Право: Държавни изпити

Следването на специалността право в Германия продължава 9 семестъра, след завършването на които студентът започва едногодишна подготовка за държавен изпит.

Обикновено през пролетта след деветия семестър на завършилите се предоставя възможността за се явят на така наречения Freischuss/Freiversuch – пробен опит, който, ако студентът издържи, се признава за истински издържан държавен изпит. Плюсът на този пробен опит е, че дава още един шанс – освен него всеки студент по право може да се яви на държавните изпити само два пъти. Ако и двата пъти са неуспешни, студентът не получава никаква диплома за завършено правно образование и му е забранено да следва право в цяла Германия (накратко – изгубил е над 5 години без никакъв резултат).

346090.TIF
Наистина ли всяка година на държавните изпити има 30% скъсани?

Колко държавни изпити има?

Два: Erste juristische Prüfung и Zweite juristische Prüfung. При взимане на първия държавен изпит студентът става правоспособен юрист. 2 години след това юристът има право да се яви на втория изпит, чието успешно издържане му позволява да работи като адвокат или съдия.

В какво се състои Erste juristische Prüfung?

Всъщност, първият държавен изпит не е един изпит, а група от няколко компонента. Първо, 30% от оценката идва от специализацията, която студентът е правил между 1-2 години. Останалите 70% са разделени между писмена и устна част, които са същинският държавен изпит.

Писмената част (40%) е Pflichtfachprüfung – изпитване върху основните части на правото, което в различните Bundesländer-и е между 5 и 7 изпита, които продължават по 5 часа всеки и са решаване на казуси по различни предмети.

Устната защита (30%) е изпит пред комисия, който отново варира според провинцията – обикновено студентът предварително е избрал широка тема, върху която говори и след това му се задават въпроси. Следва и изпитване върху всевъзможни други Gebieten, така че общо взето може да се падне всичко.

Писмените изпити се полагат в рамките на 2 седмици, като след получаването на оценките от тях се разбира, дали студентът е допуснат до устна защита. Средната оценка трябва да е над 3,5 точки, като максимум 2 изпита може да не са издържани.

Защо държавните изпити се различават в Bundesländer-ите?

В Германия има 43 университета с правни факултети и 8 Fachhochschulen, които предлагат специалността право. Всяко учебно заведение само създава програмата, по която студентите биват подготвяни за държавните изпити.

Както и за много други неща, провинциите имат право сами да взимат решения относно много от мерките и начините на процедиране в образователната система. Те са самостоятелни, което означава, че сами съставят държавните изпити за своите студенти.

Поради тази причина се носят доста слухове за това къде е по-трудно и къде може да се изкара по-добра оценка. Всеизвестен факт е, че както средните оценки, така и квотата на скъсаните студенти по право са доста по-зле от всички останали университетски специалности. Само 15% от студентите получават над 9 (от 18) точки. Средният процент на скъсаните на първия държавен изпит е 30% на година, а на втория около 15%.

Процент скъсани на държавните изпити (2007)*

Untitled

*Резултатите от държавните изпити след 2007 нямат обществен достъп като цялостна статистика, осигурена от Bundesamt für Justiz. Можете да намерите информация от сайтовете на отделните провинции, като например Bayern.

Какви слухове се носят?

 • В Хайделберг е най-трудно и най-много студенти отпадат през годините.
  exam-fever
  Ученето няма край…

   

 • В Берлин има допълнителна част на устния изпит, където изпитващите могат да те питат всичко възможно -> устната защита е по-трудна.
 • В Райнланд-Пфалц пишат най-високите оценки на специализациите.
 • В Майнц има много малък брой студенти, което гарантира повече внимание от професорите и съответно по-качествена подготовка за изпитите.
 • В Хесен целата система и изпитният ред са много объркани, част от изпита е дори писане на домашно. Освен това няма Freischuss.

Равносметката

Всичко е много относително! Със сигурност има по-добри и по-незадоволително подготвящи за държавния изпит университети, обаче е трудно това да се каже абсолютно и сигурно чрез някоя класация.

Ясно е, че ако студентът иска по-личен подход и внимание, ще се запише в университет с 300, а не с 1200 приети студенти по право. Ако репутацията на учебното заведение в ranking-листите не е най-важна за вас, ще помислите и за това в кой град искате да сте – дали ще има достатъчно възможности за работа или за купонясване, дали ще е близо до нещо, което е важно са вас (Мюнхен е близо до планината, за всички любители на зимните спортове; Фрайбург е близо до Франция, за всички пътешественици…).

Съветвам ви да погледнете и възможностите за извънклaсни занимания и проекти. Само няколко от немските университети например участват в най-голямата конференция Model United Nations в света (NMUN в Ню Йорк); само няколко се готвят за най-известните и престижни Moot Courts (симулации на съдилища) във Вашингтон, Виена или Страсбург; не всички факултети си имат клубове по интереси или менторски програми.

А ако сте свели избора си до няколко университета и се колебаете – постарайте се да се свържете с по-големи студенти по право, които да ви разкажат за плюсовете и минусите на системата и защо биха ви препоръчали дадена провинция или университет.

Татяна Миткова

Прочети още: Какво трябва да знаем за специалност право?; Попитахме студенти по право…

0 Replies to “Право: Държавни изпити”

Leave a Reply