Финансиране на следването

Foto_studiengebuehren-finanzierung-und-foerderung_11
Колко начина има да свържеш двата края?

Едни от най-често задаваните въпроси по време на кандидат-студентската кампания и процеса по избиране на университет и специалност са тези за финансиране на следването. Колко стува животът в Германия? Реалистично ли е да замина с мисълта, че след първите месеци ще мога сам да се издържам? Ще имам ли достатъчно време за учене, ако работя?

С тази статия още веднъж ще изброим вариантите, които стоят пред средностатистическия български студент в Германия.

Родителите поемат цялата издръжка

По времето на DDR явлението „български студенти в Германия“ е започнало да се забелязва по-често.  Историите на майките и бащите на някои наши приятели си струва да се чуят – как нашенските отличници и стипендианти на групи идвали в Източна Германия, без да знаят какво ги очаква на немска земя. Вече превърналите се в легенди преживелици, свързани с безпаричие, търсене на работа на черно и пестеливост до последно число на месеца, звучат забавно от гледна точка на днешните студенти. Всъщност, както вече отдавна завършили българи споделят, на сегашните студенти им е доста по-лесно да прекарат безгрижно годините на следването си тук. Защо ли? Вече определено се забелява, колко повече семейства могат да си позволят да издържат децата си по време на студентските години. Без негативни емоции, абсолвентите от изминалото десетилетие са на мнение, че новите български студенти не мислят толкова много за пари, в по-голямата си част не работят и като цяло са „по-разглезени“.Preview_09Commencement318GA

По този въпрос има две мнения, като ние от faq4uni не се ангажираме с нито едно от двете.

Дали е по-добре родителите (ако имат възможност) да подкрепят младия студент в тежките му години на сесии и живот в библиотеката? Така ще му дадат възможност да се съсредоточи върху специалността си, да изкара по-добри оценки и да не се мъчи от финансови тревоги.

А може би е по-възпитателно един вече пълнолетен човек да поеме живота си в ръце и да стане финансово независим от семейството си? Така ще научи цената на парите, ще стъпи здраво на краката си и ще му се наложи да се бори на няколко фронта едновременно, което безспорно е ценен житейски опит.

Стипендии

Би било прекрасно, ако имаше стипендии за всички. Уви, едва няколко процента от студентите в Германия биват избрани от различните фондации като достатъчно активни, успели и отличили се. Търсят се отлични оценки от гимназията и в специалността, социална и понякога политическа ангажираност, всестранни интереси и добра обща култура по актуални въпроси от Германия и света. За повече информация за различните фондации, предлагащи стипендии, можете да видите секцията ни по въпроса.

Студентски кредит

Studienfinanzierung-300x200Докато Великобритания напоследък е много известна със студентските си кредити за доста солени петцифрени суми, в Германия този начин на „оцеляване“ по време на следването не е особено популярен. Сред немците е много популярно да кандидатстват за BAFöGпрограма, по която, ако отговарят на редица изисквания (относно социалното им положение и финансовите възможности на родителите им), получават вид кредит от държавата, от който трябва да върнат половината след като завършат.

За чуждестранните студенти ситуацията е по-различна. Те не могат да кандидатстват за BAFöG, освен ако не са пребивавали поне 5 години в Германия. Ако все пак изберат да вземат кредит, имат две възможности.

Първата е осбено изгодна и отново е подкрепена от социалните фондове на държавата. Става въпрос за кредит, който се отпуска от KfW. След кандидатстване и одобряване на студента се сключва договор за кредит с много гъвкави условия: студентът може да тегли между 200 и 650 евро на месец, като не се обвързва с определена точна сума, а всеки месец решава колко му трябват. За периода, в който се взима кредита, не се плащат никакви допълнителни такси (за управление, за обработка и тн). След като студентът престане да взима кредита има до 2 години време да си намери работа, преди да започне да го изплаща. А лихвата е около 2 пъти по-ниска от тази на всички нормални потребителски кредити – 3%.

Едно от условията е, че чуждестранният студент трябва да е живял поне 3 години в Германия ИЛИ да е завършил в немска гимназия, като е държал немските матури и е получил съответната диплома.

Втората възможност е студентски кредит от банка. Почти всички големи банки предлагат студентски кредити, които са малко по-изгодни от нормалните потребителски. И все пак, не могат да се сравняват с горния вариант. Лихвата е около 6-7%, а таксите например за кредит, който студентът взима 4 години и после изплаща още 5-6, биха били около 1000 евро за целия период. Deutsche Bank предлага бонус – понижаване на лихвата – за всички студенти с успех над 2.0 (българско 5.00).

Самоиздръжка

Uni-Beginnx9a_21944696.original.large-4-3-800-0-0-2653-1994
Много студенти работят по време на следването

Много от българските студенти в Германия предпочитат да работят, вместо да изтеглят кредит. Подробно сме описали различните варианти за работа в някои от другите ни статии. И все пак, трябва да отбележим, че следване и работа едновременно не винаги са добра комбинация. Колкото и безспорно да носи много независимост и опит, работата може да окаже лошо влияние на учебния процес.

Цена на живота в Германия

Често задаван въпрос е колко пари трябват на един студент по време на следването. И както винаги отговаряме – всички много варира от град на град и от човек на човек. Много грубо пресметнато, месечната издръжка е между 400 и 800 евро – това са нужните пари за наем на жилище, сметки (като телефон и интернет), храна и джобни. Ако имате въпроси, можете да съберете мнения от студентите в нашата група във фейсбук.

Татяна Миткова

0 Replies to “Финансиране на следването”

  1. iskam da popitam basha osaden na izdrajka zadalgitelno li e da plasha izdrajka kogato si stydent v germania/

Leave a Reply