Германия за напреднали: Хъшове, байганьовци и обединени български студенти

photo_verybig_598054На западния фронт сесията почти свърши, пролетните слънчеви лъчи леко се прокрадват (да, дори по немските земи), а българските студентски общества са по-активни от всякога. Случващото се с тях в някои градове може да се опише с една дума – възраждане.

Всеизвестен факт е, че българите в чужбина се търсят и намират взаимно, събират се и поддържат връзка помежду си. Дори в градовете без посолства, консулства или български културни институти нашенците намират начин, било то формален или не, да бъдат заедно и да осъществяват различни проекти. Няколко примера са всички фолклорни танцови групи, български организации и дружества, български училища и църкви в различни градове в чужбина.

Но нека обърнем специално внимание на студентските организации – както се подчертава в първите изречения на тази статия, те се възраждат, събуждат и активизират. Някои от най-старите, утвърдени и прочути такива организации са „Хъшове“ в Берлин, „Бай Ганьо“ в Манхайм и „Академично дружество Кирил и Методий“ в Карлсруе (за което можете да прочетете повече и тук). Скоро дочухме, че събуждането се случва и във Франкфурт и Дармщат, където български студенти отново работят по проекти в клуба „Съединение“.

Някои от тези групи от активни млади българи функционират успешно от десетилетия, други правят първите си стъпки като формални организации. А страхотните проекти, които се случват благодарение на тях, включват организиране на концерти, партита, срещи за кариерно ориентиране, филмови и културни вечери, спортни събития. Някои от новите идеи, които се чуха на работната среща на „Хъшове“ вчера в Берлин, бяха отбелязване на наближаващите празници през март с вечер на българските кухня, музика и кино; създаване на онлайн платформа за обмен на български книги между студенти; организиране на срещи с творци, предприемачи и учени в града. Готвят се и големи изненади, които скоро ще бъдат обявени на сайта на „Хъшове“, който предстои да бъде изцяло обновен.

Така че, ако те сърбят ръцете да участваш в състезание за най-вкусната баница, да развеждаш нови български студенти из града, в който следваш, или да организираш концерт на някой любим БГ изпълнител – сега му е времето да възродиш или да създадеш още някое студенско дружество 🙂

Таня & Кали

Виж всички статии от рубриката Германия за напреднали.