Германия за напреднали: Който не работи…

Все повече български студенти в Германия работят по време на следването – някои напълно се издържат сами от изкараните пари, други си припечелват джобни или средства за следващото парти или пътуване. Все повече кандидат-студенти и първокурсници питат: Трудно ли е да се намери работа? Какви документи са ми необходими? Възможно ли е да имам време и за работа, и за учене?

Намиране на работа – мисия възможна

Възможно е да се издържаш сам по време на следването
Възможно е да се издържаш сам по време на следването

В повечето немски градове не липсва работа за студенти. Все пак, за по-претенциозните не е лесно да си намерят Minijob-мечта. Докато много студенти работят във фирми за кетъринг, супермаркети, ресторанти и кафета, не чак толкова много могат да се похвалят с работа като Werkstudent в университета или с работа, свързана със специалността им. Нашият съвет е  – ако наистина имате нужда от допълнителни пари или искате да започнете да се издържате сами, не се страхувайте да опитате нещо ново, дори да е физическа работа.

Винаги можете междувременно да си подавате документи за по-интересни и хубави работни места, а събраният опит ще бъде меко казано възпитателен и нов за вас. Едно от най-хубавите чувства в самостоятелния студентски живот e да видите в банковата си сметка пари, които сами сте изработили. Вземете примера на нас, двете създателки на сайта: от отговорни за дълбоко замразени продукти в Edeka, раздавачи на флайери и детегледачки, сме стигали и до позиции на Werktudent в областите Маркетинг и Международно управления на съдържание на сайтове (International Web Content Management – работа, която Таня нямаше да си намери без опита от сайта faq4uni!).

Прочети още няколко съвета за намиране на работа тук.

Какви документи са ми необходими?

Тук можеш да намериш списък с най-често исканите документи при започване на нова работа. Към тях може да ти изискват езикови сертификати, удостоверения за други практики и препоръки.

Student-StudyingТрудно ли се съчетават работа и учене?

Да работиш по време на следванто, особено ако изучаваш по-трудна и ангажираща те специалност, не е лесно. Но не е и невъзможно! Истината е, че всичко е възможно с добра лична организация и мотивация. Помисли си колко часа на седмица прекарваш във facebook или в гледане на сериали – ако за всеки час някой ти плащаше по 8-12 евро за работа, която дори може да е интересна и удовлетворяваща, какво щеше да направиш с тези пари? 

Боян Аршинков, студент по право, смята, че е възможно да се намери време за работа по време на следването, но и че университетът трябва да бъде основен проритет: “Най-важни са добрата организация, реалистичните цели за деня и пълноценната почивка. Смятам, че с колкото по-разнообразни дейности се занимава човек всеки ден, толкова по-продуктивен е и толкова по-удовлетворен се чувства на края на деня.”

Какво е чувството да си намериш нова работа?

Деси Щерева, студентка в Берлин, споделя, че е решила да си намери работа, защото иска да разполага със свои пари: “Много ми харесва това, че има работи които са подходящи за студенти откъм часове и от друга страна не изискват някакъв специален опит. Условията, които се предлагат, наистина не ти пречат на следването. Даже бях изненадана от това, че работодателите проявяват разбиране и се съобразяват с твоя график. 450 евро на месец не са много за средностатистически жител на Берлин, но ако си студент, тези пари ти покриват изцяло наема и останалите месечни разходи.”

Прочети още: Финансиране на следването и Как да си намеря хубаво място за стаж?

Таня & Кали

Виж всички статии от рубриката Германия за напреднали.