Ето списък на най-често исканите документи за студентска работа в Германия, както и малко допълнителна информация:

  • Копие от лична карта;
  • Копие от студентска карта / Immatrikulationsbescheinigung;
  • Anmeldebestätigung, което получавате, когато се регистрирате в общината на града, в който живеете;
  • Steuer-Identifikationsnummer, който получавате в писмо по пощата, след като сте се регистрирали в общината. Повече информация на www.identifikationsmerkmal.de;
  • Lohnsteuerkarte, която можете да си изкарате за няколко минути във всеки Finanzamt, тя служи, за да не ви взимат данък общ доход от заплатата. В момента я реформират от хартиена на електронна версия и има малко по-различна процедура, издават се само Bescheinigungen für den Lohnsteuerabzug за годината. Повече информация тук и специално за студенти тук.
  • Sozialversicherungsausweis, който се издава в централата на Deutsche Rentenversicherung. Зависи от града, трябва да се провери точния адрес. Много бързо се издава, трябва да се носи лична карта и Anmeldebescheinigung (регистрация в общината) и да се попълни формуляр на място.

Още важна информация:

– Студентите спадат в първата от шестте групи за данъчно облагане; не плащат никакви данъци, стига да не надвишават позволените часове.

– Когато се регистрирате в общината не попълвайте във формуляра, че сте религиозни – зависи от религията, но е възможно да ви взимат после Kirchensteuer от заплатата.

– Разгледайте възможностите, които университетът ви предлага за работа – има наистина голям избор във всякакви насоки: работа във факултета, към някое бюро на професор, към информационен център, нещо, свързано със спортовете или извънкласните дейности…

Всички университети имат и Career Center, където безплатно или срещу заплащане на малка такса (10-20 евро) могат да ви изпращат всякакви оферти за няколкодневни работи или за места с постоянна заетост, където се търсят студенти (от хамалски услуги до call центрове).

– Внимавайте с работите на черно, където нямате договор или има съмнително уточнени условия – не си заслужава, има достатъчно легални възможности за сигурен доход.

– Като студенти ви е позволено да работите до 20 часа на седмица. Ако ги превишите, започват да ви взимат процент от заплатата за данъци. Според новите закони от 01.08.2012 студенти от Германия и ЕС могат да работят по 120 пълни дни (повече от 4 часа на ден) или 240 непълни дни (по-малко от 4 часа).

Вижте още: Малки съвети за работа в Германия

Финансиране на следването

Студентите питат: Как да намеря хубаво място за стаж?

Работата по време на следването носи по 8,8 € на час

Работа през ваканцията

Работа за 850 Евро/Мидиджоб

Задавай собствени въпроси по време на интервю за работа

Какво трябва да знаем за работното време?

Работа по време на следването: Изплащане на заплатата при болест

Уволниха ме: Какво да правя?

На горещия стол: Въпроси на интервю за работа

Първият трудов договор

Как да спестим данъци като студент

Пенсионно и социално осигуряване по време на следването

Социалната дейност в биографията ти

Твоите права като работещ студент

Как да реагирам, когато получа отказ?

0 Replies to “Работа”

Leave a Reply