Свободни стаи! (част 1)

От тази статия ще научиш как да си намериш стая в съвместна квартира (Wohngemeinschaft/WG), какви права имаш спрямо собственика и какво е по-добре да не правиш като наемател. В този материал не става въпрос за студентски общежития.

Къде да търся стая?

HBLXAnabiWL
Съквартирантите ти могат да станат твоето ново семесйство (или най-големия ти кошмар)

На wg-gesucht.de, например, само за Берлин се обявяват 7.800 стаи на месец, за които се получават общо 232.852 запитвания по е-мейл.  Който не иска да бъде от дузината кандидати за една стая, може да потърси на wgfinden.de или wg-cast.de. Там трябва да се попълни един психологически анкетен лист, което ще улесни предварителния подбор за  съвместната квартира. Можеш да си намериш и изгодни стаи при възрастни хора, като трябва да им помагаш при домакинството. 

Как да бъда убедителен при кастинг за съвместна квартира? Как да убедя наемодателя?

Да кажа стихотворение наизуст, да изпея песен или да направя някой номер? За някои съвместни стаи има около 300 запитвания за началото на семестъра, а собствениците на квартирите се опитват да изберат най-добрите. Наемодателите искат да намерят наемател, който е надежден и който веднага има всички нужни документи. Това са: копие от паспорта и информация за кредити. Без собствени приходи е нужно и поръчителство от родител и доказателство за техните приходи. Няма да навреди да има и едно писмо, в което е написано кой си, с какво се занимаваш сега и защо искаш да живееш точно в това жилище (плюс снимка от паспорт).

Ами ако още нямам стая в началото на семестъра?

Във всеки студентски град има хостели, в които можеш да спиш, докато търсиш подходящото жилище. Така можеш да опознаваш по-добре града и да разбереш кой квартал ти допада. Може би дори бъдещите ти мечтани съквартиранти спят в някоя съседна стая.

0805_wohnungssuche
Бездомен – до кога?

Нормално ли е да търся по-дълго?

Да. Точно в началото на семестъра търсенето може да продължи до три месеца.

Колко е нормално да плащам за наем?

За да си отговориш на този въпрос си струва да огледаш наемите в града, които можеш да намериш в интернет. По принцип се счита, че животът в съвместните квартири е по-изгоден от този в самостоятелно жилище. Средно парите, които човек спестява, са 130 евро на месец. В малките градове като Дуйсбург или Гисен, както и в източна Германия, наемите са по-ниски отколкото в големите университетски градове.

Какво представляват кауционът и комисионната?

Кауционът (Kaution) трябва да се плати от наемателя на хазяина при нанасяне. Когато се изнасяте, той ще ви бъде върнат в пълна сума, ако всичко в квартирата е наред (т.е. жилището е в състоянието, в което сте го наели първоначално). Кауционът не трябва да е по-голям от три месечни наема и може да се изплати на няколко вноски.vermieter_Fotolia_39238638_600

Ако жилището ви е намерено от брокер, се налага еднократно да платите комисионна (Provision) за услугата. Комисионната не трябва да бъде по-голяма от два месечни наема плюс ДДС.

Какво трябва да направя след като се нанеса?

В деня на нанасяне задължително трябва да направите Wohnungsübergabeprotokoll (протокол за предаване на жилището) с хазяина. Там се описва състоянието на жилището в деня на нанасянето – дали например по фугите в банята има мухъл или по ламината вече има пукнатини.

При нанасяне в жилището винаги има ток, но често предоставен със скъпи условия от основния снабдител на града – в Берлин например това e Vattenfall. След нанасянето имате шест седмици да си намерите друг снабдител, в противен случай токът ще ви се осигурява автоматично от досегашния.

Освен това се погрижете възможно най-бързо да сключите договор за телефон и интернет, защото може да отнеме седмици докато ви ги пуснат.

Трябва ли да има само един главен наемател (Hauptmieter)?

Главният наемател е отговорен за всичко: за навременното плашане на наема, за повреди в жилището и за действията на останалите наематели. За един единствен човек това е стресиращо и бързо води до кавги. Затова е за предпочитане, повече хора да са посочени като главни наематели. Но ако всички в жилището са главни наематели, смяната на съквартиранти става доста трудно.

Внимание: ако един от главните наематели се изнесе, той все още може да бъде държан под отговорност за щети, които е причинил, въпреки че вече не живее в жилището. Договорът важи докато всички главни наематели не го прекратят.

Продължението можете да прочетете тук.
На тази статия ще намерите важни съвети за първоначална ориентация след пристигането Ви.

Преводачи: Иглика Кринчева и Дияна Златанова

Оригиналната статия на немски можете да намерите на този адрес.

0 Replies to “Свободни стаи! (част 1)”

  1. Здравейте,
    бихте ли ми казали как изглежда това поръчителство от родител и какво трябва да набавя като доказателството за техните приходи?

    Благодаря Ви предварително и поздрави за полезния сайт!

    1. Здрасти! Това може да е например фиш с месечната заплата на вашите.

      Принципно подобен вид документ обикновено се изисква, за да се докаже, че ако ти не можеш да плащаш наема си, родителите имат възможност и ще го правят вместо теб. Един вид те гарантират за теб. Проблемът е, че много често от немска страна (с право) се подхожда със съмнение към подобни документи от чужди държави – просто бюрократично ще им е много по-трудно да си изискат наема от родители в България, Испания или Франция, отколкото от такива в Германия. Това не означава, разбира се, че не можеш да си вземеш жилище – просто го имай предвид.

Leave a Reply