденците така наречените Orientierungstage, след които следва и истинското Ersti-Woche на Fachschaft-а. За първокурсниците се подготвят чисто информативни лекции, на които деканът подробно разяснява системата, Stadtrally, Kneipentour по известната UntereStraße. И за да не бъдете изненадани, да предупредя: още първата седмица се започва с учебния материал.

В първи семестър наистина целите в академичен план не са особено високи: важно е да си изградите навици за учене и да свикнете с новия начин на живот (битовите проблеми наистина не са за подценяване). Истински изпити във формата на казус, който трябва да решиш, всъщност все още няма. Има 2 пробни изпита, чиято единствена цел е сам да се ориентираш за нивото си.

Всъщност цялата система е подчинена на идеята за събиране на така наречените Schein-ове, необходимата предпоставка за явяване наStaatsexamen. За право те са общо два, разделени от задължителна двугодишна практика.grafik

Препоръчително е в първи семестър да се явите на изпит за Grundlagenschein, който май е единственият подобен на тези в училище (тема или въпроси, на които трябва да отговориш: зависи от професора). Може да се положи по няколко дисциплини: Rechtsgeschichte, Verfassungsgeschichteder Neuzeit, Rechtsphilosophie, Römisches Recht, които се изучават в различни комбинации през летен и зимен семестър. И да не го вземете, не е фатално: може да си пробвате късмета всеки семестър до пети.

Междувременно ще посещавате така наречените AGs (Arbeitgemeischaften). Както подсказва името, става дума за работа в малки групи до около 20 човека, в които се решават казуси и те подготвят за формата на бъдещите изпити. Записването става онлайн чрез портал, който се отваря само в стриктно определен час и както се предполага за стар университет с традиции, често е кошмар заради невъзможността на сървъра да издържи всички напористи новоизлюпили се студенти.

Допълнително програмата се допълва от лекции и 2 туториума, участието в които е по желание. Единият се организира от университета и се води от по-големи студенти с високи резултати на Zwischenprüfung, който е подобен на AG, а другият – от членове на Fachschaft-a, които ти дават насоки за някои важни неща около следването в чисто формален план като как протича процедурата по преразглеждане на работа, ако се чувстваш ощетен от оценката, как се пише домашно, как да си избереш учебник и т.н.

По-тежката част настъпва с идването на семестриалната ваканция и началото на първите два Übung-a. Един Übung се състои от домашно, придружено от два клаузура през идващия семестър (първият се пише около месец след началото10470645_10152535116013103_294892583_n на семестъра, вторият още месец след това). За да издържиш и да получиш бленувания Schein, трябва да минеш домашното и поне един от двата клаузура. Системата за оценяване е точкова: максимално 18, с 4 точки минаваш.

Ако си скъсан на домашно, а си издържал Klausur, имаш право да го пишеш за втори път с ново задание следващата ваканция. Ако се провалиш и на двата клаузура, повтаряш всичко. Писането на едно домашно изисква средно около 120-140 часа работа със специализирана литература и би следвало да протича в библиотека. Броят на местата за работа в тях е ограничен, което, разбира се, е проблем.

Основни дисциплини, които се изучават са: Zivilrecht, Staatsrecht, Strafrecht, в по-късни семестри Verwaltungsrecht.

След около 4-ти семестър можеш да избереш и Schwerpunktbereich. Общо университетът предлага над 10 такива, включително Sport-, Medizinrecht и т.н. Оценката формира определен процент от тази на държавния. Пълният списък можете да намерите на страницата на факултета.

По отношения на средата, бих казала, че е доста конкурентна. Добрите познания по немски и позитивната личната настройка са силно препоръчителни.

Учебници

knigiУчебниците са много и скъпи. Личната ми препоръка: използвайте библиотеката, има повече от нужното, може да се заема и за вкъщи. Ако имате проблеми с Heidi (онлайн каталога на библиотеката), винаги можете да се обърнете към служител – немците са много учтиви.

Във факултета по право a.k.a. Семинара има и специализирана библиотека за юристи. Там обаче книгите могат да се използват само на място.

Ако много държите да имате нещо свое за спомен от семестъра или не можете да сеhighlighter откажете от highlighter-манията (особено заразна сред юристите), не бързайте с покупките, чуйте препоръките на професора и хвърлете по един поглед на книгата в библиотеката, преди да я купувате. Стилът на всички автори е доста различен, индивидуално  се определя кой е най-подходящ.

Още информация за Право: тук

Прочети още: Какво трябва да знаем за специалност право?

4 Replies to “Радина Павлова, Право в Хайделберг”

Leave a Reply