Внимавайте – Bewerbung и Immatrikulation са два различни процеса! Bewerbung (кандидатстване) е това, което описахме в предишните секции – подавате диплома в университета, за да преценят те на базата на успеха и практиката, която имате, дали да ви приемат. При Bewerbung пращате документи в колкото си искате университети. Immatrikulation е записването в един-единствен ВУЗ. На сайта на университетите има най-подробно описано кои документи трябва да пращате при Bewerbung и кои при Immatrikulation – прочетете всичко внимателно и го спазвайте съвсем точно.

Много често ще се случи да ви поискат още веднъж копие от легализирана и преведена диплома за средно образование (или дори сертификат за език) И при записването, макар да сте ги пратили при кандидатстването си. Тове не бива да ви притеснява – или звъннете/пишете имейл на университета, за да уточните положението и да се освободите от повторното пращане на тези документи, или просто им ги пратете още веднъж (т.е. още веднъж стъпката в немското посолство). Това разминаване се случва, тъй като кандидатстващите с немска диплома (почти никога) не трябва да изпращат копие от диплома за средно образование във фаза Bewerbung, а им я искат само при записването. Тъй като университетите имат стандартизирана процедура за записавне за всички студенти, просто след това системата им не отчита, че вие вече сте пратили вашата диплома и ви праща стандартизираното писмо. Не е във вас проблемът, получили са дипломата ви – просто малко бюрократично недомислие.

Имайте предвид, че има университети, при които Immatrikulation става по пощата (или онлайн), но и такива, в които това се случва персонално на място в университета (например в LMU ви искат на място). Много внимателно прочетете и следете какво искат от вас, както и сроковете, които ви дават! Самото записване на място трае сравнително бързо (15-20-30 минути), но може да има опашка от повече кандидати, така че си предвидете поне 2-3 часа и отидете по-рано, за да сте по-напред на опашката.

Обикновено ще получите един огромен списък с документи от типа на ЕЗОК, Antrag auf Immatrikulation, дори жилищна регистрация и банкова сметка, които трябва да им представите при записването. Без паника! Най-най-важното за всеки един университет е да им платите таксата. Т.е. в момента, в който преведете парите и имате доказателство за това, можете да ги молите за отсрочка за останалите документи.

Вижте още: Преди да замина за Германия…

10 Replies to “Записване в университета (Immatrikulation)”

 1. Здравейте ! имам проблем моля помогнете става дума за ЛМУ- финистика и скандинавистика която в сайт е keine zulasungsfreiи попълване на Bewerbung и кое трябва да попълня защото в сайта на унито има Online bewerbungsantrag fur ortlich zulassungsbeschrankte Studiengange, Online infofunktion zum bewerbungsantrag online imatrikulationsantrag
  моля спешно за помощ изпратих запитване и в унито но нямам отговор.
  много благодарности !

  1. Здрасти!
   За кандидатставне попълваш Bewerbungsformular. Щом е nicht zulassingsfrei, значи попълваш ortlich zulassungsbeschränkt, като много внимаваш да попълниш формуляра за кандидатстващи с диплома erworben nicht in Deutschland (т.е. формуляра за чужденци), ако има такъв (а би трябвало да има). Immatrikulation е записването в самия университет – този формуляр ще попълваш след евентуалния ти прием в университета 😉

 2. Здравейта,
  Приеха ме Медицина в ЛМУ , но при записване желаят “Zulassungsbescheid der Ludwig-Maximilians-Universität München oder der Stiftung für
  Hochschulzulassung im Original und in einfacher Kopie (letztere wird einbehalten) ” … Някой може ли да обясни кой документ е това и как се изкарва?

  1. Здравей, това е бележката, с която са те приели като студент, и която са ти изпратили по пощата.

 3. Здравейте! Кандидатствах тази година за Зимният семестър в ЛМУ, и днес получих отговор Ablehnungsbescheid für das Wintersemester 2017/2018
  това какво означава? ” wird zu unserem bedauern hiermit gemäß Art.46 Bayerisches Hochschulgesetz abgelehnt, weil für eine Immatrikulation wesentliche Voraussetzungen nicht vorliegen: Vollständiger/lückenloser Lebenslauf bis zum Datum der Antragstellung mit allem erforderlichen Nachweisen”
  Някой може ли да обясни какво означава?

 4. Здравейте! При записване на приетите медицина в ЛМУ искат ли оригинала на бългаската диплома за средно образование или само нотариално завереното, преведено и легализирано копие? Може ли някой, който се е записвал да сподели? Благодаря!

Leave a Reply