Първи стъпки в новия град

Ако имаш конкретни въпроси за някой град, е добра идея да се обърнеш към българите, които вече живеят там. Ето списък с facebook групи на българи в Германия.

Виж още и: Наръчник със съвети за студенти в първи семестър (1 част)

и Наръчник със съвети за студенти в първи семестър (2 част)

Втората половина на август (обикновено тогава пристигат писмата от университетите) си проверявате пощата и с радост установявате, че сте приети в желания университет.

Да, ама сега какво?! Как да се ориентираме в града, как да стигнем от летището до града, в който сме приети, къде да отседнем най-изгодно, как да си набавим стая за общежитие, защото някъде можеш да кандидатстваш предварително, ама другаде не можеш (както е в града, в който съм аз)? И също важно: какви административни процедури трябва да се свършат?

Oще след като разберете, че сте приети в университета и града, в който желаете, веднага влизате в картите на Google berlinи започвате да проучвате кое къде е и как се стига до него. Ако летището, на което кацате, е далеч от града, в който искате да отидете, просто влезте в сайта на Deutsche Bahn (немското БДЖ) и вижте разсписанието на влаковете. Но имайте предвид, че железниците в Западна Европа като цяло, а и особено в Германия са наистина скъпи (на мен лично билета до Берлин с влака ми излезна повече отколкото билет до България на ryanair, а го бях взел на промоция 50% намаление!). Почти винаги има и рейсове от летищата до различните градове, наричат се airportschuttle просто ще трябва да търсите в нета. Конкретна информация не мога да дам, защото навсякъде е различно. Местата, до които трябва да знаете как да стигнете, са : университетът, Bürgeramt, хотелът или хостелът, в който искате да отседнете, сградата на Studentenwerk също я проучете, защото невинаги е в близост до университета.

След това, проучи ли сте вече как се стига, пристигнали сте, настанили сте се (да знаете, че хотелите са доста скъпи и е желателно да търсите Jugendherberge, тоест хостел). На следващия ден веднага отивате и се записвате студент в университета, откъдето си вземате студентските документи . Вимание: има университети, в които записването става онлайн или по пощата, така че четете внимателно какво са ви писали, за да не се разкарвате излишно.

В случай, че все още не сте получили общежитие и нямате уредено постоянно жилище, следващата ви дестинация трябва задължително да бъде Studentenwerk . Там трябва да лъжете, да мажете, да кажете, че сте спали на пейката миналата вечер едва ли не, че ще се оплачете, защото те най-вероятно ще ви откажат, тъй като по това време на годината (август, септември) напливът на студенти е доста голям. Трябва наистина да сте убедителни, иначе няма да получите стаята си. Направете всичко възможно да си уредите стая в общежитие, защото ако тръгнете да си търсите частна квартира, наистина е трудно да ви вземат някъде. Нека не се лъжем – все още в Западна Европа си има определни предразсъдъци спряво източноевропейците и просто е трудно за българи, които за пръв път стъпват на немска земя, да спечелят доверието на някой хазяин. Особено при положение, че обикновено по огледите ходят и множество други немци, които също си търсят жилище. Ако все пак прецените, че квартирата е за вас – задължително търсете заедно с някого другиго (по-добрият вариант е две момичета или момиче и момче, защото на две момчета се гледа със съмнение), защото сами почти нямате шанс. Евентуално можете да погледнете и за Wohngemeinschaften (WG)това е просто апартамент, в който живеят заедно няколко приятели или познати. Можете сами да си основете (почти невъзможно) или да се опитате да ви приемат във вече съществуващо. Но е трудно – предупредени сте!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAСлед като сте получили стаята и сте си намерили жилище веднага в Bürgeramt (общината), където трябва да се регистрирате като новонастанил се в този град. Аз живея в малък град и всичко можех пеш да достигна, ама ако сте в голям град, проучете предварително картата на градския транспорт и особено това как се стига до Bürgeramt-a (бел. ред. В големите градове има много Bürgeramt-и – в Берлин и Мюнхен например са за всеки квартал, намерете най-удобния за вас. Няма значение къде живеете или учите, можете да се регистрирате във всеки един от тях.) . Отивате на информацията, казвате какво трябва да правите (т.е., че искате да се запишете като новонастанил се) и те ще ви кажат къде да идете. За да се регистрирате, носете Mietvertrag (договор за жилището), студентски документи и документ за самоличност. При регистрацията ще ви издадат документ за адресна регистрация в конкретния град, който е много важен и трябва да пазите. Проучете дали във вашия град дават такова нещо като Begrüßungsgeld (това е малка сума пари, които ви превеждат, защото сте новонанесъл се) или някакъв друг вид подарък за, един вид, „добре дошъл в града”. Не навсякъде има такова нещо, но не е излишно да се възползвате, разбира се.

Като се регистрирате, идва ред на банката. Там ще ви искат документа за адресна регистрация от Bürgeramt-a, документ за самоличност и студентски документи, за да успеете да си отворите сметка. Изборът на конкретна банка си е изцяло ваш, но има един малък трик в Deutsche Bank: ако ваш познат или приятел ви препоръча банката, той/тя получава подарък (кафемашина, прахосмукачка, iPod и тн.), но винаги можете да ползвате съвместно придобивката.

Един съвет: каквато и работа да имате с институциите в Германия, я вършете рано сутринта до 12, защото тук след 12 почти всичко затваря. Предварително се информирайте за работното им време, не е като в България – понякога и банката работи само до 4. Имайте ги предвид тези неща, същото важи и за Studentenwerk, в моя град Studentenwerk примерно не работи в сряда, не знам защо. Също така за общежития, а и много често за жилище се плаща Kaution с първия наем, който е като гаранция, ако счупите нещо в жилището (не ако нещо се повреди, а само ако го повредите, ако се развали нещо Vermieter-a по закон е длъжен да го оправи на свои разноски).

Георги Николов

0 Replies to “Първи стъпки в новия град”

Leave a Reply