we-can-do-it
Защо си заслужава да кандидатстваме сами? (Кликни на картинката, за да разбереш)

За повечето от вас бюрокрацията до момента се е изразявала в това да си извадите карта за градския транспорт, нали? Е, сега ще ви се наложи да се сблъскате с някои мъъничко по-сериозни проблеми и разочаровани от живота лелки, които ще ви се карат и ще ви съскат зад бюрата си в поредната институция. НО който иска да следва в чужбина, трябва да се учи да е самостоятелен – ако сега се уплашите от няколко процедури, то жална ви майка в Германия, където бюрокрацията е толкова добре развита и тромава, че и проститутка за да си поръчате, ще трябва да попълвате формуляри с адресна регистрация и номера на банкови сметки 🙂

Диплома за завършено средно образование

Първата стъпка е получаването на дипломата ви за завършено средно образование. Преди училището официално да ви подпечата дипломите, класните ръководители ви ги дават за подпис. Разгледайте ги много подробно и внимавайте най-вече за следните неща:

 1. Имената ви да са правилно изписани.
 2. В графа „Гражданство” да е нанесено правилното ви гражданство (особено да внимават хора с чуждо или двойно гражданство).
 3. В графа „Рождено място” да е нанесено истинското ви рождено населено място, а не това, в което живеете в момента.
 4. Ако има предмети, които не сте имали през годините (например били сте освободени от спорт, карали сте профил математика и информатика, а не литуратура и история), внимавайте срещу тези предмети да е написан минус, а не да е оставено празно поле.

Важно: От тази година (2016) подпис върху дипломата не се изисква! Подпишете ли се, дипломата става невалидна. 

Съветът на faq4uni: много училища бавят дипломите и не ги раздават веднага след като са готови, ами чак на официална церемония по дипломиране. Опитайте се да изместите дипломирането си колкото може по-рано, за целта говорете с класния ръководител, ако трябва се съберете випуска и говорете с директорката, все пак символичното връчване не е по-важно от това да успеете да си пратите документите на време.

Прочети статията ни за сбъркана диплома.

Заверка на копие на дипломата при нотариус

Щом си получите българската диплома на дипломирането, отивате с нея при нотариус, за да ви направи нотариално заверено копие на дипломата. Това отнема приблизително 10 минути и не би трябвало да струва повече от 10 лв. Съветът на faq4uni: предварително си намерете нотариус, който да е близко до мястото на дипломирането или до МОН, за да си спестите хвърченето насам-натам. Ако искате да спестите време: препоръчваме ви да си направите две обикновени копия на дипломата, като заверите нотариално само едното. Другото може още на същия ден да занесете на фирма за превод и легализация, която да започне да работи по него. Повече информация за него в по-следващия оранжев текст.

Заверка на копието на дипломата в МОН, поставяне на апостил

Следващата стъпка е посещение на МОН (бул. „Дондуков” № 2А всеки работен ден от 8:30 часа до 19:00 часа). Изисква се първо да преведете на сметката, дадена на техния сайт (препоръчваме ви да го направите 1-2 дена преди да отидете), по 15лв. за всяко копие (обикновено ви трябва само едно), което искате те да обработят. След превода (който не би трябвало да струва повече от 5лв. в зависимост от таксата на банката), който може да стане от всяка банка, носите нотариално завереното копие, оригинала на дипломата и платежното нареждане (бележката от банката) в офиса на МОН. Там за 5 дена ви правят заверка на копието и поставят апостил, като проверяват дали дипломата ви е оригинална, дали няма някакви грешки в нея и тн. Все пак, можете да им звъните през тези 5 дена и да ги подпитвате любезно дали все пак дипломата ви не е готова. Има случаи, в които тя става готова още на третия ден. След проверката в МОН вече не се нуждаете от оригинала на дипломата си за процеса на кандидатстване – всички по-нататъшни процедури се случват върху нотариално завереното копие. Ако не сте от София: Ако нямате време, възможност и желание сами да ходите до София за заверка на дипломата в МОН, то след дипломирането и след като направите нотариално заверено копие на дипломата си, директно ги дайте на фирма за превод и легализация (повече за това надолу) от вашето населено място. Фирмата ще я занесе за апостил в МОН, ще я преведе на немски и мине през МВнР и ще ви я върне в облика, в който можете да я заверите в немско посолство/консулство и да я пращате към Германия. Цялата процедура ще отнеме около седмица и половина, цената варира между 100 и 200 лв. (по данни на кандидатстващи от Бургас).

По информация на кандидатстващи за зимен семестър 2015/2016 – в МОН има пост терминал, на който може да се плати директно. Ако платите там, ще чакате около 2 до 3 дни по-малко, защото няма да се налага да проверяват платежното нареждане.

Превод и легализация

Нотариално завереното копие на дипломата ви с печат и апостил от МОН трябва да занесете на фирма за превод и легализации (има страшно много такива, просто проверете в Google коя ви е най-удобна като разположение). Какво се случва там? В рамките на 2-3 дена и срещу приблизително 10-12 лв. на страница (дипломата е около 2,5 страници) копието от нотариално заверената ви диплома ви бива преведено на немски език, подписано и подпечатано от преводачите. Преведеният документ бива занесен от фирмата за преводи и в МВнР, където да се провери дали преводът е направен от лицензиран от тях преводач. Тази проверка трае 2 дена (експресно) или 4 дена (нормална поръчка). Преводът и проверката в МВнР са обикновено една обща услуга, предлагана от фирмите за превод и легализация (по информация от юни 2014 преводът би трябвало да струва около 30лв, легализацията около 20лв.). Ако НЕ СТЕ от София, както вече посочихме по-горе, няма нужда да пътувате – фирмата за превод и легализация ще движи процедурата. Съветът на faq4uni: помните ли второто копие, което ви препоръчахме да направите още в началото? Докато чакате нотариално завереното си копие да бъде проверено в МОН и да получи апостил, фирмата за превод и легализация ще е готова с превода на нормалното копие. Когато занесете официалното, за него ще остане само да му се преведат печатите и да бъде занесено до МВнР. Така можете да спестите 2-3 дена!

Немско посолство или консулство

Накрая трябва да занесете нотариално заверената си, преведена и легализирана диплома, оригиналните си сертификати по немски (DSD, DAF…) и всички други документи, които ви трябват за кандидатстването (например сертификати по други езици, удостоверения за практика и тн.) плюс тяхно ксерокс копие в немското посолство в София или Варна или немското консулство в Пловдив. Там напълно безплатно и за един ден сверяват оригинал с копие и бият печат за заверка на копието. За да не заплащате такса, обаче, трябва да представите изпринтирана кореспонденция с някой немски университет – дори не е задължително да е някой, в който в крайна сметка ще кандидатствате. Това означава, че предварително сте им писали писмо с въпроси, на което те после са отговорили. Това (уж) доказва пред посолството, че сте сериозни и наистина запътили се към Германия, тоест те не си губят времето и мастилото за печатите. Проверете допълнително кога точно са им приемните часове и дни, защото те не работят по всяко време. Съветът на faq4uni: В Гьоте Институт в столицата заверка на 3 копия струва 10 лв. Ако не сте от София, Пловдив или Варна: ако нямате възможност лично да отидете до някое от немските полоства или консулства в България, проверете дали фирмата ви за превод и легализация предлага подобна услуга. Можете също да пратите документите на роднина/приятел от София, Пловдив или Варна, за да ги завери той/тя в немското посолство/консулство.

Куриерска фирма

Накрая вземете всички вече заверени копия и ги занесете в куриерска фирма. Там срещу около 45 лв. (тарифа за студенти) и в рамките на 1-2 РАБОТНИ дни (т.е ако ги пратите в петък, ще пристигнат в понеделник, най-късно вторник), документите ви биват изпратени до университета или до uni-assist. Съветът на faq4uni: Препоръчваме да се използват куриерски фирми, защото в повечето случаи имате едва 3-4 дни за пращане на документите накрая и е по-сигурно и бързо с такива фирми. При Български пощи доставката е в пъти по-евтина, но препоръчаното писмо пристига за 10 работни дни и човек не може да следи пратката онлайн, както при куриерските фирми. Все пак това е въпрос на личен избор и всеки е свободен да се възползва от услугите на Български пощи, ако така прецени. Още един трик: uni-assist изрично са написали, че ПОЗВОЛЯВАТ няколко човека да им пратят документите си с една пратка, при условие, че ясно е отбелязано кои документи на кого са. Т.е. можете да се съберете с няколко приятели, чиито университети работят с uni-assist, всеки от вас да си сложи документите в отделен пощенски плик, а накрая просто всичките пликове да ги пратите в един общ пакет към Германия. Така ще платите ОБЩО 45 – 50 лв. за пратката, а не по толкова НА ЧОВЕК.

Кандидатстване с uni-assist

Много от университетите в Германия работят с uni-assist. Това е център, който се занимава с проверка на изпратените документи и доставянето им до посочените от кандидата университети. Ако ВУЗ-овете, в които кандидатствате, работят с uni-assist, пращате на uni-assist описаните по-горе документи и не го мислите повече. Трябва предварително да се регистрирате на сайта им и да заплатите такса, която варира от броя на университетите, към които искате да изпратите документите си. По актуална информация цената на кандидатстването за първия университет е 75 евро и за всеки следващ +15 евро.

Прочетете внимателно указанията на сайта на uni-assist, тъй като всеки семестър някое от условията им може да се е променило. Освен да изпратите пълния пакет с документи към тях, трябва да качите и сканирани версии на всички документи в онлайн системата им. Не забравяйте да попълните и отделен формуляр за всеки университет, в който кандидатствате, както и след подписаването му да го добавите към плика с всички останали документи.

Не забравяйте към всички изпратени документи да приложите и копие на платежната бележка (за услугите на uni-assist). По информация на кандидатстващи за зимен семестър 2014/2015 опцията да платите на uni-assist чрез паричен трансфер през МoneyGram или WesternUnion е ОТПАДНАЛА. Т.е. трябва да направите банков превод, а за него обикновено повечето банки имат големи такси (например по 50 евро, което буквално означава, че ще платите толкова за такса за превода, колкото и на uni-assist за извършената услуга). България е и в списъците на страни, откъдето uni-assist НЕ приемат плащания с Visa или Maestro. Имаме информация, че в ПроКредит Банк България се предлага комбинирана сметка за студенти, която е безплатна при откриване и обслужване. Сметката остава такава до навършване на 25 годишна възраст и съгласно условията на банката таксата за валутен превод е 15,- €. По данни на кандидатстващи през 2014 г., таксата при Първа Инвестиционна Банка е 15,- €,  ако имате сметка към банката. Към Сибанк пък е 25 лв. преводът, ако имате сметка при тях, през Централна Кооперативна Банка – 10,- €, отново ако имате сметка при тях, откриването на която е безплатно. През Demir Bank (не сме ги чували, не ги откриваме онлайн, но имат офис в София) по информация на кандидатстващи излиза 7,- € трансферът  (ако имате информация за банки с толкова или по-ниски такси, моля, свържете се с нас, за да актуализираме статията). След като си свършите работата, можете да закриете сметката. Има и вариант да помолите познат в Германия, който има немска банкова сметка, да преведе парите към uni-assist от немска сметка (тогава преводът е безплатен) и да му върнете парите на ръка, когато се видите.

Университети, които не работят с uni-assist

Ако обаче университетите, в които кандидатствате, не работят с uni-assist, трябва да изпратите описания по-горе набор от документи до всеки един университет по отделно (т.е. всеки път по 45 лв. на куриерска фирма за пратката). Това не означава, че трябва от самото начало на процедурата да правите всичко по n-pъти (нотариална заверка, проверка в МОН и тн). Цялата гореописана процедура се прави с едно копие на дипломата ви, само на последната стъпка – немско посолство или консулство – правите толкова копия, колкото са ви нужни за отделните пратки. 

Важно: Обикновено ви дават дипломата в края на юни, а срокът за кандидатстване в повечето немски университети приключва на 15-ти юли, така че имате малко време – действайте колкото се може по-скоро.

*Ако по време на кандидатстването си забележиш, че нещо в процедурата се е променило, или че има по-лесен или бърз начин за някоя от горните стъпки, моля свържи се с нас на faq4uni (at) gmail.com, за да актуализираме статията.

Прочети още: Как се кандидатства с hochshulstart.de? , Сбъркана диплома и Как функционира NC?

229 Replies to “Кандидатстване с българска диплома”

 1. Цитат: “Важно: Обикновено ви дават дипломата в края на юни, а срокът за кандидатстване в повечето немски университети приключва на 15-ти юли, така че имате малко време – действайте веднага и не се мотайте!”

  Как се процедира в случаите, когато срокът за кандидатстване е 15ти април? Какво се случва с дипломата, или се праща само академична справка и формулярите + “мапе”, което се иска за арт/дизайн училищата и за дипломата ги информирам, че става юни, пиша имейл, или какво точно се прави, при този срок? Ако знаете де:)
  С уважение,
  Катина

  1. Здравей, в този случай пращаш академична справка – и немските кандидат-студенти през април нямат дипломи и правят същото. Не се притеснявай да пишеш имейл до университета за всичко, което не ти е ясно – инфо бюрата са за това и многото имейли по никакъв начин не биха ти навредили на самото кандидатстване, а напротив – биха ти помогнали да си перфектна във всички изискани документи и мапета 😉 Успех с кандидатсването и ако имаш още въпроси ти препоръчваме facebook групата ни!

 2. Здравейте!
  Задължително ли е дипломата + нотариално завереното копие да се занесат ЛИЧНО в МОН или това може да го направи и друго лице? Съответно необходимо ли е пълномощно за това? Благодаря предварително! 🙂

  1. Здравей!
   Възможно е, доколкото създателите на сайта си спомнят (когато не толкова отдавна са кандидатсвали) доста родители чакаха на опашката пред МОН 🙂 Все пак като наближи времето те съветваме да им звъннеш и да питаш за всеки случай – би трябвало да няма проблем и определено да не трябва да се издават пълномощни. Но все пак при положение, че някой ще пътува до София, в хубаво да си сигурен.
   Поздрави и успех!

 3. здравейте имали ограничения във възрастта за кандидатстване ако си на 35 можели да кандидатстваш.

  1. Здравей! Няма възрастово ограничение за кандидатстване, ако са минали много години от завършването ти ще трябва да попиташ университета чрез имейл, какви са особеностите при изпращането на документите ти.

 4. Здравейте. Документите, които се изпращат чрез уни-асист сканирани ли трябва да са?

  1. Здравей! Не, трябва да се изпратят по пощата. Уни-асист проверяват достоверността им и препращат копия на всички университети, за които си кандидатствала.

 5. На университета в Германия пращам както завереното от нотрариус копие на дипломата (така както си е на български език), така и получилия апостил превод на немски на дипломата, нали? И двата документа ли са нужни на университета, или само преводът с апостил?

  1. И един малко по-тъп въпрос, но все пак да питам: мотивационното писмо и Lebenslauf-a не е нужно да се подпечатват в посолството, нали? Благодаря предварително.

   1. Не, не е нужно, Понякога се изисква да са подписани с химикал ръчно о теб, погледни на сайта на университета за подробности. Успех с кандидатстването!

  2. Здравей! Апостилът се поставя върху завереното от нотариус копие, тоест ти говориш за един и същ документ, няма 2 различни 🙂

   1. Aха, значи си изпращам само завереното копие с апостила. То обаче е на български език, какво става с превода на немски на дипломата? Този втори документ имах предвид.

 6. Прочети точка 3 от статията. До тази година превод и легализация бяха една услуга, която се извършва от съответните фирми. Когато занесеш нотариално завереното копие те го превеждат, прикачват българския и немския вариант заедно и на цялото нещо му слагат апостил и печати за достоверност. Накрая имаш един документ от някъде 7-8 листа, който пращаш на университетите или uni-assist.

 7. Въпросът ми е свързан с промяната в закона за легализация на документи и с това в какво конкретно се изразява тя .

 8. Трябва ли копията на сертификата TestDaF също да се заверяват при нотариус или в Немското посолство? Благодаря предварително

   1. И копията на дипломата ли трябва да се заверят в немското посолтво?

 9. ”Цялата гореописана процедура се прави с едно копие на дипломата ви, само на последната стъпка – немско посолство или консулство – правите толкова копия, колкото са ви нужни за отделните пратки.”

  Извинявам се за глупавия въпрос, но искам да съм сигурна, че съм разбрала правилно.. обикновени ксерокс копия и нищо друго,така ли? Не е нужно за всяко копие слециално да се ходи отново до министерството и така нататък?

  Благодаря предварително!

  1. Здрасти! Ти правиш обикновени ксерокопия и заедно с оригиналите на документите (сертификати, цялата ти преведена и легализирана диплома) ги носиш в посолството. Там върху копията ще сложат немски печат, че са верни с оригинала. Така не се налага да пращаш истинските документи, те си остават за теб – дори многото листа преведена, легализирана и подпечатана навсякъде диплома, тя вече си е оригинален документ, който може да ти потрябва и по-нататък, затова пращаш само нейни копия където трябва 🙂

 10. Здравейте! Искам да кандидатствам в 3 университета в Германия. Колко нотариално заверени копия на дипломата и колко удостоверения с апостил от МОН ще ми трябват – 1 или 3.

  1. Здравей, прочети последните абзаци на статията – зависи дали университетите, които си избрала, работят с uni-assist или не.

   1. Здравей, благодаря за бързия отговор. Университетите, които съм избрала не работят с uni-assist / LMU-Мюнхен , Манхайм/. Ако извадя едно копие с апостил, няма ли в немското посолство да кажа, че ще кандидатствам в три университета и там да ми размножат ксерокопия с техни печати

  1. Точно така – правиш цялата процедура с превода и легализацията само еидн път. Само на последната стъпка – немското посолство или консулство – носиш 3 копия на финалния документ и след като покажеш кореспонденция с университетите, на които ще ги пращаш, те ти ги сравняват с оригинала и слагат печати и подписи. Накрая изпращаш само тези копия, преведената и легализирана диплома си остава за теб 🙂

 11. А моят въпрос е след като си заверим копията на тестДаФ в Гьоте, трябва ли тези копия да са заверени и от посолството?

 12. Здравйте, искам да попитам, какви са необходимите минимални резултати от изпитите DSD и Test Daf, за да бъдем сигурни, че ще ни приемат в немски университет? Благодаря ви предварително! 🙂

 13. Здравейте, Каролина! Отговорът на този въпрос е различен за всеки университет и освен това зависи от специалността. Проверете на сайтовете на учебните заведения или попитайте по имейл – ако например се кандидатства за Немска филология, оценките трябва да са най-високите възможни (C1 на DSD, или три-четири петици на DaF); ако желаната специалност е математика, инженерни науки, нещо свързано с изкуства, може да ви приемат и с В2.

 14. Здравейте! Ако университетите, в които кандидатствам работят с uni-assist-задължително ли е да ползвам услугите на uni-assist? Възможно ли е да изпратя документите до познат, живеещ в Германия и той да ми ги препрати до университетите?

  1. Здравей, Петя! Да, задължително е да изпратиш документите си към uni-assist, ако университетите работят с него. Можеш да изпратиш документите си до познат в Германия, той обаче трябва да ги препрати към uni-assist.

 15. Има следния въпрос.
  В момента Дипломата ми от Средно О и Акад. Справка от БГ Уни. минават през МОН.
  СЛед това ги давам за превод и легализация.
  Ето и въпроса:
  А след това трябва да си сверя и заверя копията в немското посолство?! Това важи и за момента? Въпреки, че на сайта на немско посолство пишат, че вече не бият апостил или печати на бг документи?

  1. Признаване на официални документи в Германия и България, процедура за полагане на апостил
   Република България се присъедини към Хагската конвенция за освобождаване на чуждестранни официални документи от легализация, считано от 29 април 2001 г. С това вече не е необходима легализацията на български документи, които ще се използват във Федерална република Германия; ето защо съгласно § 13 алинея 5 от Консулския закон тя трябва да се преустанови.

   Между договорящите се страни легализацията се замества от т.н. Хагски апостил. С него се потвърждава истинността на един официален документ. Самият апостил представлява специален печат.

   Моля, имайте предвид, че Посолството в никакъв случай няма правомощия за полагане на апостил, нито на немски, нито на български документи.

   Български документи

   Компетентно за полагането на апостилния печат върху български съдебни или нотариално заверени документи е българското Министерство на правосъдието (ул. Славянска 1, 1000 София).

   От 01.06.2013 г. Министерството на образованието, младежта и науката (бул. “Княз Дондуков” 2а, 1000 София) ще удостоверява с “Апостил” документи, издавани от висшите училища, от институциите в системата на народната просвета и от Министерството на образованието, младежта и науката и предназначени за ползване в чужбина.

   Компетентно за полагането на апостилния печат върху останалите български официални документи е българското Министерство на външните работи (Консулски отдел, ул. Алфред Нобел 2, 1113 София).

   В случай на съмнение български апостили могат да се проверяват за истинността им онлайн. За тази цел в полето отдясно ще намерите линкове към интернет страниците на съответните български министерства. В техните форми за въвеждане на информация се вписва идентификационният номер на проверявания апостил (виж последния ред на апостилния печат).

  2. Здравей! Да, след превод и легализация ти трябва печат от посолството. Както си прочел сам, немското посолство не слага апостил, а специален печат, с който сверява дали копията на всичките ти документи отговарят на оригинала.

   1. Мерси много… От самото посолство не ми дадоха никаква информация. По-скоро ми отговориха, че вече не сверяват, не правят никакви печати. Което ме фрастира леко. Благодаря за потвърждението и ще ги натисна повече за дни и часове и ще напиша тук за повече инфо към днешна дата как се процедира с тях!

    Поздрави!

 16. Здравейте ,

  искам да попитам дали сте запознати с процедурата по прехвърляне в немски университет. В момента съм студентка в ТУ Виена и бих желала да се прехвърля в ТУ Мюнхен. Проблемът е , че не притежавам сертификат TestDaF, а само Goethe-Zertifikat B2, но съм следвала във Виена вече почти 2 години. Дали това ще е проблем и знаете ли – дали ще ми се признаят взетите изпити при условие , че специалността е същата. Благодаря Ви предварително!

  Поздрави!

  1. Здравей, Анна, това е специфична информация която само двата университета могат да ти дадат. Трябва да се свържеш с немското учебно заведение за да провериш какво ниво на немски ще ти признаят, както и дали ще ти зачетат изпити (може да е различен Studienordnung-ът и не всичко предмети да ги има и на двете места). Поздрави и успех с преместването!

 17. Здравейте. Искам да попитам, процедурата по заверка в посолството на копията на серификата може ли да бъде извършена в Германия?
  Вторият ми въпрос е, защо сте написали изрично да ползваме услугите на куриерска фирма? Пощата не е ли достатъчно надеждна?

  1. Здравей, Гергана!
   За съжаление не знаем дали процедурата по заверка на копията може да стане в Германия, но не би следвало да има проблем. Би могла да попиташ в някой Bürgeramt – обикновено там извършват подобни услуги.

   Относно втория ти въпрос. Обикновено дипломите идват твърде късно и докато си заверят и преведат документите, на кандидатстващите остават само няколко дена до крайния срок за пращане на документите. От Български пощи обикновено дават 10-дневен срок за изпращане на документите, ако са пуснати с препоръчано писмо, но рядко някой разполага с толкова време накрая. Отделно – макар че казват 10 работни дни, много често писмата пристигат със закъснение. Друг минус е невъзможността пратката да бъде следена, каквато предлагат куриерските фирми. Разбира се, свободна си да се довериш на Български пощи – основният им плюс е, че цената на услугата е в пъти по-ниска от цената при куриерските фирми.

   (ПП от Калина: самата аз навремето си пратих документите с Български пощи и пристигнаха в необходимия срок за подаване, но с 2 дена по-късно, отколкото ми бяха казали, че ще отнеме. Беше доста стрес и притеснение, затова при Immatrikulation предпочетох да си ги пратя с куриерска фирма.)

 18. Здравейте! Изключително добра статия, много ми харесаха всички малки коментарчета тип “бел. авт.”, отговарящи на онези въпроси, които всички си задаваме, но ни е срам да питаме. Въпросът ми е такъв: дали имате информация тази година процедурата същата ли е? Има ли нещо друго, които трябва да знаем или направим, или всичко е така, както миналата година? Просто се чудех, тъй като кандидатствам от (и за) по-висок семестър и ми се иска да свърша всичко преди вълната абитуриенти. Мерси предварително! Поздрави!

  1. Здравей!
   Радваме се, че е било полезно 🙂
   Не ни е известно да има изменения тази година в процедурата по кандидатстване, опитваме се да следим най-актуалните информации и разчитаме на сигнали от всички, които посещават сайта, но досега нямаме подобни индикации.
   Щом кандидатстваш за и от по-висок семестър, провери отново какви са крайните срокове, защото понякога са различни при хора за 1. Fachsemester и при хора за по-висок семестър. Също ако не си го направил, провери какво и как ти се признава от университета, в който досега си учил, в този, за който сега ще кандидатстваш, за да няма неприятни изненади накрая. Поздрави!

 19. Здравейте,
  Искам да се уверя, че съм разбрал. С други думи, ще си позволя да резюмирам статията малко или много.

  1. Вземам диплома за средно образование и минавам през нотариус, който ми прави едно нотариално заверено копие. (Или две копия, едното от които да отиде при фирма за превод и легализация, за да го преведат)
  2. Плащам таксата на МОН и отивам там, за да ми подпечатат другото нотариално заверено копие и да му поставят апостил.
  3. Нотариално завереното копие с апостил го давам на фирмата за превод и легализация, за да си мине по техните процедури, като ако преди това съм дал едно нотариално заверено копие, което не е минало през МОН, хипотетично казано, копието минало през МОН по този начин ще е наполовина минало през процедурите на фирмата за превод и легализация и ще трябва само да бъде проверено от МВнР.
  4. Взимам си вече миналото през всички процедури, нотариално заверено, “апостилизирано?”, легализирано и преведено копие на дипломата, заедно с документ, който доказва ниво на немски език и…? “ВИП пропускът” ми ще са разпечатаните имейли до университетите. Всичко (без имейлите) размножено в зависимост от броя учебни заведения, в които искам да кандидатствам.
  5. Пращам всичко по поща/куриер или към университетите, или към uni-assist, в зависимост от това, какво изисква университетът, към който съм се насочил.

  И сега не разбрах освен копието от дипломата за средно образование и копието от езиковата диплома, какво друго трябва да прикача към бумагите за посолството? Ако имам други документи от типа на втора езикова диплома, автобиография, мотивационни писма, практика и каквото там още се изисква, те също ли минават през немското посолство? И предполагам, че трябва да са преведени, ако някои не са на немски.
  Второто нещо, за което се чудя е дали процедурата в МОН може да бъде извършена от някоя фирма (нямам предвид фирма за кандидатстване) или не можем да си спестим разкарването?

  Надявам се да съм разбрал правилно тази изключително полезна статия, към чийто автор искам да отправя своята благодарност! Предварително благодаря и за вниманието, което изисквам!

  Поздрави!

  1. Здрасти!
   Да, правилно си разбрал стъпките. В немското посолство/консулство е малко тъмна Индия, защото имаме чувството, че на всеки кандидатстващ изискват различни неща. По принцип се казва, че там трябва да се занесат оригинал на диплома за средно образование и нейното преведено и легализирано копие, оригинал на езиков сертификат и негово обикновено ксерокс копие, оригинали на сертификати за друг чужд език/ практика/ стаж и техни обикновени ксерокс копия. Но знаем за немалко случаи, в които са отказвали да бият печат на сертификати за стаж примерно. Все пак ги носи всичките описани документи, пък ако ти откажат печат върху бележката за стаж или сертификата по английски – не е толкова страшно, важното е копията от дипломата за средно образование и сертификата по немски да са подпечатани от тях 😉 Мотивационни писмар Lebenslauf-и и тн. те нямат право да заверяват нотариално, т.е. няма смисъл да се носят. Всички документи, които пращаш към Германия, е редно да са или на английски, или на немски – т.е. ако имаш някакъв документ за стаж на български, трябва да го преведеш на английски/немски, за да мине.

 20. Моят въпрос е дали има значение ако копието на тестДаФ се завери в Гьоте институт или посолството?

 21. Здравей! Заверката на DaF в Гьоте Институт е 10 лв. за 3 копия (поне според миналогодишните ни данни), в посолството е безплатно – няма значение в кое от двее ще избереш да ти го заверят, важното е да е заверено 😉

 22. Здравейте и благодаря за ценната информация! Аз имам трудов стаж, който мисля, че ще ми е от полза при кандидатстването. Знаете ли какъв документ относно това тряба да изпратя?

  1. Здравей!
   Изпрати просто някакво удостоверение в свободен стил, в което трябва да е написано съвсем накратко, че ти си работила за въпросния работодател, времето, в което си работиа там, кратко описание на спецификата на работата ти и някоя добра дума за теб (примерно, че винаги си била изрядна, че си вършила съвестно задачите си и тн.). Не трябва да е по-дълго от 5-6 изречения. Това, ако от университета не ти изискват нещо по-спецално. Ако имат по-конкретни изисквания за документите, които трябва да им представиш за стаж, то ги следваш тея изисквания.

 23. Здравейте, само да попитам ако съм завършила миналата година и университетът, който искам е през уни асист, трябва ли ми академична справка от училище или не?

  1. Здравей, Ива!
   За каква академична справка става въпрос? Щом си завършила миналата година, би трябвало вече да имаш диплома и няма нужда от академични справки за оценките ти – пращаш директно копие на преведената и легализирана диплома.
   Ако става въпрос за академична справка за владеене на английски или друг чужд език (без немски, който доказваш със сертификатите DSD, DaF, DSH), то ще трябва да си я изкараш, вслучай че нямаш сертификат, който да доказва знанията ти по въпросния език.

 24. Ами просто така ме стреснаха.

  Иначе за английския, ако съм го учила частно и имам даден сертификат за владеене, но е изтекъл//изгубен е.. Трябва да си вадя академична справка и да я легализирам или?

 25. Ива, нали сте проверила сроковете за кандидатстване, защото поне за Медицина в Германия ( чрез Hochschulstart.de ) сроковете за завършилите предходни години са други. За онлайн записване – 31,05, а за изпращане на документите – до 15,06.
  Желая ти успех!

  1. О да, проверих си ги.. Социална и културна антропология ще следвам така че поне със сроковете съм окей.

   Дипломата е за превеждане вече, но тази академична справка много ме тормози, защото в дипломата си пише колко часове са имам по всеки предмет и не знам..

 26. Здравейте! Искам да попитам с коя куриерска фирма е по-сигурно, а и по-евтино изпращането на документите за кандидатстване до uni-assist? Чета по-нагоре за 45 лв., а навсякъде, където попитах, ми казват суми от порядъка на 100 лева за един пакет с тегло до 1 кг.

  1. Здравей!
   DHL предлагат намаление за студенти в периода на кандидатстване за университети – 45 лв. за писмо в рамките на 2 работни дни, макар че обикновено тази услуга е двойно по-скъпа. Иначе имаш опции със Speedy за между 3 и 5 работни дни и струва някъде 30-40 лв.

 27. Здравейте!
  И мен ме тормози тази академична справка за хорариума (броя часове). Тъй като нямам сертификат по английски, а се изисква ниво на владеене В2, затова ми трябва (нищо ще същото ще го пише в дипломата). Днес ходих до училище да подам молба за да ми я издадат. Казаха ми, че най-рано ще може заедно с дипломата. ОК, но ако има някаква грешка какво правим тогава? Но въпросът ми е: И справката ли се заверява нотариално и после в МОН, или само в МОН. И оттам нататък си върви заедно с дипломата за превод и легализация.
  Благодаря предварително!

  1. Здрасти!
   За справката питай най-добре университетът ти какво точно искат. Най-вероятно ще искат да е преведена на немски/английски и подпечатана от МОН. Питай ги дали трябва да е нотариално заверена, но принципно би трябвало заверката в МОН да е достатъчна, мисля си. И след това трябва да я минеш хартийката и през немско посолство/консулство, де.

 28. Аз за академичната справка питах в свободния и реакцията им беше “втф. кой ви го каза тва” ама буквално. 😀

 29. Здравейте. Уча в Лондон и съм решил да кандидатствам в Германия. Прочетох горе-долу как стават нещата с документите от гледна точка на България, но от Англия си нямам никаква идея как да процедирам, а тук когото и да питам – все вдигат ръце и съм напълно наникъде в момента. Някой ако може да ми помогне, ще съм страшно благодарен.

  1. Здравей!
   За бакалавър или за магистратура кандидатстваш? Средното си образование в България или в Англия си го изкарал? Принципно процедурата за България и Великобритания е еднаква, защото и двете са страни-членки на ЕС. Вече идва въпросът ако си с българска диплома за средно образование, искаш бакалавър в Германия, но в момента си Англия, през кои институции трябва да минеш. В този случай не мисля, че е възможно да си движиш нещата от Англия и ще трябва дипломата ти да мине през българските институции (т.е. пращаш я в България за заверка при МОН, превод, легализация и тн., както е описано в статията). Ако имаш завършен бакалавър във Великобритания и сега искаш магистратура в Германия, просто разгледай подробно сайта на университета, който си си харесал – там положително има описана процедурата за хора, чиито бакалаври са от чужбински, ане от немски ВУЗ.

 30. Здравейте. Благодаря много за бързия отговор. Кандидатствам за бакалавър и в момента завършвам средното си образование в Лондон и затова не съм сигурен към кои институции да се обърна, за да се оправя с документите като цяло. Проблемът ми е, че дипломата ми излиза чак август месец и не знам как да процедирам в този случай. Също така, в по-горните постове мисля, че прочетох, че няма нужда да ми минава дипломата през институции за превод, поради причината, че май се приема и на английски? И също така – да попитам за срока за записване, който е 15-ти юли. Това значи ли, че имам още време за пращане на документи и да се оправя в цялата тази суматоха навреме. Страшно съм ви благодарен за помощта.

  1. Здравей!
   Да, при това положение трудно мога да дам съвет, защото не съм запозната с процедурата в Англия. Както вече казах, изискванията към документите за българи, англичани и въобще членове на ЕС са еднакви, но коя английска институция е еквивлентна на българския МОН, дали във Великобритания също трябва да минава дипломата през тяхното външно министрество и после през немското посолство в Лондон – това не мога да ти кажа. Принципно документите на английски важат, да. 15 юли не е срокът за записване, а срокът за изпращане на документите ти до университета или до уни-асист, така че време имаш. Щом дипломата ти излиза през август, трябва да пробваш с академични справки (или техния английски еквивалент) дали е възможно – най-добре директно да се обърнеш към университетите, да им обясниш ситуацията и да питаш каква точно справка би ти свършила работа.

   Виж, ще трябва да се поразровиш в нета и да видиш кое къде и как става. Силно ме съмнява, че като гуугълнеш how to apply for a German university from the UK, няма да ти излязат полезни резултати – със сигурност и други преди теб са се чудили и са споделяли опит по разни форуми и тн. 😉 Успех!

 31. DSD дипломата също ли трябва да бъде заверена от немското посолство?

  1. Да, носиш в немското посолство/консулство нейно обиковено ксерокс копие и оригинал.

 32. Здравейте, искам да попитам дали мога да кандидатствам в Германия с Bescheinigung B2 от Ruhr Uni Bochum. Явявах се и на Тест даф, но резултатите ми не бяха такива,каквито исках 3 тройки и 4ка на говорене и така въпроса ми е дали ще мога да кандидатствам с въпросния Bescheinigung.

  1. На сайта на университетите, които си си харесал, би трябвало да е описано кои езикови сертификати признават. Някои университети може да признаят взпросния сертификат, други пък – не. Комуникирай директно с вузовете. Но повечето вероятно ще ти предложат да изкараш тест DSH наесен при тях, за да те приемат.

 33. Здравейте!
  Голям въпрос : Мога ли да успея за 4 дни ? 😀

  Аз имам вече :
  1. Преведени и легализирани дипломи и приложения за БГ Бакалавър и Магистър (Щом имат апостил значи всичко в МОН и МнВР е приключило, нали ??? Една фирма извън София ми ги прави за работа преди година и чаках 2 месеца.)
  2. Чакам от DAF Institut до Сряда в Пловдив (сега съм в София:) тази седмица сертификата Test DAF 4×4.

  Върпос 1: Само с тези документи ли трябва да отивам за печати в Посолства или консулство ( в Goethe Institut само сертификата ли може)? И има ли възможност ,дори и да се плати за 24ч. да ме валидират без е-мейли от уни-та? И колко ? 🙂

  Въпрос 2: Да речем че имам три варианта за М.А.Marketing, макар че съм завършил Счетоводство. и да речем, че сроковете са до 15.06.14 за Зимния семестър ( моля ако знаете за по-късни срокове за такива програми,моля пишете). Документи като
  -формуляр за кандидатстване,
  -мотивационно писмо,
  -снимка,
  -автобиография
  подготвям сам, без чужда валидация. (Моля пишете ако има други общи/полу – стандартни)

  Въпрос 3: Uni-assist регистрация. За 3 уни-та общо излиза ли повече от 100 евро? Ако имам човек в Берлин, той може да ги плати и спестявам 50 евро за превода, нали ?

  Въпрос 4:Ако …съм събрал всички нужни документи, регистрирал съм се в uni-assist и ги пращам на … DHL най-късно до Петък 13ти 😀 експресно за ден-два за поне 60 лв (не съм вече студент) нали?

  Въпрос 5: Пропуснах ли други такси ? :))

  П.С. Както виждате решението ми е взето доста внезапно и въпросите може би не са достатъчно добре проучени и структурирани. Моля за мъничко разбиране. Въпросите са сериозни, а не някаква голяма подигравка!!Все пак ще бъда благодарен поне за един кратък и бърз отговор. Благодаря предварително и успехи на всички!

  1. Голям въпрос: Почти невъзможно.

   Въпрос 1: Щом имат апостил дипломите, значи са легализирани. Преведени ли са на немски и минавани ли са през Външно министерство, за да се провери дали преводачът е лицензиран от тях? Ако тези неща са направени (щом си ги дал на фирма, най-вероятно вече са), носиш преведени и легализирани дипломи, DaF сертификат, сертификати по английски и други чужди езици (ако ти изискват от университета), удостоверение за практика (ако ти изискват от унивреситета) в немското посолство/консулство. В Гьоте може само сертификат, да. Валидирането от университетите можеш още сега да го направиш – просто пиши елементарен имейл до университета да ги питаш каквото и да е (дали имат курсове по руски, как стои въпросът с общежитията – КАКВОТО и да е), ще получиш отговор вероятно до вторник. Ако не получиш отговор, просто трябва да си платиш в немското посолство/консулство, за да ти бият печатите, няма да те върнят, споко 😉

   Въпрос 2: Да, тея неща ги подготвяш сам и не трябва никъде да се заверяват.

   Въпрос 3: Цените на uni-assist (по последни сп): 43 € начална такса + 15 € на всеки следващ университет. Т.е. 43 + 3×15 = 88 € в твоя случай. Ако имаш познат с немска банкова сметка, спестяваш парите за превода, да.

   Въпрос 4: Ако ги пратиш на 13-ти, ще пристигнат в понеделник на 16-ти, т.е. ще изпуснеш срока 15.06.2014 – да си знаеш. Ще ти струва пак около 45 лв., защото е за кандидат-студентска кампания. Не можем да гарантираме, де, но поне предишни години DHL не са се отмятали от тази отстъпка. Иначе експресната струва около 100 лв.

   Въпрос 5: Май това е всичко, освен ако от конкретния университет не ти изискват нещо по-специално да им плащаш, ама едва ли.

   1. Благодаря за бързия отговор! Реших да изчакам малко, но инфото пак си остава полезно! 🙂

 34. Здравейте отново.
  Имам два въпроса.
  Ако някой превежда таксата за уни асист от Германия, как показвам Zahlungsbeleg, че таксата е платена?
  И когато двама човека си пращат документите чрез ДХЛ до уни асист, нали най-отгоре на адреса е името на универсетата, кой университет си ибираме или няма значение.

  1. Здрасти!
   1. Да, задължително трябва да покажеш доказателство за превода, независимо от коя част на света е направен.
   2. Изберете просто един от университетите, в които някой от вас кандидатства (примерно ако един университет ви се повтаря, би било логично да го сложите него като адрес). Този адрес за уни-асист е по-скоро формалност. Внимавайте документите ви да са ясно разграничени и да се вижда кое на кого е (на сайта на uni-assist е описано как точно да стане).

   1. В сайта четох, че може да им го пратя като прикачен файл в имейл имейла.
    И друг въпрос СВто може ли да е на английски?

   2. За CV-то: това зависи от университета. Ако той допуска CV на английски, значи нямаш проблем. Но по-вероятно да ти го искат на немски (освен ако не кандидатстваш за специланост на английски, английска филология, Amerikastudien или нещо такова)

 35. Здравейте, наскоро имах въпрос сега имам още един . Има ли университети в Германия / Австрия , които да приемат с оценки от ДАФ- а под 4 чувал съм че зависи и от специалноста. Моите оценки са 3 3 3 4 . Може ли да разбера по конкретно, кои са тези университети и съответно за кои специалности може да се кандидатства със съответните ми оценки. Благодаря предварително !

  1. Здрасти!
   Не можем да ти дадем списък с такива университети, ако това ти е въпросът. В Австрия по-скоро ще те приемат с такива оценки, отколкото в Германия. Специалности, където ти искат по-ограничени познания по немски, могат да бъдат разни неща, свързани с изкуство (виж примерно UdK Berlin), неща, свързани с информатика (във FU Berlin можеш да погледнеш, че там информатика е zulassungsfrei, т.е. примет всички, които са кандидатствали, без оглед на оценките им, но не знам дали имат определени изисквания за езиково ниво). Иначе въпросът ти е твърде общ – по-скоро си харесай специалност и започвай да проучваш къде с какво ниво на немски ти я искат. Принципно много университети може да кандидатстваш, да им кажеш, че нямаш езиков сертификат и те да ти предложат наесен да положиш DSH изпит при тях, за да докажеш ниво. Така ще имаш 2-3 месеца лятото да се подготвиш и да изкараш хубава оценка на DSH изпита 😉

 36. Здравейте. 2 от университетите, вкоито ще кандидатствам ми писаха, че не искат апостил, нито заветка от немското посолство. и им е нужно само печат от преводаческата фирма. След като са ми писали това тези процедури с нотариус, МОН и посолството отпадат ли?

  1. Здрасти!
   При това положение правиш нотариално заверено копие на дипломата, превеждаш го при фирма за превод и легализация, която го праща във Външно, за да удостоверят от там, че преводачът е лицензиран от тях, и го пращаш към университетите. Т.е. за теб стъпка 2 и 4 са релевантни. Нотариално завереното копие ти трябва, защото не върви да пращаш оригинал на дипломата си – той ще ти трябва цял живот все пак 😉 Не знам какво да те посъветваме за МОН обаче – там не е само слагането на апостил важно – те освено всичко друго проверяват дали дипломата ти е оригинална и дали няма грешки в нея. Щом от университета не искат апостил, звучи наистина излишно да минаваш през МОН, но не сме на 100% убедени за този момент. Но в посолство няма нужда да ходиш, щом не ти го искат, да 😉

 37. Здравейте! Поздравявам ви за изключителния сайт!
  Разбрах за таксата за разглеждане на документи от уни-асист. Но какво се случва с университетите, които не са в тази система – заплаща ли се такса за разглеждане на документите и как става? И във връзка с уни-асист – кога е добре да се направи регистрацията и преводът – може ли да е преди окомплектоването и физическото изпращане на документите?
  И още един въпрос: може ли да ме ориентирате за сроковете/периодите, в които да очаквам отговор от университетите – става въпрос за три университета в Германия – Лудвиг Максимилиан-Мюнхен, Аугсбург, Пасау, както и два в Австрия – Виенски университет и Алпен-Адриа-Клагенфурт.
  Предварително ви благодаря!

  1. Здрасти!
   За университетите, които не са към уни-асист трябва да четеш сайтовете на университетите – ако там е указано да им платиш някаква такса за обработката, правиш го. Ако не е – значи такава такса няма. Доколкото сме запознати, подобна такса не се изисква поне от повечето държавни университети, които са без uni-assist, но не можем да гарантираме за всички е така, естествено.
   Регистрацията на сайта на uni-assist ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди пращането на документите, разбира се – иначе няма да можеш да попълниш формуляра им и съответно документите ти няма да са vollständig и няма да можеш да кандидатстваш. Плащането: единственото, което казват от уни-асист, е, че парите трябва да са ПРИСТИГНАЛИ на тяхната сметка до 15 юли, за да ти обработят документите. Т.е. предвиди си достатъчно време за превода. По-добре преведи парите малко преди да пратиш документите, за да можеш заедно с останалите документи да им пратиш по пощата и копие от банковото нареждане за платена такса (това е доброволно и не е задължително да го правиш, но се подсигуряваш по този начин).

   Сроковете: обикновено отговори дали си приета получаваш между втората и третата седмица на август. Много добре разгледай сайтовете на университетите в секция Immatrikulation (т.е. записване): някои университети изискват записване на място (например ЛМУ, Виена), при други става само по пощата. За ЛМУ записването обикновено става в рамките на два-три точно определени дни от самия университет, през които трябва да си на място в Мюнхен – тези дни обикновено са около 15-20 август (за повечето специалности, има и изключения за медицина), но си следи задължително на сайта, за да не изпуснеш сроковете.

 38. Здравейте, много благодаря за полезната информацията. Дъщеря ми ще кандидатства тази година медицина в Германия. Документите се подават онлайн чрез http://hochschulstart.de/. Някой има ли опит с този сайт. Не мога да намеря какви са таксите за препращане на документите до университетите. Ще съм ви благодарен ако ме ориентирате.

  1. Здравейте, Николай!
   В нашата група във фейсбук (https://www.facebook.com/groups/256788891047529/) ще намерите много студенти, които са кандидатствали чрез hochschulstart. Можете да зададете въпроса си там, за да получите по-компетентни и пълни отговори, отколкото ние можем да дадем 🙂

 39. Здравейте Николай,
  няма такси за препращане на документите към Университетите чрез Hochschulstart (мисля, че раздаването на местата се извършва от самата фондация Hochschulstart).

 40. Здравейте отново! Има ли някой от вас, който да е превеждал таксата за уни-асист от кредитна карта – така се избягва таксата за превод.

  1. По време на предишни кандидатстудентски кампании от уни-асист приемаха плащания от българия чрез WesternUnion и MoneyGram, тази опция отпадна едва тази година и поради тази причина се налага ползването на банкови преводи. В този смисъл никой от администраторите на сайта няма инфо за условията за осъществяване на транзакция през кредитна карта. Ако искаш, сподели повече детайли (какви кредитни карти, към кои банки, колко струва самото издаване на кредитна карта и тн.) в коментар или ни прати имейл на faq4uni@gmail.com, за да обновим статията 😉

 41. Здравейте, Имам един проблем относно кандидатстването и ще съм благодарен на всякаква помощ. Завършвам средно образование в Лондон и искам да кандидатствам в университета в Бремен. Проблемът е, че оценките ми излизат чак на 17 август, което е вече след крайния срок. Имам подготвен документ от училище (нещо като справка) с предвидените примерни оценки, както правят тук в Англия при кандидатстване. За жалост когато звъннах на университета ми казаха, че такъв документ може би няма да приемат, макар и да не били сигурни. В момента чакам да ми се върне имейл относно това запитване, но не очаквам позитивни или изчерпателни отговори, които да придадат светлина на ситуацията. Ако някой може да ми даде съвет, ще бъде чудесно. Благодаря ви.

  1. Здравей!
   За съжаление не можем да ти кажем дали различните университети биха признали подобен документ – всеки университет в Германия е автономен и има различни изисквания, т.е. един би се съгласил на такава отстъпка, докато друг – не. За Якобс университет ли става въпрос (американския)? В групата ни във фейсбук има човек, който учи там – можеш да се пробваш да си зададеш въпроса в групата и да видим дали той ще може да помогне: https://www.facebook.com/groups/256788891047529/735438593182554/?comment_id=735527029840377&notif_t=like

 42. Здравейте отново! На финалната права сме – днес ще изпращаме документите до уни-асист. И по този повод имам въпрос – има ли проблем да се пратят допълнителни документи, въпреки че съответният университет не ги изисква. Става въпрос за препоръки, сертификат за владеене на английски език…

  1. Здравейте, uni-assist сортира и проверява документите, които изпратите, и по принцип препраща към университета само тези, които са изисквани. Ако допълнителните сертификати и препоръки са пряко свързани със специалността, за която ще кандидатствате, не би трябвало да бъдат отстранени от пакета; ако обаче изпратите (например) 20 допълнителни серификата за всевъзможни дейности/състезания/участия и тн за специалност, която изисква само диплома, сертификат по немски и CV, сме почти сигурни, че uni-assist няма да ги препрати към университета. Успех с кандидатстването!

 43. И още един спешен въпрос – има ли някой информация за Комуникационсвисеншафт в ЛМУ – Мюнхен трябва ли да се изпраща мотивационно писмо? Гледаме сайта от 2 часа и информацията е ужасно противоречива…

 44. Здравейте! Интересува ме дали в плика с документи, който се изпраща до uni-assist поставяте и празни пликове ведно с международни купони /заместващи пощенската марка/ толкова на брой, колкото са университетите за които ще кандидатствате за получаване на обратна кореспонденция или плика е само един?

  1. Здрасти! Не всички университети искат такива марки – сложи само за тези, които ти изискват.

 45. Здравейте, информацията и съветите, които давате се изключително полезни. Бих желала и аз да Ви попитам няколко неща по подготовката на документи за кандидатстване в Германия.
  Имам направено нотариално заверено копие на дипломата ми. Също така копието е подпечатано от МОН и имам направен превод на немски език от преводаческа фирма.
  НО документите ми не са пращани на Външно министерство за подпис. 🙁

  Въпрос 1: Върху кой документ се поставя подписът на Външно министерство? Върху нотариално завереното копие на дипломата или върху направения превод на немски? Ако съм газбрала правилно процедурата, Външно министерство поставя печат върху превода, с което доказва, че преводачът е т.нар. заклет преводач – така ли е? Т.е. този печат слуши пред чуждите институции като доказателство, че превотът на немски отговаря на българския текст?

  Въпрос 2: ЖИВЕЯ В Германия, дипломите заедно с нотариално завереното копие и преводът са във мене. Мога ли да пратя документите ми за печат до Външно Министерство от Германия? Как точно трабва да процедирам? Нямам възмоност да се прибера до България, за да уредя нещата лично ; родителите ми живеят далеч от София и не искам да ги натоварвам с разходи по пътуване и т.н. Кое е най-доброто решение на тази ситуация, така че да се направят минимални разходи по изпращане на документите и извършване на процедурата по подпечатване?

  Въпрос 3: Искам да кандидаствам в немски университет, който приема документите директно, т.е. не работят с uni-assist. За съжаление не намирам информация за изискванията им относно чуждестранните дипломи – до каква степен трябва да са легализирани. Искам да разбера дали е на 100% наложително да пращам документите си до Външно министерство или мога да си спестя този разход. Пратих запитване, но ми отговориха съвсем други неща, явно не им се занимаваше или не са разбрали, какво ги питам. Какво бихте ме посъветвали, как трябва да ги запитам, за да разбера дали печатът от Външно министерство им е важен или само превод и печат от преводаческата агенция е достатъчен?

  Благодаря Ви за отделеното време.
  Слънчев и ползотворен ден от мен, Антония.

  1. Здравейте, Антония!

   Въпрос 1: Да, правилно сте разбрали.
   Въпрос 2: Не ни е известна алтернатива на минаването на документите през Външно министерство. Тази стъпка не може да бъде пропусната и без нея дипломата не е легализирана, а само преведена. Най-добрият вариант е да изпратите дипломата си в България и някой да се погрижи за легализацията вместо Вас.
   Въпрос 3: Университетите имат същите изисквания като uni-assist за превод и легатизация, т.е. всички стъпки, описани в статията ни, трябва да бъдат изпълнени, за да приемат документите Ви.

   Поздрави и успех с кандидатстването!

 46. Благодаря за изключително бързия отговор.

  За да бъдат документите ми приети за подпечатване от Външно министерство, разбирам че не е задължително да отида лично, ако е член от семейството или приятел – трябва ли да ги упълномощя писмено?

  А не мога ли да пратя документите по куриер до Външно министерство заедно с квитанция за преведената сума за услугата и те да ги подпечатат и да ми ги върнат – като куриерската услуга (двупосочно) да е за моя сметка? (за съжаление не знам как се казва нито на български нито на немски такъв вид пощенска услуга и какво точно се прави, но мисля че съществува)

  Преди 1 година бях кандидатствала в университет, който приема документите лично, а не чрез uni-assist. Тогава ме приеха и нямаше никакъв проблем, че не са подпечатани от Външно министерство, но таксата им на семестър беше 750 евро, което е високо за възможностите ми, и се отказах. Затова се колебая как да процедирам сега 🙁 Университетът, който сега съм си избрала не посочва никакви (поне аз не намирам в сайта им) изисквания към чуждестранни дипломи. ???

  1. Здравейте!
   1. Не е необходимо да отивате лично до МВнР – в масовия случай кандидат-студентите в България дават на фирма за превод и легализация да направи тази стъпка, като, доколкото знаем и помним от собствения си опит, никой не изисква до МВнР да ходи специално упълномощено (чрез пълномощно от нотариус се има предвид) за целта лица. В този смисъл можете да пратите документите на приятел/роднина.
   2. Не знаем дали има опция да пратите документите по този начин до Външно – най-добре се обадете там да питате. Вариант би било обаче да се свържете с фирма за превод и легализации в България, да им обясните случая и да им предложите точно това – да им пратите документите по пощата, те да задвижат процедурата в министерството и после да ви ги пратят обратно по куриер за Ваша сметка (като, разбира се, си платите и таксата за свършената услуга). Не знаем дали има фирми за превод и легализации, които предлагат подобно нещо – най-добре се свържете и говорете директно с тях. Ако изберете този вариант обаче, от фирмата най-вероятно ще поискат те да преведат още веднъж дипломата Ви и така да я пратят към Външно.
   3. Университетите в Германия са автономни и често си имат различни изисквания. Все пак в масовия случай документите трябва да са минали през описанта от нас процедура. Бихте могли да звъннете на избрания университет и да попитате – по телефон по-скоро ще получите адекватен отговор, отколкото по имейл (където, както сама отбелязахте, често просто пращат линкове, защото са затрупани със запитвания и не им се занимава да отговарят).

 47. Благодаря Ви много.

  Възхитена съм от ангажираноста Ви и желанието да помогнете с възможно най-добър съвет на всички, които имат свотие чудения и колебания относно процедурите по кандидатстване в чужбина.
  Желая Ви успех и занапред, и със сигурност ще последвам съветите Ви. 🙂

  Сърдечни поздрави,
  Антония

 48. Здравейте 🙂

  вчера възникна следният въпрос, след като реших да проверя точно какви такси взема Външно министерство за своите услуги.
  Лутането ми е следното: Съществуват услугите (1) Легализиране на български документ за чужбина и (2) Заверка на подписа на преводача. И двете струват при обикновена поръчка 15 лв.
  Коя от двете услуги в моя случей с кандидастването във ВУЗ ми е необходима – или и двете? Все пак документите са предназначени за чужбина, но всъщност ми трябва и печат за достоверността на превода?
  От сайта на.МнВР изтеглих следното заявление за извършване на административна услуга, в което са посочени 3 възможности:
  1) Легализация на документи и заверка подписа на преводача
  2) Само легализация на документи
  3) Само заверка на подписа на преводача
  Ако отбележа първия вариант, това означава че на документ ще трябва да платя 2 пъти по 15 лв. Кое е вярното решение? На диплома имам по два документа – веднъж самата диплома с дата на издаване, печат, хорариум и сборна оценка и втори документ, който е приложението с предметите, бр. изучавани часове и съответната крайна оценка.
  По крайни изчисления, ако трябва да платя и двете услуги излиза:
  2 документа х (2 х 15 лв.) са 60 лв. на една диплома !!!

  Моля за вашето мнение.

  Поздрави
  Антония Станева

  1. Здравейте!
   Извиняваме се за забавянето.
   Дипломата Ви минавала ли е през МОН за апостил? Ако да, значи избирате Вариант 3).

 49. Да, дипломите ми са подпечатани от Министерството на образованието.

  Благодара Ви много за отговора.
  Успешен ден Ви желая.

 50. Здравейте! Получих потвърждение за приемане в Пасау. Имам три въпроса, ако сте запознати: 1. Искат ми удостоверение за здравноосигуритерен статус. Проверих и ЕЗОК се издава за 2 седмици. Дали в НЗОК издават някакви удостоверения, които да послужат за удостоверяване, че имам непрекъснати здравноосигуритерни права?, 2. Искат ми потвърждение за заплащане на семестриалната такса – дали трябва отново да е с банков превод или този път може да се заплати и с кредитна карта? и 3. Искат ми адресиран плик с марка от 1 евро и 45 цента – откъде по дяволите да я взема тази марка в България???
  Естествено, ще се обадя или ще пиша до канцеларията на университета в понеделник, но дотогава има много време и искам да планирам нещата, защото срокът, в който документите трябва да са при тях е сряда… Опасявам се, че може и да не успея… Посъветвайте ме, моля!

  1. Здравей, Ева,
   1. Да, можеш да си издадеш удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права, става за един работен ден.
   2. Зависи от самия университет, но доколкото ни е известно има различни начини да заплатиш семестриалната си такса, включително и кредитна карта – или го пише на сайта им, или трябва да ги попиташ.
   3. Предполагаме, че можеш да попиташ в пощата дали имат международни или европейски марки, на които цената не стои в лева. Друг вариант е да изпратиш на университета сумата от 1,45 евро, но за това разбира се трябва отново да ги попиташ.
   Успех със записването!

 51. До 15,07,2014г. подадох документите си в uni-assist за кандидатстване в Берлин – Хумболт и Свободният университет, но не ме приеха, защото нямах сертификат за TestDaf. Въпросът ми е: как и до кога мога да подам документите си за кандидатстване до 15,01,2015г., знам че такса трябва да платя на uni-assist , след това моля да ми обясните стъпка по стъпка какво трябва да направя.

 52. Здравейте!

  Преди една година кандидатствах в немски висши учебни заведения с помощта на фирма-посредник, която оформи документите ми. От тази процедура за мен останаха копия от преведената, легализирана, заверена с апостил диплома и от езиковите ми сертификати, заверени от немското посолство. Желая обаче да си извадя допълнително копие от преведената диплома. Доколкото разбирам, в България единствено немското посолство или консулство са упълномощени за това. Знаете ли дали някое учреждение в Германия ще може да извади и подпечата подобно копие?

  Благодаря Ви и Ви желая ползотворен ден!
  Поздрави, Стефана

   1. Благодаря Ви много (макар и със закъснение) за бързия отговор! 🙂

 53. Здравейте!
  Ще кандидатствам за магистратура в Германия, за което си преведох и легализирах документите. В сайта Ви пише, че трябва да ги занеса за печат в консулството, но на този линк http://www.sofia.diplo.de/Vertretung/sofia/bg/04/Konsularischer__Service/Urkundenverkehr__D__BG.html
  от сайта на немското посолство пише нещо много различно. Германия е подписала Хагската конвенция от 1961, както и България, което, спрямо апостилите ми, прави ненужна стъпката с консулството.
  Моля, свирете информацията за достоверност.

  Поздрави,
  Михаела

  1. Здравей! Казусът вече е възниквал при кандидатстващи във Виена. Макар на теория да е така, на практика от uni-assist са връщали документи, които не са минали през немското посолство за печат.

 54. Здравейте! Ученик съм в 11 клас на ГПЧЕ. Кое ниво на немски език трябва да имам, за да ме приемат в езиков курс първата година.

  1. Здрасти! За Studienkolleg ли става въпрос? Ако да – различно е и варира от университет до университет. Ако имаш ниво B2, със сигурност ще можеш да запишеш Studienkolleg навсякъде, за по-ниско ниво трябва да се поразтърсиш – ако не се лъжа в Заарбрюкен има възможност да започнеш от по-ниско ниво Studienkolleg, но провери със сигурност.

 55. Здравейте! Интересува ме има ли приемни изпити или зависи от специалността?

 56. Здравейте! Ученик съм 12 клас в ПГСАГ Ангел Попов гр. Велико Търново. Уча строителство и архитектура и искам да следвам в Германия Ладшафтна архитектура, но имам проблем НЕ знам немски език. Ходих на консултация в София до фирма и тази седмица трябва да им преведа пари за знатното “ПРОУЧВАНЕ” и след прочетеното тук се убедих, че не е невъзможно да кандидатствам и сам, но ми трябва подготвителна година. Studienkolleg се занимава с подготвителни години до колкото разбрах. Интересува ме дали администраторите в сайта ще могат да ми помогнат като ме насочат с информация как да кандидатствам за тази подготвителна година или да си готвя джоба за 1200 лв. на фирмата. Благодаря предварително и наистина моля да ми отговорите дори и да не е положителен отговорът ви !

  1. Здравей, Петър,

   можеш да прочетеш повече за подготвителната година тук: http://wp.me/P2KwvA-k0. Процесът на кандидатстване е абсолютно същият, като този за която и да е специалност (в статията, под която коментираме, всичко е описано много подробно). Ние смятаме, че всеки може да се справи сам с кандидатстването си, дори да не говори немски език – в сайта на uni-assist има версия и на английски. Прочети и позицията ни за кандидатстването с фирма: http://wp.me/P2KwvA-cB

   Успех с кандидатстването!

 57. Здравейте, въпросът ми може би не е за тук, но все пак ще съм благодарен на отговор. Кандидатствам магистратура и ме вкараха във филм, че в провинция Бавария не признавали българските бакалавърски дипломи и трябвало преди да се пуснат към съответния университет да минат през някакво бюро което да ги одобри и след това към университета. Такава информация никъде не видях в баварските университети и по – конкретно ФАУ Нюрнберг и ТУ Мюнхен.

  1. Здрасти! Щом не пише такова нещо на сайтовете, значи най-вероятно не важи. Можеш за всеки случай да пишеш отново на конкретите университети и да ги попиташ за процедурата.

 58. Здравейте,
  Искам да кандидатствам за магистратура в 3 университета в Германия с академична справка. Каква е процедурата по кандидатстване в този случай и трябва ли да си извадя 3 оригинала на справката?
  Благодаря Ви предварително, ще очаквам отговор от Ваша страна!

  1. Здравей, препоръчваме ти да прочетеш внимателно указанията на сайтовете на университетите и ако има нужда, да им пишеш по имейл или да им звъннеш. Обикновено, ако университетите не работят с uni-assist, трябва да изпратиш отделно копие на всеки от тях. Ако и трите са в списъка на uni-assist, пращаш само един комплект документи към Германия. Поздрави и успех!

 59. Здравейте, заедно с брат ми трябва да изпратим документите за уни-ассист по-едно и също време. Дали ще можем да ги изпретим заедно по куриер, тъй като са за един и същ университет?

  1. Да може. Просто трябва да са отделни пликове в големия плик и да е ясно кой плик на кого принадлежи. Тоест в големия плик има два малки плика с имената и номера от уни асист.

 60. Здравейте, бих искала да кандидатствам за международна магистратура в Германия, която ще се провежда на английски език изцяло, бих искала да Ви попитам, тъй като част от изискванията включват мотивационно писмо и CV, тези документи също ли трябва да се заверяват с апостил и легализират?

  1. Здравей, Паулина! Не, мотивационното ти писмо и CV-то ти не трябва да бъдат заверявани или легализирани. Само провери дали за мотивационното писмо не се иска да го подпишеш собственоръчно преди изпращане. Успех с кандидатстването!

 61. Здравейте!

  Все още не съм пуснала документите си онлайн към УниАсист. Преди това бих искала да Ви попитам дали плащането към УА се прави преди или след изпращане на онлайн формулярите в сайта. И отчита ли се след това някъде в системата, че таксата вече е платена (освен при изпращане копието на разписката, която се добавя в пакета с документите в книжен вариант) или само си се изпраща с всичко останало по куриер? Дано не сметнете въпроса ми за глупав. Благодаря за информацията предварително!

  Поздрави,
  Александра

  1. Здравей, Александра,

   не съм сигурна, че разбирам същината на въпроса ти, но ще се опитам да отговоря: онлайн формулярите за всеки университет, в който кандидатстваш, трябва така или иначе да се принтират и изпратят с другите документи, сред които е и платежната бележка. Така че независимо дали платиш преди или след да ги попълниш, те пак си вървят заедно. На сайта се отчита дали си платила таксата и обикновено отнема няколко дни, докато се изпише в профила ти.

   Поздрави и успех с кандидатстването,
   Таня

 62. Здравейте. Предстои ми подаване на документи за кандидатстване в Германия. Искам да попитам какви са вариантите за финансиране на образованието. Има ли вариант за студентски кредит от немска банка или стипендия DAAD (искам да започна зимния семестър на 2015г.). Благодаря предварително!

 63. Здравейте, кандидатствам магистратура в Германия, изпращам документите директно към университета в Манхайм. Важи ли за академичната справка и Дипломата за средно образование заверката в Немското посолство, след като имам апостил и заверка от Външното ни министерство? И ако да какви са сроковете това да се случи, цена и т.н.? Благодаря предварително за отговора!

  1. Здравей! Сроковете са дадени от университета, за заверката в посолството – би трябвало да минава и оттам, да. Но за всеки случай може да питаш университета.

 64. Здравейте, и аз като повечето от тук интересуващите се кандидатствам в Германия, по точно за магистратура в Гисен в JLU. Проблема ми е, че точно сега се занимавам с необходимите документи и съм на път да изпуша тотално. Та затова имам и няколко въпроса.
  1. Завърших в СУ, дипломата ми е в мен, заедно с нея имам и приложение (не Европейското дипломно). Заверил съм я нотариално, заедно с тази за средно образование и предстои да ги преведа и легализирам. Въпросът ми е дали мога да преведа и легализирам само самата диплома за висше, без приложението с оценките към нея, тъй като мисля да използвам ЕДП? А за него знам, че няма нужда да се превежда и легализира, а в изискванията за кандидатстване има “officially certified copy of the complete Transcript of Records and the Bachelor’s certificate as well as their translation”. От НАЦИД и една фирма ми казаха, че може, но все пак да попитам и Вас.
  2. Има ли вариант като събера всички документи просто да ги сканирам и да ги изпратя така чрез уни асист, или трябва И сканираните файлове, И самите документи да се изпратят по куриер? Защото изглежда твърде сложно хем да се изпращат хартиени документи, хем на електронен носител, а и е време, пари и нерви, като цяло.
  3. От горните коментари имам разбирането, че трябва да минавам и през немско консулство или посолство след превода и легализацията на документите, но в самите изисквания на JLU не видях да пише нещо такова. А дали е задължително?

  П.с. Забравих да спомена, че кандидатствам за програма, която е на английски с toefl. А и за всеки случай ще дам линк към изискванията, които са ми дали от университета за документите: https://www.uni-giessen.de/cms/international-pages/study/application/ug/uni-assist
  Благодаря предварително 🙂

  1. Здравей,

   1. Не сме сигурни, най-добре попитай университета преди да изпратиш документите.
   2. Не се изпращат оригинали на документи, а само техни копия към uni-assist. Всички документи освен това се качват в профила ти на сайта им – като ги сканираш. Не се изпраща нищо на електронен носител, освен ако университетът не го изисква изрично.
   3. Да, задължително е, защото пращаш копия на всички документи, а не самите тях – за да се удостовери, че копията са верни с оригинала (а не с променени оценки на фотошоп например) им трябва печат от посолството или консулството.

   Успех с кандидатстването!

 65. Здравейте,живея в Германия и мисля да кандидатствам чрез uni-assist имам диплома за средно образование,но нямам нищо направено на дипломата обадих се в посолството тука българското и ми казаха че трябва в България през министерството да мине дипломата.Различните стъпки мисля че ги разбрах но някой може ли да ми обясни защо се правят тия неща кое за какво е имам предвид нотериална заверка поставяне на апостил превод.Освен това няма ли някакъв начин всичко това да се направи в Германия или трябва да ходя до България.Благодаря предварително 🙂

  1. Здравейте, след като от посолството са ви дали информация, че процедурата може да се направи само в България, няма друг начин. Можете да направите стъпката с нотариуса и в Германия, но със сигурност ще ви отнеме повече време (свободните часове при немски нотариуси обикновено за няколко месеца напред) и повече пари. Ако имате познати в България, които да задвиждат нещата, им пратете нотариално завереното копие на дипломата заедно със самата нея и те могат да я занесат в министерството.

   Всичко това се прави, защото дипломата ви е на български и не може да бъде изпратена просто така на uni-assist. Дори да я преведете, трябва точните институции да удостоверят, че става въпрос за оригиналната ви диплома, а не за фалшификат, както и че преводът е верен.

 66. Здравейте,

  Миналата година кандидатствах в Германия със специалността Информатика и със желанието да посещавам Studienkolleg, но не ме приеха, защото нямах достатъчно подготовка по езика и сертификат. Тази година ще се пробвам отново, но ще сменя специалността с Мениджмънт, Маркетинг или Логистика. В началото на юни завършвам ниво B1 в Гьоте институт, като накрая ще получа някакво свидетелство с оценка от целия курс на обучение. Та въпросът ми е мога ли да кандидатствам с това свидетелство за Studienkolleg и задължително ли е да кандидатствам в университет, за да кандидатствам за Studienkolleg? Носочила съм се към Магдебург, но съм отворена и за предложения, при всички положения обаче желая да бъде в Източна Германия. Благодаря за отговора предварително. 🙂

  1. Здравей,

   понякога изискванията за прием за Studienkolleg в университетите се различават – най-добре чети внимателно условията на сайтовете им и им пиши имейл с въпрос, ако не си сигурна дали свидетелството от курса ще ти бъде признато.

   Кандидатстването за Studienkolleg става през uni-assist (освен ако университетът е решил да не работи с тях и не приема документите сам), така че кандидатстването е подобно на това за бакалавър или мастър и винаги става към конкретен университет.

   Ако искаш да се запознаеш и да си пишеш с други студенти, посещавали Studienkolleg, потърси подобни постове и коментари в групата ни във фейсбук, където темата е обсъждана често 😉

   Поздрави и успех с кандидатстването!

 67. Какво ниво по немски е задължетелно за самото кандидатстване? Защото не е възможно кандидатите, които не знаят нищо за езика да успеят в толкова кратко време да стигат до определеното ниво, а след това да вземат TestDaf за 3 месеца!? Или всички кандидати учат в България една година и вземат всички необходими сертификати, едва тогава да кандидатстват?

  1. Здравей, за различните специалности и университети се изисква различно ниво на владеене на езика – повече информация чети в сайтовете на университетите, които те интересуват. Много кандидат-студенти взимат сертификат по немски език още в гимназията и така кандидатстват веднага след 12 клас. Има възможност да учиш езика по време на първия семестър и година, повече информация за това можеш да прочетеш в статиите ни за Studienkolleg.

 68. В Министерство на образованието поставянето на апостил само върху дипломата за средно образование ли е необходимо или трябва и за приложението към нея?

  1. Принципно ти трябва само на дипломата. Според сайта на МОН можеш в отделна услуга да си поръчаш апостил и на приложението, ако за нещо ти трябва.

 69. Здравейте, може ли някой да ми обясни как точно се процедира при извършването на кореспонденция с немски университет? Как трябва да изглежда първият мейл като оформление и какво трябва да съдържа?

  1. Здрасти! Просто им прати най-най-обиковен имейл с няколко рандъм въпроса- ако ще ги питай за това как стои положението с езикови курсове или дали могат да ти препоръчат общежитие – няма никакво значение какво точно питаш и най-вероятно никой няма да го чете в немското посолство. Просто е про форма стъпка, ама е важно да я има, защото иначе си плащаш.

 70. Здравейте. Имам всички необходими документи и, разбира се, само около 12 дни да ги пратя преди крайния срок. Въпросът ми е колко време Uni-assist ще преглежда документите ми и дали оттам те ще ги препратят към съответния университет или след потвърждение от тяхна страна, аз трябва да пратя документите до университета?

  Благодаря Ви предварително за отделеното време!

  1. Пращаш документите до uni-assist до 15 юли (освен ако университетът изрично не е отбелязъл друг срок), оттам не можем да ти кажем точно колко време ще ги проверяват и държат, но пратиш ли ги веднъж към uni-assist, не ги мислиш повече – те ще ги препратят като са готови с проверката, ако всичко е точно, към университета.

 71. А тези такси от 75 евро за самия университет ли са или само за това че ползваме услугите на uni-assist?
  Благпдаря

  1. За uni-assist. Началната такса е 75 евро, като за всеки следващ университет се доплащат по 15 евро. Ако кандидатстващ повече от една специалност в един и същ университет, не плащаш допълнително з всяка специалност, а само еднократно за самия университет.

 72. Благодаря за бързия отговор,но ако си изпратя документите направо в университетите без да използвам uni-assist, превеждат ли се някакви такси на университета за кандидатстване ?

 73. Здравейте ,
  Аз ще кандидатствам International Business Management в BSEL изцяло на английски език и имам няколко въпроса към вас.
  1. Дипломата на немски ли трябва да ми бъде преведена ?
  2.Документа от IELTS трябва ли да бъде преведен по същия начин на немски език?

  Благодаря предварително ^^.

  1. Здравей,

   независимо, че специалността ти е на английски, дипломата се превежда на немски и минава през гореописаната процедура.

   Сертификатът по английски трябва само да бъде занесен (заедно с негово копие) в немското посолство или консулство.

   Успех с кандидатстването!

 74. Здравейте!
  Мога ли да кандидатствам без уни-ассист дори университета да работи с тях? Ще ми излезе по-изгодно ако сама си ги пратя документите.

  1. Здравей, ако университетът, в който кандидатстваш, работи с uni-assist, нямаш избор и трябва да изпратиш всичко на uni-assist. Поздрави!

 75. Здравейте !
  Имам един проблем .. Тук чета, че пратя ли веднъж на уни – усист документите си не го мисля повече, но вчера се обадих на едно от уни-тата, в които ще кандидатствам и ми казаха, че трябвало всички документи да ги пратя на всеки университет по отделно както и на уни – асист. Уни – асист щели да ми приравнят дипломата по немската система и после да ми върнат документа и да го пратя на университетите .. И всичко това с ЕМС поръчка .. Това вярно ли е или какво вече не знам …..

  1. Здравей, ако университетът, в който кандидатстваш, работи с uni-assist, изпращаш документите си само и единствено на uni-assist и те след проверка ги препращат на университета. Ако учебното заведение само приема документите и не работи с uni-assist, ги изпращаш директно към унито. Успех!

 76. Здравейте! Кандидатствам в Бремен за туризъм и ми трябва тримесечна практика. Има ли някакъв примерен документ, който можете да ми пратите, за да знам как трябва да изглежда това удостоверение? Благодаря предварително!

  1. Здравей, ако напишеш в Google “Praktikumsbescheinigung” можеш да разгледаш различни варианти и да избереш такъв формат, който подхожда на практиката ти. Успех с кандидатстването!

 77. Здравейте!

  Искам да попитам дали уни асист изпращат документите директно до университета след oбработването им?

  1. Здравей, да, след проверката – ако всички документи са правилни и не липсва нищо – се изпращат към всички университети, в които кандидатстваш.

 78. Здравейте! На сайта на университета пише, че трябва да пратя и пощенска марка (0.62 euro ) за да получа Zulassungs- oder Ablehnungsbescheid. Само, че аз вече си изпратих документите преди няколко дни. Днес им писах писмо и чакам отговор. Става дума за Фрайбург. Какво друго мога да направя? Имали ли сте такъв случай?

  1. Здравей, само университетът може да ти каже да процедираш – може би ако изпратиш допълнително марката няма да има проблем. Поздрави!

 79. Здравейте!
  Ще кандидатствам в Университета по приложни науки Рейн-Майн във Висбаден чрез uni-assist и имам няколко въпроса относно подаването на документите.Ще бъде много благодарна,ако ми отговорите!
  1.В сайта на уни-асист съм качила всички нужни документи в .pdf формат и съм попълнила апликационната форма.Сега ще я разпечатам и подпиша и нея също ще я кача на сайта,подписана.Въпросът ми е: трябва ли след като съм качила документите на сайта, да принтирам pdf файловете и да ги приложа към комплекта с документи по пощата?

  Цитирам Ви: “Освен да изпратите пълния пакет с документи към тях, трябва да качите и сканирани версии на всички документи в онлайн системата им. Не забравяйте да попълните и отделен формуляр за всеки университет, в който кандидатствате, както и след подписаването му да го добавите към плика с всички останали документи.”

  2.Другия университет в който ще кандидатствам е Университет Зиген. До колкото разбрах от сайта, в този университет се кандидатства само онлайн и не искат да им се пращат документите по пощата на хартиен носител.Права ли съм?

  1. Здравей!
   Не разбирам много първия въпрос. Всички документи, които качваш на сайта на uni-assist, трябва и да ги платиш по пощата. Преведена и легализирана диплома, формуляри на университетите, диплома за немски език, дипломи за други езици, ако ти изискват, както и допълнителни документи, ако университета ти изисква такива (например CV, мотивационно), бележка за платена такса към uni-assist – всичко се праща и по пощата, и се качва в портала им…

   Не съм запозната университет Зиген – каквото пише на сайта им, това важи. Внимавай да гледаш информацията за интернационални студенти, а не такава за кандидатстващи с немска диплома.

 80. Здравейте,
  имам проблем относно правилното превеждане на дипломата ми за средно образование. Още в началото си дадох дипломата за превод и легализация на фирма ,която извършва всички процедури, като се надявах, че всичко ще бъде наред. Оказва се обаче, че в превода на дипломата има съкращения и тя е върната от Външно министерство, защото според изискванията няма как да бъде легализирана при такъв случай. От фирмата за преводи и легализация ми казаха, че трябва да се свържа с директора на училището в което съм завършила и от там те да поправят грешката. Свързах се с училищното ръководство и те ми казаха , че няма как да поправят оригиналната диплома ,а могат само да ми издадат дубликат. Все още не знам дали ще искат да ми легализират дубликат на дипломата за средно образование , утре ще ми кажат, и дали в Германия  този дубликат ще бъде валиден и признат от немските университети?

  1. Здравей, не се притеснявай – дубликат на дипломата също може да бъде преведен и легализиран. Единственото проблемно в този случай е, че може да не ти стигне времето за пращане на всички документи до 15 юли. Успех и стискаме палци!

 81. А бе хора , не е вярно, че щом работят с уни – асист университетите, пратиш ли веднъж документите на уни – асист и си свободен от задължения .. Кандидатствам в два университета в Бавария, които работят с уни – асист , и двата ми искат да изпратя както на уни – асист документите, така и на тях самите до 15 юли , тоест имам 3 пратки до 15 юли и после чакам сверената и приравнена към немските оценки диплома от уни – асист, за да я пратя на университетите по пощата до 27 юли ..

  1. Здравей, можеш да ни изпратиш повече информация за твоя случай на faq4uni@gmail.com за да допълним статията. Все пак е възможно университетите, в които кандидатстваш, да работят с uni-assist само частично, тоест да не използват uni-assist за цялостен преглед на документите ти, а само за приравняване на оценките към немската система. Поздрави и усхеп с кандидатстването!

 82. Здравейте!
  Когато се записвам в университет оригинала на дипломата ли ще им трябва или нотариално заверената, преведена и легализирана диплома?
  Благодаря предварително!

  1. Здравей, трябва да занесеш нотариално завереното, преведено и легализирано копие на дипломата.

 83. Здравейте, аз кандидатствах тази година и искам да споделя, че вече в МОН има пос терминали и ако човек си плати намясто чака после с 2/3 дена по- малко, защото не трябва да му проверяват платежното. 🙂 Успех на всички

 84. Здравейте! Благодаря за подробната статия, много ми помогна. Но имам една питанка. Аз кандидатствах вече в Германия за една програма на английски (физика в Лайпциг, да съм по-точен), но след това реших, че може и да кандидатствам за езикова година, за да имам по-голям избор. Моята диплома е минала през всички гореописани процеси и документите са изпратени. Сега, за да кандидатствам за езикова година, какво трябва да направя? Знам, че процедурата е същата, уни-то, към което съм насочен за езикова година не е в уни-асист, но копието на дипломата ми, което е нотариално заверено, легализиране и прочие, е изпратено към Лайпциг? Сега трябва наново да минавам цялата процедура или има друг начин? Съжалявам, ако тези въпроси са били задавани преди, проверих с търсачката и не открих нужните ми отговори, а и още съм новак в кандидатстването в Германия.
  Ще съм много благодарен за всякаква информация, която можете да ми предоставите. 🙂

  1. Здрасти!
   Ами по принцип ти си изпратил към Лайпциг копие на завереното копие (заради стъпката в немското посолство), т.е. би трябвало да имаш още преведеното и легализирано копие в себе си, да? Ако си го пратил него, т.е. ако в себе си имаш само и единствено оригинал на дипломата без никакви други копия, то ще трябва отново да минеш процедурата. Ако обаче имаш още екземпляра на преведеното и легализирано копие, отиваш в немското посолство и изпълняваш само стъпката там 😉
   Провери отново сроковете за кандидатстване за езиков курс, да не се окаже, че също са били до 15 юли и нямаш вече възможност да кандидатстваш.

 85. Здравейте! Аз искам да кандидатствам да езиков курс,но се оказа, че първо трябва да съм приета като студентка…е мина 15 юли, но от университета ми казаха, че теоритично мога да се запиша до 15 септември, което е срока за германци принципно. Сега се чудя дали ако изпратя документите на Uni -assist изобщо ще ги разгледат и изпратят… Чували ли сте за такъв случай, ако да, моля разкажете! 🙂

  1. Здравей, може би от университета са имали предвид, че записването (Immatrikulation) става до 15 септември. Срокът за кандидатстване за зимен семестър мина и uni-assist няма да приемат документите ти, ако ги изпратиш сега. Не сме чували за истории, в които документи се приемат след крайния срок.

 86. Здравейте 🙂
  Благодаря за страхотната статия,изясни ми доста от нещата,но бих искала да Ви задам един въпрос. Има ли някакъв вариант да предам копието от дипломата си на МОН преди да е заверено от нотариус, или това е задължително изискване?
  Благодаря предварително.

  1. Здравей, това е задължително изискване, иначе няма как от МОН да са сигурни, че това наистина е копие от дипломата ти.

 87. Здравейте!
  Аз уча в Германия на специалност на английски, но поради ред причини, реших, че ще е по-добре да изкарам езикова година и да уча на немски. Питането ми е следното:
  От какви документи ще имам нужда? Имам преведена и легализирана диплома при мене, само стъпката с немското консулство не знам как да я мина, защото в момента съм в Германия 😀 Имам и профил в uni-assit, където прочетох, че там ти архивират документите за една година и ако в този период кандидатстваш наново, няма да има нужда да минаваш цялата процедура наново, но не съм сигурен дали това важи и за моя случай.

  Благодаря ви за отговорите, faq4uni е от голяма помощ за всички ни!

 88. Здравейте,
  Бих искала да направя опит да кандидатствам в Германия, обаче нямам сертификати като DSH; DAF за владеене на немски език. Имам издаден сертификат от езикова школа с покрито ниво B1. Въпросът ми е: Възможно ли е с диплома и сертификат за ниво B1 да кандидатствам в немски университет, записвайки една езикова година?

 89. А как точно трябва да заявиш,че искаш да се запишеш на езиковия курс към университета?И може ли да ти дадът общежитие докато посещаваш този курс или след като го минеш и окончателно са те приели в дадения университет?

 90. Здравейте, благодаря за изчерпателната информация!
  Въпросът ми е – задължителна ли е тази заверка в немското посолство/консулство/Гьоте институт? Понеже никой от университетите, в които искам да кандидатствам, не е обявил такова изискване. Има изискване за нотариална заверка, но това е съвсем различно. Също така, имате ли информация относно сроковете в МОН дали са актуални, понеже други познати са се оплаквали, че достига и до месец чакане и проверка на дипломата.
  Благодаря предварително!

  1. Здравей, заверката е задължителна заради следната причина: не изпращаш оригинал на нито един документ. Ако просто направиш копие на каквото и да – било то сертификат по немски или преведената и легализирана диплома – то може да е манипулирано и никой не гарантира за истинността му. Затова всички копия минават през немското посолство или консулство, които един вид са като нотариус, удостоверяващ “вярно с оригинала” за всяко копие. Проверката в МОН трае между 3 и 5 дена по актуална информация. Поздрави и успех с кандидатстването!

 91. Здравейте!
  Университетът, в който кандидатствам изисква практика. Вече имам такава, преведена от заклет преводач. Нужно ли е минава някакви други заверки или това и достатъчно. Благодаря предварително!

 92. Да ли диплома за средно образование от непрофилирано СОУ се признава при кандидатстване за бакалавърска програма в Германия?

 93. В статия се казва, че когато преведеш на уни-асист парите, трябва да изпратиш с пратката и бележка за успешен превод. Нямам въпроси към тази част, но после се казва,че за да се спестят парите за превода от българска банка към банката на уни-асист, може да помоля някой приятел в Германия за да направи съответния превод. Въпросът ми е: Какво се случва с тази бележка, в такъв случай?

  1. Здравей, платежната бележка може да бъде и извадка (.pdf или screenshot) от онлайн банкиране.

   1. Здравейте! И аз имам въпрос относно това. На сайта на uni-assist никъде не пише, че искат тази бележка от банков превод. Аз помолих баща ми да плати от Германия, но бързам вече да изпратя документите и може би няма да дочакам докато той плати и ми изпрати бележка, тъй като там е наистина сложно с напасването на работното време на банката и неговото собствено. Мислите ли, че би било проблем?

 94. Здравейте ! Много подробно е описана всяка стъпка за действие със диплома, за което съм благодарен . В нашия случай обаче трябва да се кандидатства със академична справка .Бихте ли разяснили каква е процедурата по оформянето , дали е същата както при диплома , трябва ли да се правят копия натурално заверени заверка от МОН с апостил и заверка немското посолство (консулство) ?

 95. Здравеите бих изкал да знам как да си регистрирам дипломата в мон след като я нямам регистриранна

 96. Здравейте! Много благодаря за добре поднесената информация – написано е наистина супер!

  Само за едно не съм напълно сигурен – каква точно е ролята на нотариално завереното копие, което правим в началото? При положение, че накрая се кандидатства със заверените в немското посолство/консулство копия, не може ли тези копия при дипломата да са направо от оригиналната диплома, на която също е бил поставен апостил в стъпка 2?
  Имам две предположения по въпроса:
  – Освен че, и на него му се поставя апостил, нот. завереното копие на дипломата е от задължителните документи, които трябва да се подадат заедно с нея, за да може тя да получи апостил? Това май не е така, но не съм сигурен.
  – Да не би, само в частта с превода и легализацията му, да трябва това нот. заверено копие с апостил? Всмисъл – за да заверят превода от МВнР (легализацията), към него трябва да е прикрепено точно такова копие, а не примерно просто копие от дипломата след като й е бил поставен апостила?

  Благодаря предварително за отговора!

  1. Здравей, дипломата ти е официален документ, чиято цялост трябва да се пази и на който не може да се поставя апостил – заради тази причина се прави копие. То е нотариално заверено, а не нормално копие, за да се удостовери неговата вярност с оригинала. След като получи апостил, нотариално завереното копие може да замества дипломата ти като официален документ на друг език.

 97. Здравейте,
  в момента се намирам в Германия и в себе си имам оригинала на дипломата си заедно с нотариално заверено копие, а скоро ще се сдобия и с легализиран от МВнР превод.
  Въпросът ми е къде в Германия мога да заверя копията на дипломата си?

 98. Здравейте!
  Искам да ви попитам какво точно се прави с академичната справка, какви са процедурите, през които трябва да мине и задължително ли е аз сам да я занеса на нотариус и в МОН, а след това за превод и легализация, или всичко това може да се направи от фирмата за превод и легализация? Има ли някакви особености, при които трябва да се внимава (например в превода) и всички университети ли изискват подобна справка?

  1. Здравей, Иво!
   За кандидатстване в Германия и Австрия ти е нужна готовата диплома за средно образование, а не академична справка.

 99. Здравейте, понеже синът ми ще кандидатства в Неевропейска държава и от там искат и транскрипт-това приложението на дипломата ли е или академична справка от училището? И също това също трябва да се праща в МОН за апостил и после в консулствата нали така? Благодаря Ви!

 100. Здравейте, можете ли да ми поясните, печатите на второто копие от кого се пренасят? Също бихте ли ме посъветвали, дали да използвам за кандидатстване копието на дипломата, което е минало заверка в МОН, или да си го запазя и да пренеса печатите на толкова на брой преведени копия, в колкото университета искам да кандидатствам? И последно, при кандидатстване с hochschulstart.de мога ли да разделя пакетите за отделните университети и да им ги пратя с 1 пратка или трябва всяко да е отделно?

  1. Здравей!
   Чакането намалява с няколко дни, защото (както сигурно си прочел) от МОН не е нужно да проверяват платежното.

 101. Здравейте! Предстои ми кандидатстване за магистратура в Германия. Ще кандидатствам с академична справка и искам да попитам, дали академичната справка трябва да бъде нотариално заверена? Благодаря предварително!

 102. Здравейте! Мисля, че преводът на дипломата ми за средно образование е объркан и не знам какво да правя. “ДИПЛОМА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ” е преведено като “DIPLOM ÜBER OBERSCHULBILDUNG”, което е изключително съмнителен израз и като го напиша в Гугъл, излизат само два (!) резултата (и то единият е от България, другият – от Украйна). Дипломата ми е от езикова гимназия и е издадена през 2006 г. Преводът беше направен преди няколко седмици от известна софийска преводаческа агенция. Моля, кажете, как е преведен изразът “Диплома за средно образование” при другите кандидат-студенти, защото се страхувам, че никой немски университет няма да ми признае това чудо за Hochschulzugangsberechtigung 🙁

 103. Заверката на документи прави само немското посолство. Споменатите в статията 3 копия са от сертификат за изпит, който преди това сте положили в Гьоте-институт и имате право на 3 копия, за които заплащате 10 лв.
  За всичко друго заверка в посолство.

 104. Здравейте имам няколко въпроса относно кандидатсването в германия и ще ви бъда много благодарна ако ми изясните как се случват нещата. Първо искам да ви кажа че тази година завърших гимназия с преподаване на чужди езици но съм с английски и испански език и въобще не знам немски но се записах в школа в нюрнберг и вече съм одобрена и на 12 септенври започвам курс за B1 защото от университета( фридрих александър университат) в ерланген ми обясниха че те не предлагат обучение от нулево ниво а само от А2 или B1 нагоре. И така ако правилно съм разбрала аз трябва да изкрам този курс до март месец и да кандидатсвам после със всички документи (вече ги имам преведени и легализирани) за зимния семестър за април плюс този сертификат но не знам кога трябва да подам документите октомври за април или по късно януари за април,но мен ме притеснява фактът че сертификатът ще го получа сиг края на март и се страхувам да не изпусн сроковете. Имам и още един въпрос документите които ми трябват първо онлайн ли трябва да ги подам или лично? Благодаря ви предварително

 105. Здравейте.Статията Ви е страхотна.Аз имам един въпрос: уча в Софийски университет остава ми 1 година,но ми се наложи да прекъсна,тъй като се преместих да живея в Австрия.Обмислям да опитам да продължа образованието си в Австрия,но как ще направя всички тези процедури след като дипломата ми за основно образование е в университета? Благодаря

 106. Здравейте, дипломата ми е от 2014 и тази година ще кандидатствам отново в Германия, току-що прегледах отново статията и попаднах на това: “Важно: От тази година (2016) подпис върху дипломата не се изисква! Подпишете ли се, дипломата става невалидна. “… Тъй като моята диплома е от преди 2016, на нея има подпис… значи ли това, че е невалидна?

 107. Здравейте, аз също имам питане.. Колко трябва да е дипломата, предполагам , че цифрата е разл, за различните университети и все пак. Специалността, която ме интересува е компютърни науки , като идеята ми е първата година да уча език.възможно ли е да се случи?

 108. // Помагам с кандидастване за университети в чужбина //

  Казвам се Виктор, успешно съм кандидатствал и съм бил приет за MBA в ESADE Business School, Barcelona. Помагам с подготовка на мотивационни писма за BSc, MSc, MBA. Срок за изработка до 2 календарни дни, английски език. Skype или среща в София. Телефон 0877604739

 109. Здравейте, аз искам да кандидатствам за магистратура в Германия с английски език (имам IELTS сертификат) чрез uni assist. Не съм правила нотариално заверени копия на дипломите си, направо дадох оригиналите за превод на англ. език и легализация и сега разполагам с легализирани копия. Въпросът ми е как трябва да процедирам от тук нататък: достатъчно ли е да направя нотариално заверени копия на вече преведените и легализирани дипломи? В момента живея в Чехия и е малко по-сложно с всичките процедури, а нямам много време.
  Ще съм ви изключително благодарна, ако успеете да ми помогнете, защото по цял ден чета хилядите им изисквания и пак не съм сигурна какво точно искат.

 110. Дабър ден. Имам следния проблем. Искам да кандидатствам социална педагогика в Дюселдорф и трябва първо да си пратя документите в уни асист. Аз обаче не съм сигурна дали моята диплома ще бъде приета. Аз имам диплома за средно образивание и свидетелство за професионална квалификация. Учих в национало художествено училище за изящни изкуства Илия Петров в София. В сайта анабин може човек сам да намери към коя категория спада дипломата му. Само че не мога да разбера дали моята диплома спада към категория ( диплома за средно образование mit berufliche Kquallifikation или диплома за средно образование mit profil oder ohne profil) Ако спада към първата категория , не мога да следвам всички специалности и най вече социална педагогика, ако спада към втората категория, мога. От един форум разбрах че едно момче с диплома от природо математическата гимназия безпроблемно може да учи навсякъде в германия. Обаче до колкото знам той също има свидетелство за професионална квалификация. Разбирате ли проблема ми ?

 111. Здравейте! В случай,че кандидатствам за германия и документите минават през уни асист колко копия пращам от дипломата ? Кандидатствам да два университета

 112. Здравейте, тъй като съм решила да кандидатствам без агенция в Германия и ми трябва малко помощ с регистрацията в уни-асист. И първата преграда Ort / Zustellbezirk* Какво ще рече това

 113. Здравейте. Искам да попитам, ако унитата работят с уни-асист, задължително ли е да го използвам? Въпрос номер две, къде прябва да напиша каква специалност искам да следвам? Има формуляри за всеки университет ли? Защото не ги намирам. И трети въпрос: до колкото разбрах мотивац. писмо не е нужно. А мога ли да го изпратя все пак, тъй като имам написано?
  П.П. Само да добавя, че апостилът вече се слага в НАЦИД, а не в МОН 🙂

Leave a Reply