Моето следване, моят живот: Пътуване

Прочети първата част от поредицата тук.

Да обиколиш света без пари? Според Александър Бернхард, на 27 години, който през семестриалната си ваканция посети Африка, това е възможно.

africa-map
„Идеята да пътувам от Кейптаун до Кайро се роди малко преди края на семестъра. Прекарах третия и четвъртия семестър от моето следване бакалавър по езикознание в един южноафрикански университет и нямах още план за свободното време преди връщането ми обратно в Марбург.

Като дете майка ми понякога ми разказваше за разбойническите пистолети в Африка. За европейските изследователи например, на които им се е налагало да пият урина от камила, за да не умрат от жажда. Тези приключенски истории събудиха моето любопитство.african child Реших да посетя веднъж континента и просто заминах без план, без точен маршрут. От време на време стисках палци и вярвах, че ще имам успех.

Не мислех въобще дали пътуването ще бъде опасно. Чувствах се безсмъртен. По пътя достигнах моите физически граници заради жегата, заради непознатата храна. Но никога не се предадох. Знанията ми по английски и френски ми помогнаха в много от някогашните колонии. Иначе използвах за комуникация ръце и крака или думи, които научих по пътя: „здравей”, „чао”, „една бира, моля”. Това помогна да бъда по-усмихнат.

Много хора вярват,че можеш да се застраховаш против всичко с туристически обувки, мултифункционално бельо и тежък багаж. Аз имах само най-необходимото. Раница, компас, пари, с които бях платил наема и храната в Марбург, и най-важното: главата, сърцето и краката си.“

Най-хубавият вид пътуване

„Автобусите в Африка не се движат по план, а за цените трябва да се пазарите. Най-добрите съвети по време на пътуване получавате от местните. При пътуване на автостоп човек среща много хора. По този начин човек опознава относително добре страната, което е най-хубавият вид пътуване.Nowhere-In-Particular

Накрая на пътуването – след почти четири месеца – празнувах моя 23-ти рожден ден. В едно кафене се наслаждавах на млечен шейк и наргиле. Междувременно майка ми беше превела пари за вноската за семестъра и ме беше вписала, така че можех без прекъсване да продължа следването. Изпуснах първата седмица от семестъра, защото бях още на път в Египет, но всичко мина безпроблемно.

За не толкова смелите: Сърце и стиснати палци не са достатъчни? Тогава, може би, си струва една оферта за влак или самолет. Класиката в страната са влаковете: от 175 евро за пет дни можеш да обиколиш цяла Европа с влак. В САЩ билет за Amtrak влак струва 429 долара за 15 дни. Околосветските пътешествия са най-прости с околосветски билет, който се предлага от повечето авиокомпании. Цената варира според разстоянието, човек може да разчита на 2000 до 4000 евро.“

Преводач: Иглика Кринчева

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

17 Replies to “Моето следване, моят живот: Пътуване”

Leave a Reply