Студентите питат: Как да намеря хубаво място за стаж?

Praktikum_Beruf_Ausbildung_Schule.jpg.1357476
Трудно ли се намира хубаво място за стаж?

Стажовете в големите фирми са често много желани. Студентите обаче могат да сдобият с хубави стажантски места и в по-малки фирми.

Понякога в резюмето (CV, Lebenslauf) трябва да се включват повече подробности. Ако например сте работили като частен учител или сте тренирали с младежкия отбор на футболното дружество, това показва социална ангажираност и умение за работа в екип. Такива неща задължително трябва да се съдържат в документите за кандидатстване за практика, казва Петра Рутвен-Мурай от Studienberatung planZ.

За много работодатели такъв опит е също от такова голямо значение, колкото езикови познания, добри оценки и друг стаж. Едно необичайно хоби също може да събуди интерес. “Работодателите търсят компетентност и характер. Обмислете как Вие с Вашите материали можете да разкажете историята на живота си”, казва Рутвен- Мурай.

Имайте предвид малките фирми

Точно стажантските места при известни фирми са често търсени. Вашият шанс за интересен стаж може да се подобри значително, ако разгледате предложенията на малките фирми. “Средностатистическите фирми често предлагат интересни задачи, но не могат да намерят добри хора заради неизвестността си”, казва специалистът по кариерно ориентиране Флориан Притвитз.

Контакт до по-малките фирми можете да изградите особено добре през собствената си мрежа.  “Значението на контактите не е за подценяване”, казва съветникът за следване Ян Болкен. Много стажове при големи фирми също се осъществяват чрез препоръки и съвети от приятели и познати.

KSB-Praktikum-lightboxLs
Можеш да си намериш стаж онлайн

Един бърз поглед върху различни стажове в Германия предлага сайтът meinpraktikum.de. Други полезни списъци има освен това на UNICUM или Stepstone.

Много университети също поддържат собствени стажантски борси.

Средно аритметично един студент завършва пет стажа преди да започне истинска работа. Без стаж изкачването в професията е почти невъзможно. Въпреки това студентите не бива да скачат на първото предложение.

Един добър стаж е полезен за професионалното ориентиране. Ученето трябва да стои на преден план, казва младшият секретар Флориан Хагенмилър. Когато този, от теб като студент преди всичко се иска да извършваш прости задачи, си струва да продължиш да търсиш или в спешен случай да прекъснеш започнатия стаж.

Стажант, който прави повече от необходимото, може да поиска заплащане. DGB препоръчва стажът да бъде възнаграждаван с минимум 300 евро на месец. Въпреки това, около 40 процента от стажовете в Германия са неплатени. Заплащането при платени стажове е средно 550 евро на месец.

Преводач: Даниела Христова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

0 Replies to “Студентите питат: Как да намеря хубаво място за стаж?”

  1. Много добра статия! Бих добавила само, че независимо от стажа или дори за най-простата работа е хубаво да присъства Motivationsschreiben /Bewerbungsschreiben. Има много добри сайтове, които излизат в google с примерни CV-та (моят любим – einstieg.com) и готови формуляри, в които всеки само трябва да попълни текст и снимка. Най-малкото са цветни и изглеждат по-привлекателно за четящия ги, като мотивационната част да присъства в pdf-файла заедно със CV-то И като съдържание в имейла. Това са съвети от много мои немски колеги 🙂 Успех на всички!

  2. Много добра статия! Но искам да попитам стажът по същия начин ли се цени като работата като Werkstudent на позиция по специалността в някоя подходяща фирма или още по-високо?

    1. Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос, по-скоро зависи какво точно е правил човек в рамките на стажа си/дейността си като Werkstudent. Стига да имаш необходимите компетенции, едва ли някой ще те пита много-много дали си бил/а стажант или Werkstudent 😉

Leave a Reply