Германия за напреднали: Обзавеждане за напреднали

ebay_mainДоста вероятно е щом четеш тази статия, лелките от Studentenwerk най-после да са се смилили над теб и любезно да са ти предоставили килера с метлите, за да спиш там. След харчовете по абитуриентските балове, кандидатстудентската кампания и билетите към Германия, най-вероятно се намираш в особеното положение, в което са ти останали 20 евро, с които трябва да си напазаруваш посуда, мебели, холна гарнитура, хладилник, телевизор и духалка за идващата зима.

pol bus
Кърти, чисти, извозва.

Няма проблем – можеш да се сдобиеш с всички тези неща абослютно безплатно, или срещу пакет кафе и цигари! Нека напомним за една наша стара и добре забравена статия, а именно “И хубаво, и евтино“. Там добре са уловени далаверните моменти на Flohmarkt-овете, Ebay Kleinanzeigen и най-вече животоспасяващата за всеки студент-новодомец категория Zu verschenken & Tauschen, както и скандалното според разбиранията на баба ти и майка ти (“Толкова ли сме изпаднали, че от улицата да събираш?!”) разхождане из новия град, дебнейки зорко около кофите за боклук за захвърлени фотьойли, перални, дивани и бюра zum Mitnehmen. Единственият проблем – замъкването на всички награбени благинки до вас. “Моем да носим” е мотото на повечето студенти, да, но ако се поразтърсиш, ще откриеш адските rent-a-car далавери – като стар полицейски бус, който можеш да наемеш за невероятните за Германия 10-15 евро на час (true story!).

Триковете за финансово закършилия новонастанил се студент обаче не се изчерпват с това. Първата ти работа трябва да е да се информираш дали и къде има турски (или арабски) квартал/улица в града ти. Chances are че там ще откриеш не само баклава и кори за баница на аванта, но и някои от най-евтиние магазини за кухненски и баня принадлежности (като KiK -изглежда мизерно, но откъде иначе ще си купиш легени, сушилник и дъска за гладене за общо 5 евро?!).

ikea-puzzle_de_380Но има едно място, от чиято притегателна сила нито един новодомец не се е измъкнал – IKEA. Може да ти се иска стаята ти да е “уникална снежинка”, но всички знаем истината: благодарение на IKEA обзавеждането в днешно време си е баш като по време на комунизма – 3 разновидности от всичко и всички имат еднакви неща. Ето кратък списък на топ IKEA продуктите, без които никой студент не е минал:

 1. Regolit или Голямата бяла кръгла лампа. Невъзможно е да не си я виждал и затова си има съвсем просто обяснение – при положение, че струва 1,99, често е по-евтина от крушката си.

2. Hampen или Малките грозни космати килимчета за 7 евро. Грозни-негрозни – ако искаш краката ти да усетят домашен уют, без да почне да вее вятър в портфейла ти, ще се примириш.

3. Масичка за 6 до 7 евро. През годините има различни модели, но винаги в Ikea се намира малка масичка на такава цена.

4. Средноголямо огледало за 3 до 7 евро. И тук важи горната аксиома.

5. Frakta или Торбичките на Ikea. Нали знаете бабите с карираните чанти на пазара? Е, торбичката на Ikea е горе-долу толкова есенциална за студентите. Отвратителна на вид, тя има десетки приложения в студентския живот – кош за пране, куфар, кофа за боклук…

Последен трик – транспортът от Ikea никога не е безплатен. Но ако поръчаш Ikea продукти от Amazon, доставката ще ти е безплатна при поръчки за над 30 евро.

Кали & Таня

Прочети всички статии от Германия за напреднали от първи и от втори сезон.

0 Replies to “Германия за напреднали: Обзавеждане за напреднали”

Leave a Reply