Малки съвети за работа в Германия

studenten_eggi726
Възможности за работа по време на следването не липсват

Понякога на човек му се налага да започне бързо работа, поради причини, известни на всички нас. Ако търсите в университета, обикновено отнема доста време. Отстрани наистина звучи добре да почнеш работа там, но първи семестър почти никой не взимат, освен това унито понякога си има някакви бюрократични правила от рода на, ако си сключил договор след  20то число си получаваш заплатата чак след 2 месеца, не след един, та там е яко, ако не си поемаш всичките разходи с тази заплата, и можеш да чакаш. Ако ти трябва работа и то бързо, най-дорбият вариант е в гастрономията:  Макдоналдс, KFC, Pizza hut – взимат винаги хора. Разбира се заплащането е ниско и отношението към вас отвратително, ама се плаща и работа има, за да започнете там ви трябва Gesundheitsbescheinigung,  и другите изброени на сайта документи. Той струва 25 евро и трябва половин час да слушаш как ти говорят за различните инфекции:  общо взето цялата работа е да подпишеш, че не си болен от холера, хепатит и разни други болести, които се предават през храната.

 Е, разбира се веригите за бързо хранене са много лошо място за работа с лошо заплащане, аз навремето започнах работа там, защото не познавах хора, които да ме насочат към нещо по-добро. Кетъринг фирмите са из цяла Германия. Там плащат 8 евро на час, и там трябва  Gesundheitsbescheinigung (на повечето места, но не задължително навсякъде). Там обикновено взимат всички и работата се изразява в това да работиш по хотели, където има конференции и да отсервираш чинии, да подреждаш напитките, да местите маси – нищо сложно. Искат униформи (понякога ти си я купуваш, понякога те ти дават някакви части от нея), за момчета да сте избръснати, за момичета с прибрани коси и тн. Якото там е, че можеш да работиш когато искаш, поне в моята фирма е така, след като си назначен само като Aushilfe. Обаждаш се и казваш кога можеш и те ти казват има ли смени тогава. Гадното е, че на всяка смяна не знаеш колко време ще работиш, може 4 часа да работиш, може 13, дори 14. Ама имат специално договори за студенти, които са 50 работни дни и през тях можеш да изкараш до 900 евро месечно без данъци.images

Принципно студентите са освободени от данъци, да, но какво става, когато имаш 2 работи на 450 евро базис примерно?  На едната работа ти взимат данъци, защото си на Lohnsteuerklasse 6, защото имаш право само на една Lohnsteuerkarte klasse 1. А сега от 1-ви август има и нов закон, който задължава всички, които получават повече от 450 евро заплата, да плащат и пенсионно осигуряване. Та ако си на 2 работи, ти се взимат данъци, само че на края на годината се пише така наречения Steuererklärung, че си студент и го даваш във Finanzamt  и те ти връщат данъците. Това е най-общо. Който иска по-конкретна информация за точна фирма, може да ме търси лично да му дам телефони и така нататък, те тези кетъринг фирми имат офиси из цяла  Германия.

Допълнение: искаме само да наблегнем на факта, че изброените по-горе неща са САМО ЕДНА МАЛКА ЧАСТ от работните места за студенти, които могат да се намерят в Германия. Търсете, интересувайте се, питайте, ако трябва, но задължително не се ограничавайте само с изброените.

Георги Николов

Нужни документи и допълнителна информация за работа: тук
Съвети за намиране на подходящо място за стаж: тук

0 Replies to “Малки съвети за работа в Германия”

 1. Здравей Георги,интересувам се от точно такава длъжност като за начало в Германия,не съм студент,би ли бил така добър да дадеш мейл или скайп име за да получа повече информация за фирмите за които говориш.Благодаря предварително.

 2. Здравейете! Ние сме Агенция за подбор на персонал, специализирана в намирането на работа в Германия. В момента имаме актуални позиции, които са подходящи и за студенти и са с възможност за започване на работа веднага! При интерес можете да се свържете с нас на http://bulgaria.balkaninvest.eu или имейл dimitrova@balkaninvest.eu.

 3. Здравейте Георги,
  бихте ли ми дали координатите на гореспоменатите Кетъринг- фирми. Моят имейл е: doroteiamm@mail.bg.
  Благодаря предварително.

 4. Здравейте, интересувам се от гореспоменатите кетъринг фирми,мисля че най-добре пасват на следването ми.Ако може малко повече информация и евентуално координати на някоя фирма :))

  1. Здравей, най-добре потърси подобни фирми в Goolge, като набереш и името на града, в който следваш. Друг вариант е да разгледаш популярните сайтове за работа в твоя град 😉 Успех!

 5. Здрaвей, Георги!
  Вече нaмерих тaкaвa фирмa и в моментa подготвям документите, но мaлко се оплетох. Нужни сa ми мaлко рaзяснения относно здрaвнaтa осигуровкa.

Leave a Reply