Германия за напреднали: Не винаги е лесно

Имайки предвид главната цел на faq4uni, а именно да даваме полезна информация за кандидатстването и студентския живот в Германия и Австрия, досега винаги сме се стараели да представяме следването в чужбина в добра светлина, без обаче да бягаме от реалността и да предлагаме подвеждаща информация. Истината обаче е, че, дори за повечето българи студентските години да са смесица от нови знания, нови приятели, партита, стажове, работа, пътувания, то има и много нашенски студенти, за които нещата не се развиват според очакванията им. В тази връзка, има и българи, които рано или късно осъзнават, че Германия или Австрия не са за тях, че това да завършат успешно следването си е непосилно. В следващите редове ви представяме няколко фактора, които могат да имат решаваща роля за такива хора.

Носталгията

nostalgia-definitionВсеки я изпитва поне малко, а при някои студенти тя се проявява толкова остро, че им пречи да се наслаждават на ежедневието в избраната от тях страна. Само психолозите могат да кажат, дали честото връщане към родното – чрез купуване на сирене и кори за баница от бг магазините, получаването на колети с буркани от село и слушането на нашенски поп-фолк в най-самотните вечери – е начин за потискане на носталгията или причина за нейното влошаване. Ако мислите, че не сте от хората, които лесно оставят познати и места в миналото, в името на това да поемат по нов път и да открият щастие по нови начини, може това да е една от причините следването в чужбина да не е за вас. Не забравяйте, че не само новите технологии позволяват да се чувате и виждате с близките си хора всеки ден, a има много начини да се ангажирате за България от разстояние

Неуспехът

Следване на чужд език в една от европейските страни с най-сериозни висши учебни заведения, където в повечето специалности изпитите далеч не са шега – това, да стигнеш до заветната диплома, не е за всеки. Подготви се психически за факта, че в университета няма да ти пишат шестици (така де, единици) просто така. Възможно е да те скъсат на изпит още първата година, а ако имаш трудности с езика, материала и концентрацията, може и изпитите ти да започнат даfailure-and-success се отлагат с всеки следващ семестър, докато лавината не стигне двуцифрено число, заради което няма да бъде възможно да завършиш за планираното време. Въпреки, че и немците са известни с мудното кретане през следването, никой първокурсник не иска 5-6 години след пристигането си в Германия още да не е завършил бакалавър.

Страхът от новото, затварянето сред българи

Сигурно се броят на пръсти българските студенти в Германия, които цялостно да избягват комуникацията със сънародници. Това е напълно нормално и общуването с българи по никакъв начин не трябва да се критикува, особено при положение, че българските студентски общества обединяват родните студенти по такъв страхотен и продуктивен начин. Онази крайност, в която общуваш само и единствено с българи обаче, не е препоръчителна. Не само, че няма да подобриш езиковите си познания и да се докоснеш до чужди култури и традиции, ами и едва ли ще се чувстваш добре, всеки път когато трябва да излезеш от комфортната си зона. Все пак, защо си избрал да следваш в чужбина, ако не искаш да опиташ дори малко от това, което новата среда ти предлага?

Липсата на средства

karriere-uni-geld-DW-Sonstiges-MuensterМалко български семейства могат да си позволят да пращат по 1000 лв. на месец на отрочето си в чужбина. Ако си сред щастливците, за които такива притеснения не са на дневен ред, можеш да се концентрираш изцяло върху ученето, излизанията, пътуванията… Но ако а) парите на семейството ти не стигат за месечната ти издръжка или б) родителите ти са готови да ти пращат пари, но на теб ти е гузно, че “излизаш златен” и че много от приятелите ти работят или имат стипендия, това може да ти попречи да изживееш пълноценно някои моменти от студентския живот, да си нарушиш здравето и начина на хранене или да пренебрегнеш ученето заради работа. Възможности за работа и други начини на финансиране на следването има, но остава на теб да прецениш, дали финансовият фактор няма да повлияe на решението ти дали да заминеш.

За много български студенти изброените сценарии се случват още в началото на следването, като на тях остава за изберат, дали това, да оставят ситуацията непроменена е най-доброто решение. Малко студенти се престрашават да сменят специалността, да се откажат или да посмеят да си дадат почивка, в която да осмилят какво всъщност е най-добре за тях. При всички положения обаче, не трябва да избираме следването в чужбина мислейки си, че всичко там ще бъде розово (“със сигурност по-добре от у нас”), че ще завършим безпроблемно и че ще бъдем щастливи във всеки един момент. 

Таня

Прочети и останалите статии от “Германия за напреднали“.

0 Replies to “Германия за напреднали: Не винаги е лесно”

Leave a Reply