Наръчник със съвети за студенти в първи семестър (част 1)

Тук ще намерите отговор на най-важните въпроси, които ви вълнуват като новобранци. Kак да организирате обучението си, към кого може да се обърнете за съвет и дали можете да получите материална подкрепа от някъде.

The-Brain-Philologische-Bibliothek-der-FU-Berlin-a17816962
Известната филологическа библиотека в Свободния университет в Берлин

За разлика от позната атмосфера в училище, в университета никой не се грижи за студентите. Тук властват други правила и нерядко точно за новите попълнения е особено трудно да се ориентират в обстановката. Изведнъж човек разполага едновременно със свободата, но и с голямата отговорност да планира следването си, да състави график за това какво, как и кога точно да учи, а паралелно с това естествено е длъжен и да не изпуска от поглед финансовата страна на нещата. Да, млади колеги, стресът без съмнение ще е голям, но най-доброто, което можете да направите за да се подготвите, е именно да се опитате да намерите възможно най-много информация за всичко, което ви очаква. Този наръчник има за цел да ви даде основната информация и най-важните съвети, които ще ви помогнат да се справите по-лесно с първите няколко седмици.

Кой отговаря за какво?

Като студент в Германия, всеки от вас ще чуе (а и ще общува с) т.нар. организация Deutsches Studentenwerk. Зад това име, преведено грубо като Немска национална асоциация по студентски въпроси, стоят 58 регионални студентски организации в цяла Германия. Те се занимават с предоставяне на обществени услуги, като най-важната от тях (особено за новодошлите чужденци) без съмнение е настаняването в студентски общежития и предоставянето на финансова подкрепа чрез т.нар. Bafög. На това място е много важно да се подчертае, че за съжаление местата в общежитията често не достигат и намирането на жилище може да бъде голям проблем (разбира се още повече ако човек разполага с ограничени финансови ресурси). Затова най-ефективният начин да си увеличите шансовете за успех остава да се регистрирате в мрежата на Studentenwerk поне 5-6 месеца преди началото на обучението си (това може да се направи много лесно чрез Интернет). Въпросната регистрация е напълно необвързваща и реално е равностойна на вписването ви в списък на чакащите за вакантни места през въпросния нов семестър. Не на последно място, Studentenwerk се грижи и за управлението на местните мензи и кафенета.pic_2564078_fullКъм студентския секретария можете да се обърнете по въпроси, касаещи допускането ви до обучението, първоначалното ви записване, презаписването всеки семестър и евентуално желанието ви за смяна на специалността.

В отдела за консултация на студентите пък, ще ви помогнат ако искате да изясните нещо около предписанията за провеждане на обучението и полагане на изпитите или относно потенциални ограничения за достъп до специалностите. Служителите там също така биха могли и да ви помогнат със съвети за това как да се подготвите най-добре за изпитите си или как да се справите с някои от проблемите, с които новодошлите обикновено се сблъскват през първия семестър. Ако пък имате специфични въпроси относно специалността, която сте избрали, то е най-добре да се обърнете директно към съответния консултантски отдел. Обикновено съветниците по общи въпроси са няколко и имат по-продължително работно време, но в случай, че искате да говорите с някого по-конкретен въпрос за вашето следване, имайте предвид, че това често става след предварително уговаряне на час за среща или само в рамките на няколко часа седмично.

student_stress
Имаш ли нужда от съвет или консултация?

Дори стресът покрай изпитите да ви дойде в повече и да имате чувството, че не можете да поемете повече информация или да имате проблеми в любовта и това да ви тежи не изпадайте в паника. При такива проблеми университетите също имат структури, които могат да ви помогнат, а именно – безплатни психологически консултации. Освен това много от учрежденията предлагат и възможност за получаване на правни съвети срещу скромна сума или дори без заплащане, а това е достатъчно за първоначална оценка на правната ви ситуация.

Организацията Asta е друго важно понятие, което е добре да запомните. Тя представлява нещо като официално представителство на студентите в университета и се застъпва за интересите ви в диалога с него. Към компетенциите й спадат както въпроси, свързани със самото обучение, така и защитата на студентските интереси в икономически и социален план (това например е организацията, обикновено преговаряща за облекчените тарифи за обществен транспорт). Не на последно място, Asta предлага и правни и социални консултации, както и подкрепа при търсенето на жилище или работа.

Създайте си график и го спазвайте

To-DO-ListДва пъти в годината много студенти започват да получават пристъпи на паника и всеки път това се случва по едно и също време, познато като „началото на новия семестър”. Тази дата бележи края на безгрижието и началото на притеснението за приближаващите изпити. За да не се стресирате от самото начало се опитайте да разделите всичките си задачи на такива, които трябва да се изпълнят в кратък срок, такива, които могат да почакат малко и такива, които могат да почакат дори повече. Освен това си поставете приоритети, преценявайки от кои изпити бихте могли да получите най-много точки, кои домашни могат да бъдат пренебрегнати ако се наложи и т.н. Това, което не бива да забравяте е, че всеки добър план трябва да включва и предвидено време за почивка и разтоварване, защото мозъкът наистина се нуждае от време да поеме цялата тази информация, а и защото все пак от вас зависи да успеете да се насладите на студентстването си.

Обръщайте внимание на часовете за разговор

Всеки преподавател, както и всеки асистент, ръководещ упражнения, обикновено предлага възможност на студентите за среща на четири очи, на която да зададат въпросите си. Понеже предвиденото за целта време често е едва един час седмично, обаче, нерядко от студентите се изисква предварително да заявят желанието си за разговор (обикновено чрез е-мейл). Освен това си струва да се отбележи и че най-вече с приближаването на изпитната сесия или на крайния срок за предаване на домашно или реферат свободните часове за разговор бързо се запълват.  

Статията има и продължение, което можете да намерите тук.

Преводач: Свилена Керемянова

Оригиналната статия на немски можете да намерите на този адрес.

0 Replies to “Наръчник със съвети за студенти в първи семестър (част 1)”

Leave a Reply