Българските студентски организации от Германия се срещат в София

Студентски организации

Концерти със Стефан Вълдобрев и Оги 23, актьорски вечери с Георги Мамалев, предприемачески събития с Боян Бенев и Максим Гурвиц, обучения по предприемачество, партита, музикални вечери, футболни турнири, lasertag игри, ориентировачни събития за нови студенти: само част от създаденото от регионални студентски организации в чужбина в последните години.

Незаменими както за личностното и кариерно развитие на представителите си, така и за създаването и запазването на българската култура отвъд граница, студентските сдружения обединяват мотивацията и амбицията на хиляди българи по света. За всеки свой представител те са „кътче България отвъд”. Играят неофициалната роля на академия по проектен мениджмънт и предприемачество и са общността, от която винаги ще се чувстваш част. Те са уютното социално местенце, което посещаваш и след 10 години, когато не си вече студент, за да провериш, дали няма някое хубаво bg party или студент, който ще се радва да се преоблече като Дядо Коледа за коледното парти на децата от българското училище в чужбина.

StudentsОт края на 2013г. „Обединени идеи за България” подкрепя и си партнира със студентски организации в Германия като „Хъшове” (Берлин) и „Съединение” (Франкфурт). И ние от faq4uni от самото си създаване директно и индиректно работим за свързването на (бъдещи) студенти в чужбина, разпространявайки каузите им и създавайки връзки между тях (вече са достигнати над 7000 настоящи и бъдещи студенти).

По наша инициатива в края на декември в София се срещнаха представители на най-активните студентски организации от Германия – Минко Балевски („Кирил и Методий”, Карлсруе), Михаил Минчев („Съединение”, Франкфурт), Макс Пенев („Бай Ганьо”, Манхайм), Боян Аршинков и Татяна Миткова („Хъшове”, Берлин), Александър Найденов (ОИБ).

Резултатът от неформаланта среща е започването на работа по различни съвместни проекти като например:

  • Българските студентски организации от Германия се срещат в София (06.01.2015)Книга-наръчник* за работата на една студентска организация,която съдържа добри практики(маркетинг, финансиране, работа в екип, мениджмънт), информация за проекти, съвети при организацията на събития, полезни контакти.
  • Съвместно осигуряване на хубави български филми, които да се ползват за филмови вечери в различни градове (надявам се скоро да гледаме „Българ” в импровизирани кина в Германия)
  • В бъдеще са възможни и други проекти като напр. организирането на турнета на български актьори или музикални изпълнители.

Друга инициатива, която вече е в ход, е организирането на кариерен форум във Франкфурт на 18ти април (партньорство на BG Careers Fair, „Съединение”, „Кирил и Методий” и „Бай Ганьо”).

Връзката от разстояние с България е напълно възможна. А сред решаващите фактори са ниско-тарифните полети, евтиният автобусен транспорт в чужбина, свързващ студенти от различни градове, запомнящите се купони по време на ваканциите в България, концертите с български изпълнители далеч от родината, общуването в социалните мрежи, обществени каузи, в които можеш да се включиш и от разстояние, и най-вече енергията на стотици активсти.

Пишете ни, ако сте част от организация в Германия и имате желание да работим заедно.

* Преди да публикуваме на широко книгата имаме нужда от помощта на всеки, който е (бил) обвързан с дадена студентска организация и би се радвал да помогне със собствения си опит. Идеи за това как като цяло да превърнем книгата в наистина полезен наръчник също са повече от добре дошли на faq4uni@gmail.com или info@oib.bg; пишете ни, ако желаете да видите работната версия на книгата.

Вижте още: Как да се включиш от разстояние?” и  Да си активен студент”

0 Replies to “Българските студентски организации от Германия се срещат в София”

Leave a Reply