Как се пише автобиография (CV)?

thinkВ днешно време при какъвто и вид кандидатстване, било то за университет, работа, практика и т.н., задължително се изисква CV. Съставянето на такова съвсем не е толкова сложно, ако се спазват някои основни изисквания.

Основни изисквания

Функцията на автобиографията е да представи накратко биографията ви, като се акцентира върху професионалния опит, тоест върху това, което дадената позиция изисква. Абсолютно ненужно е да се включва излишна и нерелевантна информация. Например, кандидатствайки със специалност „Право” да отбелязвате спечеления шахматен турнир в 3 клас или пък подавайки документи за работа в счетоводна фирма да споменете състезанието по риболов, в което сте взели участие.

obrazec

Кликни върху изображението за уголемен вариант.

Каква информация къде? (вж. примерния образец)

Лични данни: Основните подсекции са Име, Дата на раждане, Националност, Местоживеене/Адрес, Телефон за връзка, E-mail.
Образование: Начален, среден и всякакъв по-висок курс (бакалавър, магистър и т.н.). Отбелязва се периодът на обучение в обратен хронологичен ред в отделните институции и имената се изписват в пълната им форма.
Професионален опит: Тази секция включва всякакви практики, стажове, предишна месторабота. Маркират се заеманата длъжност и основните дейности и отговорности. Отново се означава периодът и имената са в пълната им форма.
Допълнителни квалификации и дейности: Тук се включват други практически умения, които са от значение за мястото, за което се кандидатства (например, за пост в счетоводна компания е добре да се включи, че е изкаран курс за работа с SAP). Също така, тук се отнасят доброволни акции, стипендии, награди, постижения (както по-горе: внимавайте каква информация подбирате, тъй като не всяка ваша активност би била подходяща). Не забравяйте периода/годината и изписването на пълните имена.
Допълнителни умения: Тук се набляга на други познания, като езикови умения (споменават се нивото на владеене на езика/езиците, както и получени сертификати), компютърни умения. Към подсекция „други умения“ се отнасят индивидуалните качества на кандидатстващия. NB! Не се впускайте в описването на всеки един аспект от личността ви. Акцентирайте върху най-отличаващите черти, които пряко се отнасят към това, за което се кандидатства.
Приложения: Често се изискват актуална снимка, мотивационно писмо, сертификати за език или за получена квалификация, както и всякакви други документи, удостоверяващи горе споменатите дейности (пр. доброволчество) в секция „Допълнителни квалификации и дейности”. Тук единствено се отбелязва какво се прилага към настоящата автобиография.

Форматиране (вж. примерния образец)

Забравете за цветни букви и къдрави линии. Основният шрифт е Times New Roman, размерът на символите е универсалният 12, разрешените „разкрасители”: Bold, Italics и Underline, нищо повече. Честно казано, няма строго определени правила за това как трябва да се форматира едно CV. Единствено помнете, че трябва да изглежда напълно формално и подредено. Завършва се с дата, която стои в долния ляв ъгъл.

tipsTips and tricks

 • Четете внимателно какъв трябва да е обемът на CV-то, какви допълнителни документи се изискват, някакви особени изисквания и т.н.
 • Внимавайте за граматични и пунктуационни грешки.
 • Не си измисляйте факти, защото рано или късно лъжата ще си проличи. 😉
 • Не използвайте готови шаблони от интернет. NB! Случва се институции и работодатели предварително да са осигурили бланка за CV, така че обърнете внимание и на това.

Ани Василева

Полезни съвети за работа: тук
Как се пише мотивационно писмо: тук
Други документи, необходими за кандидатсване за работа: тук

Advertisements

9 thoughts on “Как се пише автобиография (CV)?

 1. Pingback: Радина Павлова, Право в Хайделберг | Кандидатстване в Германия и Австрия

 2. Pingback: Стипендии – за почти всички! | Кандидатстване в Германия и Австрия

 3. Pingback: Радина Павлова, Право в Хайделберг | Tuk-Tam – Образование в чужбина

 4. Pingback: Заслужава ли си да кандидатствам за стипендия?   | Кандидатстване в Германия и Австрия

 5. Pingback: Заслужава ли си да кандидатствам за стипендия? | Кандидатстване в Германия и Австрия

 6. Pingback: Надежда Тонева, HWTK Берлин | Кандидатстване в Германия и Австрия

 7. Pingback: Съвети за перфектен доклад за стаж | Кандидатстване в Германия и Австрия

 8. Pingback: Bsc Law, Heidelberg University, Germany

 9. Pingback: Защо да (не) следвам японистика? | Кандидатстване в Германия и Австрия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s