Германия за напреднали: За българите, които не искат да говорят немски

wherethemagichappens
Не всички искат и успяват да излязат от зоната си на комфорт

„Следваш …(добави някоя специалност)… в Германия? Значи немският ти е перфектен!“ Много български студенти са чували тези думи от роднини или от приятели. За всички странични наблюдатели фактите изглеждат така: заминал си за чужда страна след 12 клас, записал си някоя специалност на чуждия език, ходиш на лекции и подреждаш новия си живот на непознатото място, като в цялата картинка немският е неразделна част от случващото се.

За българските студенти в големите немски градове (а и в някои по-малки такива, в които има стотици образоващи се сънародници), картинката изглежда по различен начин. Ако си завършил някоя от големите немски гимназии (най-вече тези в София), ти не идваш в Германия сам. Най-вероятно познаваш лично поне 70-80 твои бивши съученици, които също са си стегнали куфарите за дестинацията Deutschland. От тях сигурно между 5 и 30 ще учат в същия град като теб (да, може да звучи невероятно, но от 91 НЕГ всяка година има поне по 20-30 абитуриенти, отиващи към Мюнхен, още толкова към Берлин и Виена). Когато се нанесеш в новото общежитие, ще се запознаеш с още някой българин. Възможно е и да си решил още от 1 семестър да живееш в частно жилище, в което останалите съквартиранти също са от България. Ако си записал някоя популярна сред бг студентите специалност (кхъ-кхъ, BWL), на първата си лекция ще срещнеш още сънародници. През следването си ще ходиш на български културни събития, ще си streem-ваш родните телевизионни канали на лап-топа, ще си говориш по телефона с близки приятели и семейство, ще си хванеш гадже – най-вероятно българин/българка…

А къде остава немският?

Да, не при всички български студенти в Германия нещата се случват така. Но истината е, че за по-голямата част от нас говоренето на немски запълва само няколко минутки от деня. Превръщаме се в пасивни слушатели на лекциите, в които рядко взимаме участие. Мързи ни да завържем разговор с някой немец, понеже е по-лесно да си говорим с останалите българи. Изненадваме се, когато някой български приятел си доведе чужденец на масата в студентския стол, продължаваме да си говорим на родния език дори пред него. Партитата, които посещаваме, са БГ партита.

Истината е, че не всички искат и успяват да излязат от зоната си на комфорт. Макар в Германия да има невероятно много примери за българи, които изпъкват като най-успяващи и активни сред цели випуски от други националности, на българи, които могат да се похвалят с нови контакти с хора от цял свят, както и такива, които с удоволствие използват чужди езици през повечето време (нали и затова избрахме чужбина за следването?), повечето биха се разпознали в описанието от горните редове.

Ето го и отговора – напълно е възможно да прекараш няколко години в Германия и да получиш диплома за висше образование тук, без да вдигнеш езиковото си ниво от гимназията. И по-лошо – без да можеш да се похвалиш с един немски приятел или колега накрая на престоя ти в чужбина.

Можеш ли да противодействаш на тези тенденции? Ако въобще имаш желание за това, помисли си за намиране на нова работа, включваща запознанство с хора от други националности и интензивно използване на немски, социални дейности извън университета, живеене с немци/чужденци във WG и тн.

*Б. а. Наясно сме, че този текст не описва 100% от българските студенти в Германия. С него в никакъв случай не искаме да заклеймим общуването със сънародници в чужбина, а по-скоро да привлечем вниманието на читателя към една крайност, която все по-често се наблюдава сред бг студентите.

Таня & Кали

Виж всички статии от първия и втория сезон на рубриката “Германия за напреднали”

22 Replies to “Германия за напреднали: За българите, които не искат да говорят немски”

  1. Много точно! Наистина повечето са се вкопчили в контакта със сънародници и сякаш не опитват да завържат контакт с германци (или пък други националности), камоли да се потопят в културата, да заимстват нови полезни качества и така нататък.
    Наистина е трудно да се абстрахираш, когато навсякъде около теб има българи, с които можеш да си говориш без да обмисляш всяко изречение. Но пък… някои продължаваме да опитваме 🙂 Трудно е, но си струва… надявам се 🙂

  2. Абсолютно съм съгласна със статията. Аз имам точно обратния пример – момиче, което почти няма с кого да общува на български. В общежитието е заобиколена от чужденци и говори немски, приятелите и партитата също са на немски и това доста й помогна да напредне значително с езика.

  3. Така си е. При специалности на английски, визирам по-скоро и в други страни, не Германия, където масово се говори английски, някак е по-лесно да се пречупят сякаш и студентите, що се касае до езика. Немскияt, сякаш, колкото и да го учиш, винаги те изненадва и може да те хване неподготвен. Налагаме си една психическа бариера, с която всеки сам трябва, да се справи и задължително да преодолее. Дори да се стеснявате, да започнете разговор с немци, опитайте да се включвате в разни групи, разни странични дейности, да си намерите работа. В такъв случай присъства задължителния момент и някак по-лесно ще преодолеете бариерите си. Ще се убедите, че в пряката комуникация няма нищо страшно, а и че останалите също не говорят като филолози, дори самите немци. 🙂

  4. Завърших преди близо 15 г. в Германия и по онова време нямаше с кого да си общувам на български. А немските ми познания при заминаването бяха от Гьоте-институт (оказаха се по-добри от тези на чехските и полските ми състуденти). От няколко години отново съм в Германия и мога да се похваля, че трудно ме различават от своите си. Та препоръчвам на всички, които сега следват в Германия, да избягват поне гледането на българска телевизия! Ако се пречупите, ще ви е от огромна полза. Тренирайте езика си винаги, когато можете – в магазина, в мензата, общувайте с германци. В противен случай рискувате никога да не проговорите езика свободно, което пък ще ви попречи да си намерите лесно работа!

Leave a Reply