Паолина Илиева, Право в LMU

Защо право?

Всеки завършващ гимназията ученик си задава рано или късно въпроса, с какво иска да се занимава в по-късен етап от живота си, какво би му доставяло удоволствие, какво най-общо казано ще го направи полезен за обществото или пък щастлив в личен и обществен план. Като всеки на прага на завършването си ученик и аз стигнах до играта на въпроси и отговори и след известни колебания, породени от неизвестността, бележеща новото, стигнах до решението да запиша право. Та защо право? Честно казано на този въпрос аз не мога да ви отговоря и никой не би могъл да го направи вместо вас. Не е специалността тази, която трябва да говори сама за себе си и да ви убеди, че е подходящата за вас.  Всеки сам трябва да реши коя научна област му подхожда на нрава, личностните предпочитания, характерните особености, таланти и способности. Ако искате някой ден да помагате на хората или пък просто да печатате пари, и в двата случая правото е подходящо. Но преди да запишете тази специалност горещо препоръчвам обмислянето на следните показатели:

– Опознаване до болка всяко кътче на библиотеката и безсънни дълги нощи в нея, с едничката цел просто да си вземете изпита.

– Осезаема конкуренция между всички колеги в потока.

– Писане на безкрайни домашни през ваканциите, унищожаващи всички мечти за прибиране у дома.

– Изучаване на правото до живот, дори и след завършване, поради простата причина, че законите не са константа величина и биват изменяни всеки ден.

– Значителен спад в излизанията с приятели по заведения с напредването в следването, наченки на асоциализация или с други думи казано – просто липса на време за социални контакти.

Това са някои от най-важните точки, които внимателно трябва да премислите преди да се впуснете в правото и да си отговорите на въпроса, дали бихте могли да преглътнете всички лишения, които то предпоставя. Ако е така и ако имате завидни комуникационни умения, а реториката, ученето наизуст, експресивността и логическото мислене са характерни ваши качества, то няма какво повече да се чудите!

Правото в ЛМУ Мюнхен:

С какво се характеризира правото в Мюнхен? Като за начало огромните потоци от студенти всяка година. Като приблизителна долна граница – 1000 иматрикулирани студенти на година. До голяма степен това се отразява негативно на така наречения Betreuung, тъй като професорите нямат никаква комуникация със студентите си дори и по отношение на изпитите, които отново биват проверявани от асистентите на професорите. Ако обмисляте възможността да се харесате някому и да минете по тънката лайсна по време на следването си, препоръчвам да се преориентирате към Пасау, където потокът е от 150 до 200 човека и симпатиите са много по-лесно постижими. Правният факултет на ЛМУ е известен със своята безкомпромисност.  Късането е приоритет с цел намаляване на випуските. За високи оценки мнозинството си мечтае. При нас средната оценка е 5т. от 18т. при взет изпит с 4т. Осемнадесетте точки са честно казано просто формална величина. Не съм чувала някой някога да ги е получавал.  Най-много имаше една колежка миналата година – 16т. За сравнение обаче ще цитирам моя близка приятелка, учеща понастоящем право в Берлин, споделяща, че оценки около 10т. там са често срещано явление. В ЛМУ често срещано явление са оценките между 5 и 8т. Домашните са умопомрачителни и запълващи двата месеца ваканция между семестрите доста успешно. С повече напън и целодневен престой в библиотеката и над учебниците успях веднъж да напиша двете си домашни в рамките на 5 седмици и да се прибера в България за 3. В този аспект разбира се всичко си зависи от студента и начинa, по който се справя с поставените му задачи. Неприятно е обаче чувството за експлоатация, когато разгледате домашните на други правни факултети от уважавани и високо оценявани университети в Германия. Очебийна е разликата в степента на трудност и в обема на поставения проблем. Разбира се, това не включва университета в Хайделберг, с който ЛМУ се конкурира от години.

Относно изпитите:

Хубав е фактът, че първият семестър има само два пробни изпити и нито един официален. Това дава възможност за ориентация в началото и приспособление към преподавателската и изпитната система на факултета. Разбира се, щастието се помрачава в момента, когато получим същинските си изпити и установим, че пробните са детска играчка. Още по-нещастни са всички при връщането на изпитните работи и обявяването на статистическите данни. За пример на последния изпит за така наречения малък Шайн по гражданско право средната оценка на моята група беше 3,5т., а процентът на скъсаните ми колеги 48%. Истинска трагедия!

Защо ЛМУ:

Лекция в LMU

Всички отчайващи факти, които изложих по-горе, не ви ги разказвам, за да ви откажа от правото в ЛМУ. Идеята ми е да ви запозная с реалността тук такава, каквато е. Аз лично препоръчвам ЛМУ, защото както казват хората „Това, което не ни убива, ни прави по-силни”. Е, колкото и да сме мачкани тук, то двойно повече сме стимулирани да дадем повече и повече от себе си. И това за мен е правилната стратегия, защото правните науки не са детски книжките за лека нощ или научна фантастика за следобедно развлечение. Те са на пръв поглед суха теория за назубряне, до момента, в който, четейки някой учебник за човешките права или за наказателните мерки при извършено непредумишлено убийство, не започнете да осъзнавате, че един ден животът на хора, дошли при вас за помощ, ще бъде във вашите ръце. Правото е социално ориентирана научна област, повеляваща хуманното отношение помежду ни, и точно това е причината изучаването му да трябва да е толкова трудно, толкова ангажиращо и експлоатиращо. Замислете се само за миг, вие бихте ли искали някой ден съдбата ви да е в ръцете на някой некомпетентен адвокат, завършил успешно щудиума си поради единствената причина, че университетът, в който е следвал, отчайващо е желаел по-високата успеваемост на студентите си?

Прочети още: Какво трябва да знаем за специалността право? , Възможности за специализация 

0 Replies to “Паолина Илиева, Право в LMU”

  1. Госпожице Илиева, почувствах се провокиран от Вашата публикация и бих искал да изразя мнението си. Доста крайно, смея да кажа, се изказвате. Според мен е и въпрос на възпитание към знание, към работохолизъм, както и навици и интереси у човека. Доста са тези 1000 души и за мене това не е най- добрият вариант. Но ако човек си има академични интереси, не прави нещата само за да отчете дейност, се интересува от новостите в своята си област и търси обяснението за случващото се около него и си задава въпроси, той може много да постигне. Разбира се, познанията му извън чисто юридическата наука също ще са му полезни. Ако работата е част от тебе- напр. да разглеждаш библиотеката и да се зачиташ, да се интересуваш от академичния живот и да си усъвършенстваш уменията и да общуваш и с по- възрастни и по- опитни от тебе, това е супер! За такъв се самоопределям аз. Но ще допълня и още нещо- ще дам пример с едно най- обикновено момиче от Добрич, живяло в Шумен, която е една от най- изявените млади пианистки с много спечелени награди и 6 майсторски класа, а и също хористка. Най- важното е, че не е завършила Музикалното. Тя ми бе колега в НБУ където бях вече 1 година. Срещнах я на път към едно служебно парти но не съм осъзнавал нищо. Когато изчетох всичко за нея, дори се бях ядосал колко малко съм постигнал, сравнено с нея и как съм се мотал, докато тя се е доказвала. Тя ми е връстничка, да уточня. Само доказвам, че каквото поиска човек, то той може да го постигне. Извинявам се за дългия пост. Лека нощ и ,успех!

Leave a Reply