Наръчник със съвети за студенти в първи семестер (част 2)

*Статията е продължение – първата част можете да прочетете тук.

Подготвителна практика

Бакалавърските и магистърските програми са строго определени и не се намира много време за практика. Опитът обаче се гледа с добро око от потенциални работодатели. Нямате ли време през ваканцията след семестъра, тогава времето между бакалавър и магистър е подходящо за един излет в работния свят. Също така понякога имате възможност да пишете магистърската си работа във фирма.

Полезни приложения

11654830-smart-phone-applications-on-a-white
Някои апликации могат да ти помогнат в следването

Много приложения помагат при ученето и организацията на следването: приложението Evernote, например, съхранява бележки – независимо дали са писмени, устни или във формата на снимка. Записките биват автоматично синхронизирани с компютъра. Evernote e безплатно и можете да го намерите в устройства с Android или Apple.

График на часове, напомняния, пресмятане на оценки: iStudiez управлява ежедневието на студента. Има една безплатна версия и една Про версия за 2.69 Евро. iStudiez е достъпна само за Apple устройства. За ползващи Андроид School Helper е една алтернатива.

iTunes U е една платформа на Apple, на която висшите училища могат да теглят лекциите си. Основно го правят американските университети, но също така и някои немски университети, като например LMU Мюнхен.

Кандидатстване за стипендии

StipendienBewerbung_26067630originallarge-4-3-800-144-0-2856-2032Стипендиантите най-често получават месечна сума, която се ориентира към Bafög-Satz, но не се налага да бъде върната по-късно. Към това често идват покани за конференции, летни лагери, и достъп към алумни-мрежи. Много стипендии се дават само на най-добрите студенти и някой частични кандидатствания са свързани с висок разход. Но точно този разход плаши много студенти. Затова кандидатстванията са толкова малко и шансовете за успех изобщо не са лоши. Един общ поглед на всички стипендии можете да намерите stipendienlotse.de или e-fellows.net.

*Както и на този сайт, в статиите Стипендии – за почти всички, Studienstiftung des deutschen Volkes, Konrad-Adenauer-Stiftung и Пълна издръжка, ако се върнете в България.

Банкови предложения за студенти 

Почти всяка банка предлага едно безплатно Girokonto. Във всеки случай трябва да погледнете условията, които са за след изтичане на студенското време.

Удобни материали за учене

Специалната литература често е скъпа. Може да се спести от обменни борси в мрежата. На сайтовете semesterbooks.de , studenteninserate.de могат да бъдат закупени книги на всякаква тематика. Някои книги дори могат да бъдат намерени на Google Books, предимно за прависти, учени и информатици.

Осигуряване на студентски отстъпки

Rabatt-1
Намаленията за студенти те очакват!

Дали при взимане на кола под наем, сключване на договор с мобилен оператор или купуване на карта за посещение на басейн – студентите се ползват с отстъпки на много места. Затова си струва винаги да носите студенската си карта. Също софтуери, компютри и дори полети са понякога по-евтини за студенти. Намаления и предложения на големи предприятия можете да намерите на портали като sparcampus.de или allmaxx.de. Купони и групови отстъпки има на сайтовете на Groupon и DailyDeal.

Използване на университетските предложения

Много висши училища предлагат спортни предложения на ниски цени. Един поглед към черната дъска или на интернет страницата на AstA стига, за да научите кога ще е следващото съзтезание, театрално представление или кино вечер. Цената на входа и напитките в повечето случаи е съобразена със студентския бюджет.

Преводач: Даниела Христова

Оригиналната статия на немски можете да намерите на този адрес.

0 Replies to “Наръчник със съвети за студенти в първи семестер (част 2)”

Leave a Reply