Германия за напреднали: WG gesucht

Student-sucht-wohnung-wohnungssuche-cartoon-karikaturПокрай всички емоции, свързани с кандидатстването и записването на мечтаната специалност в най-добрия университет в Германия, човек си мисли, че в момента, в който с трепетни ръце хване заветния Zulassungsbescheid, то е дошъл краят на тревогите и притесненията за това лято и може спокойно да се отдаде на стягането на лютеници и луканки за голямото пътуване към родината на Гьоте и Шилер.  Е, бързо обаче стига до откритието, че лютениците и луканките имат нужда от хладилник, в който да бъдат съхранявани, а хладилникът на свой ред – от жилище, в което да се помещава. Търсенето на квартира често се оказва по-голямо предизвикателство от приемането в университет и дори намирането на работа. Затова събрахме няколко основни съвета за начинаещите новодомци:

  1. Studentenwerk и как да получа стая в общежитие. 

Изхождаме от факта, че вече знаеш, че Studentenwerk е институцията в Германия, която отговаря за държавните общежития, че си гуугълнал/а “Studentenwerk + името на града, в който ще живееш”, както и че си попълнил/а онлайн формуляра за кандидатставне за стая на сайта им. Какво обаче следва оттук насетне?

– Ако ще живееш в по-малък или не чак толкова популярен сред студентите град, както и ако ще живееш в по-голям град, но си зверската вързия, вероятно ще получиш предложение за стая онлайн, ще подпишеш договора, ще им пратиш исканата сума и повече няма да се занимаваш.Wohnungssuche

– Ако си в голям град като Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт, Кьолн и тн., е доста възможно първоначално да получиш отказ. Не се отчайвай и помни, че стига да си преглътнеш личното достойнство и да си достатъчно нахален/на, ще получиш стая. Номерът е най-вече да действаш бързо, целенасочено и да се пробваш навякъде, пък където стане:

–> още като получиш отказ, започни да ги заливаш със сърцераздирателни имейли, където да обясниш, че си бедно източноевропейче без никакви познати в новата страна и че ако не ти дадат те жилище, ще останеш на улицата;

–> ако 1-2 дена не получиш отговор на имейлите, започни да звъниш, като подпитваш кога и как ще получиш стая. Имаме случаи на хора, които лелките от Studentenwerk бяха започнали да разпознават по гласа по телефона още преди да си кажат името.

–> ако и по телефон не стане, още при пристигането си в Германия започни да ги посещаваш на място в приемните им часове. Ако трябва, изтърси се един ден с куфарите пред офиса им и ги заплаши, че ще спиш през нощта на пейката отпред.

Стратегиите са изпробвани многократно и действат – просто трябва да им покажеш достатъчно убедително, че нямаш друг избор.

       wohnungssuche 2. Частна квартира. Къде да търся, за какво да внимавам?

           Къде да търся?

WG gesucht (предимно за WG стаи, а не за собствени квартири), ImmobilienScout 24, Immonet.deфейсбук групи на различни общежития в твоя град (често хората дават стаи за няколко месеца за т.нар. Zwischenmiete), фейсбук групи на университетите в града ти, пишеш просто “Zimmer + твоя град” във фейсбук и виждаш какви групи ти излизат, фейсбук групи на българите в Германия … безкрайно много са опциите!

Провери също дали за твоя град няма агенции, които специално да работят със студенти и да им търсят евтини жилища. Такава в Берлин например е Easy Living

За какво да внимавам?

 – измамници и фалшиви обяви (повече за това в следващата точка)

 – цена:nebenkosten (1)

kalt означава, че това е наемът без включените сметки, warm е наемът с включените сметки (т.е. окончателната сума, която плащаш). Винаги питай дали във Warmmiete влизат ток, газ и интернет – ако не влизат, питай колко струват на месец. Kaution е депозит, който плащаш в началото еднократно – обикновено е в размер до 2 1/2 наема и остава до момента, в който трябва да се изнесеш от жилището. Понякога хазяите искат т.нар. Aufschlag – това е допълнителна сума пари, която ти искат за мебели и уреди, които ти оставят (шкафове, перални, хладилници и тн.). Винаги се пробвай първо да се спазариш за по-нисък Aufschlag – често за самите хазяи е удобно да ти оставят мебелите си.

 – Schufa: документ, който доказва, че нямаш стари неизплатени дългове (пр. наеми или банкови кредити) в Германия. Струва 25 евро да се извади онлайн, става готов в рамките на седмица. За новодошли в Германия без банкова сметка и предишна адресна регистрация е спорно дали въобще има смисъл от този документ.

Като цяло имай предвид, че да си намериш квартира онлайн и без да ходиш на оглед (Besichtigung), е в сферата на утопичното. Може да пратиш колкото имейли искаш, но докато не звъннеш и не се срещнете на живо с хазяите, шансовете са нищожни. За чужденци в новата страна без банкова сметка, наемането на квартира като цяло е амбициозно начинание. Възможно е, разбира се, но е трудно.

           3. Измамници и лъжливи обяви

kautionsbetrug_xlАко някоя обява в интернет, особено в сайта ImmobilienScout24се опитва да пробута невероятно изглеждащо жилище със снимки като от списание на страхотно място и най-ниската цена на света, бъди изключително внимателен – много вероятно е да става въпрос за измама! Ако като се свържеш с човека, получиш отговор на английски (често, но не винаги), където ти обяснява да му преведеш пари за депозит за ключа преди да видиш жилището –  става въпрос за схема!

Не пращай пари на никого и при никакви условия преди ти или твои близки/познати/приятели да сте видели жилището И да сте подписали договор за наем!

Следи блога Wohnungsbetrug.blogspot.com, където публикуват фалшиви обяви с предупреждение да се внимава за тях. Можеш да пробваш да въведеш текста от имейла, който ти е пратен от потенциалния хазяин, или имейла му/й в гуугъл, ако се съмняваш в измама – така ще провериш дали някой вече е подал сигнал за този човек в някой сайт.

           4. Къде да остана в новия град докато си намеря жилище?

Хостели или хотели, Jugendherberge-та, на Couchsurfing, да си наемеш стая/апартамен от AirBnBможеш да се пробваш да помолиш някоя от студентските организации в града ти да ти помогне с търсенето, а ако в града ти има българско посолство/консулство, можеш да попиташ и там за стаи.

           99 cent5. Вече имам жилище – ура! Не ми останаха пари за обзавеждане, а дори нямам легло…

Нямай грижи – това е Германия: страната на бедните студенти-клошари и на стоките втора ръка. Просто прочети следните статии и събери идеи:

Германия за напреднали: И хубаво и евтино

Германия за напреднали: И хубаво,  и евтино (продължение)

Германия за напреднали: Обзавеждане за напреднали

Кали

Още статии от първи, втори и трети сезон на Германия за напреднали.

0 Replies to “Германия за напреднали: WG gesucht”

Leave a Reply