Прочети още: Как се пише автобиография (CV)?

В часовете по български език и литература в училище непрекъснато ми набиваха в главата колко е важно да знам какво е омоним и пароним; знаех наизуст всички художествени похвати, които е използвал Ботев в „На прощаване”; литературните анализи, които изчетох, ме научиха да връзвам изречения от типа на „В популярната представа за хармоничността на Йовковия художествен свят битува известен анахронизъм, който бихме си обяснили като следствие от замяната на прочита и вникването в самите Йовкови творби с хипертрофираното взиране в метатекстовете за тях.”. Готино, а? И в следващия момент, когато дойде време да си търся работа, установих, че ако ще всичките използвани тропи и фигури да открия в интернет обявата на фирмата, в която исках да ме вземат, това няма да ми помогне особено много при писането на мотивационно писмо за кандидатстване. Защото явно елементарните практически неща са твърде маловажни за така извисената ни образователна система…

Както и да е, лирическото отклонение настрана, давам по същество.letter_of_motivation

Първото най-важно нещо, което е добре да знаете, когато решите да кандидатставте за работа или практика, е, че всички други кандидати също като вас имат интернет, също като вас са потърсили в Гуугъл „Как се пише мотивационно писмо?” (или съответно са гледали резултати на английски/ немски/ иврит/ папуановогвиански и каквито други езици се сетите). Съответно на тях също са им излезли примерните мотивационни писма, които циркулират в мрежата, съответно също са решили, че могат просто да препишат структурата, да използват същите думи и само да сменят някои дребни детайли. Моля ви се, от сърце ви се моля, на колене ви падам – не правете подобни глупости! Вие ако сте работодател и получите 15 еднакви писма със сменени имена и 2 по-оригинални и самостоятелни, кого ще поканите на интервю? Правило номер едно – всяко мотивационно писмо да се пише за конкретния повод (фирма, пост и тн.) и да НЕ се преписват интернет заготовки!

После, може да сте гениален физик, започнал да работи от 10-годишен в разни лаборатории и спечелил Нобелова награда за физика на 15 – няма значение, евентуалният ви работодател няма време да чете 5 листа свободни съчинения за работния ви опит. Ако други киртерии не са изрично обявени, мотивационното писмо трябва да е дълго максимум 1 страница A4 формат, шрифт 12, стандартно разстояние между редовете (1,0). Целта на мотивационното писмо е да подчертае особено важни моменти от биографията ви, които ви павят особено подходящ/а за позицията, а не да разкаже за всеки ускорен курс по суахили за напреднали, който сте изкарали през някоя лятна ваканция.

Форма – важна е, не я подценявайте! На Запад е прието мотивационните писма, пращани по пощата, да съдържат вашия адрес, телефон за връзка и имейл в горния десен ъгъл, а тези на работодателя трябва да са два реда по-надолу и да са разположени вляво. В днешно време обаче повечето кореспонденция се случва по електронен път и е голяма дилема дали въобще има смисъл да се пишат физическите адреси. Някои смятат, че е излишно, други въпреки всичко си ги пишат – решението е ваше. Лично аз пепоръчвам ако се кандидатства за по-консервативна фирма, да се спазва стария етикет с адресите.

В Германия е задължително преди фактическия текст на писмото да имате така наречения Betreff, т.е. за какво се отнася настоящото мотивационно писмо (предмет на писмото). Това обикновено са 5-6 думи, написани с удебелен шрифт, с формулировки от типа на “Bewerbung um einen Praktikumsplatz im Bereich Marketing”. В България не съм чувала да изискват подобни неща, но със сигурност прави хубаво впечатление, изглежда подредено и ви спестява място от това в същинския текст да описвате за какво кандидатствате.

Винаги започвайте на нов ред с „Уважаеми/а г-не/г-жо…” (съответните еквиваленти на немски/ английски/ френски и тн.), като се постарайте да научите името на човека, на когото трябва да пратите мотивационното писмо, и да се обръщате директно към него/нея – доказвате, че се интересувате от конкретната позиция, а не пращате идентични писма в 50 фирми наведнъж. Завършете с „С уважение” и два реда по-надолу вашето име, датата на изпращане и населеното място. Внимание: в Германия искат датата и населеното място задължително да са позиционирани горе вдясно, още преди Betreff-а.

stock-photo-16346681-dictionary-definition-motivationВъведение. В повечето примери, които ще прочетете в нета, писмата започват с „Уважаема г-жо Примерна, с огромен интерес прочетох обявата Ви в Еди-кой си вестник от 12.12.2012 и с настоящото писмо искам да кандидатствам за вакантната позиция.”. Само по осебе си не е толкова лошо, но ако преди това сте сложили Betreff, въобще не се нуждете от такова скучновато въведение, а можете например директно да премите към това защо кандидатствате за позицията. Ето така: „Уважаема г-жо Примерна, като активен и ангажиран студент по право в Хайделберг, в момента съм в търсене на обещаваща  практика, която да ми помогне да усвоя по-добре наученото в университета.”. Като цяло има много опции за въведение – можете да опишете настоящото си положение, да кажете с какво ви е привлякла именно тази позиция и тн. Не се увличайте – повече от два-три реда текст са излишни.

Същинска част – тук трябва да разкажете по-подробно за предишен опит в областта и натрупани компетенции, като целта е да наблегнете на тези умения, които ще са ви от полза при работата в на мястото, за което кандидатствате. Концентрирайте се основно върху два-три по-важни момента от CV-то си, чрез които да стане ясно, че притежавате именно това, което се изисква като профил на идеалния кандидат. Ако имате по-богато CV, задължително селектирайте! Ако нямате чак толкова богат опит, по-скоро можете да говорите повече за лични качества, причини да сте мотивирани именно за работа на това място (за целта проучете обстойно евентуалния си работодател!), евентуално можете да споменете за планове, които ще се осъществят в близкото ви бъдеще и чрез които ще добиете необходимите квалификации за поста. Например ако се изискват добри компютърни умения, а вие предвиждате след две седмици да изкарате ускорен курс за придобиване на определени компютърни компетенции, споменете го. Наблегнете на ключови думи от обявата.

Някои хора пишат същинската част като текстов блок – един цял абзац без нови редове. Не го намирам за особено пригледно – най-добре след всеки 3-4 изречения цъкайте Enter 😉

Финал. Стандартното е да кажете, че ако еветуалният ви работодател е заинтересован от вас, ще се радвате на покана за интервю. Засега не съм измислила нещо по-оригинално за целта, но вие винаги можете да го направите.

Пращане на мотивационното писмо по мейл. В Германия е добре да форматирате мотивационното писмо в pdf-файл. Като цяло съветват при пращане на документи за кандидатстване онлайн да внимавате обемът им да не е повече от 2 MB, за да не блокирате имейла на реципиента.

unique-forkОтносно креативността. Непрекъснато по разни интернет сайтове ви призовават да бъдете креативни, да сте оригинални, да се отличавате, да сте забавни и тн.. Това непременно е важно – понякога кандидатствате наред с още стотици хора и просто трябва да се отличите. Но моят съвет е да подхождате внимателно и всеки път да се съобразявате с мястото, за което пишете писмото. Ако кандидатствате за пратика в някоя консервативна политическа фондация, е напълно естестевно писмото ви да е малко по-„дървено”, отколкото ако искате да работите в ПР отдела на Facebook, нали. А и все пак е важно да се има предвид, че дори да нарежете писмото си на парчета и да го пратите на работодателя да си го сглобява като пъзел, пак може да не ви вземат, ако ви липсват нужните умения. Работете на първо място върху впечатляваща автобиография, пък после върху трикове за привличане на вниманието 😉

Калина Дренска

0 Replies to “Мотивационно писмо”

 1. Супер Калина, благодаря ти! От скоро съм студент и тепърва започвам да си търся работа, само че за разлика от повечето ми колеги се целя малко по-високо от сервитьор или промоутър, така че това твое писание ми влезе доста от полза! 🙂

 2. не ми харесва тъпата картинка с вилиците. много е ограничена, всеки намира не само каквото търси, но и каквото е подходящо за него, може би, една добра причина всеки да си пише мотивационните писма както си иска. Като цяло, аз ако съм един работодател (Което е най-ценния съвет, който аз бих дала: поставете се на мястото на работодателя – кой е той, какъв му е бизнесът и какво му трябва ЗА него) главно ще търся да видя в мотивационното писмо дали кандидатът е подреден (ако ще кандидатсва за административна длъжност), дали пише правилно (за каквато и длъжност да ми кандидаства), дали има чувство за изложение и аранжировка (ако ще трябва да ме презентира), дали е вдъхновен (ако търся да ме разнообрази) и дали е консервативен (ако търся роботи за своето дистанционно)

 3. Здравейте,
  имам един въпрос:
  Всичко това важи ли и при кандидатстване в университет или там има различни критерии?……понеже до сега не съм попадал на Betref-а и вече съм тотоално дезориентиран. Във всеки сайт различна информация :/
  Благодаря предварително!

  1. Здравей, всеки университет има различни критерии за кандидатстване и мотивационното писмо може да не е сред изискваните документи.

 4. // Помагам с подготовка на мотивационни писма //

  Казвам се Васил, успешно съм кандидатствал и съм бил приет на няколко роли в европейски фирми. Помагам с подготовка на мотивационни писма за кандидатстване в чужбина. Срок за изработка до 2 календарни дни, английски език. Skype или среща в София. Телефон 0877604739

Leave a Reply