Германия за напреднали: Трикове за евтино пътуване

Дали за прибиране до дома по време на празниците, за кратка почивка по време на семестъра – всеки от нас се е сблъсквал с търсенето на възможно най-евтиния начин да пътува из Европа или отвъд. Вече сме говорили за някои от евтините начини да си набавите самолетни билети (като нискотарифни компании или търсения с търсачки като Skycanner и Swoodoo ). Надолу ще откриете още някои трикове, на които се натъкнахме по време на търсенията си.

1. Попаднахме на тази статия в Huffington Post, която разказва как можеш да се сдобиеш с по-евтини самолетни билети само като смениш дестинацията, от която ги закупуваш. И решихме да видим дали се отнася за Skyscanner. Резултатите бяха изненадващи.

Така например при търсене на полети от Берлин (всички летища) до София за датите 19 декември (отиване) и 20 декември (връщане), когато билетът се купува от Германия, излиза, че няма подходящи полети. При зададено абсолютно идентично търсене с единстевната разлика, че е цъкнато, че билетът се закупува от България, излизат 6 възможности.

skyscanner bg
Масто на купуването на билета – България. Цък върху изображението, за да се уголеми

 

skyscanner de 0
Място на купуването на билета – Германия. Цък върху изображението, за да се уголеми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проверихме и за други дати, като ни излязоха резултати с около 10-15 евро разлика, не винаги в полза на търсенето от България.

5-8 януари 2015 г.:

5januar-bg
Търсене от България: 174 евро
5januar-de
Търсене от Германия: 164 евро

 

Разликите може би изглеждат незначителни, но не е лошо да се знае, че ги има при търсене – нищо не пречи да се кликне 2-3 пъти повече, за да се уверите, че не пропускате някой по-удобен или по-евтин полет, който не бива генериран.

2. Проучвания сочат, че най-подходящото време за купуване на самолетни билети е 3 месеца преди полета във вторник около 3 часа следобед, или най-късно 18 дена преди полета – отново в същия час.

3. При Kayak.com има много полезна опция Exploreкоято позволява да разгледате най-евтините оферти от близкото до вас летище до n на брой дестинации из целия свят. Това позволява да сравните цените на полети от локалното ви летище и да подбирате алтернативни маршрути. Така например може да се окаже, че е далеч по-евтино да пътувате към България през Букурещ, отколкото директно да кацате в София.

4. Ако се забавите твърде много с покупката на самолетни билети, винаги остава опцията за автобус. Не препоръчваме особено горещо да се пътува от Германия до България в автобус, защото цените на двупосочен билет никак не са толкова по-ниски от самолетните (около 150 евро в зависимост от дестинацията), но за сметка на това пътуването е дълго и изморително, българските автобуси често са стари и некомфортни, има много закъснения по трасето. Но пък в рамките на Западна и Централна Европа автобусът може да се окаже една от най-евтините алтернативи.

5. Mitfahrgelegenheit е също чудесна възможност за сравнително евтино и по-бързо и удобно от автобус пътуване.  За разстоянието между Германия и България си има цяла фейсбук група, където пътуващите могат да се уговарят. За цяла Европа пък можете да се уговаряте във фейсбук групата “Превоз и транспорт в Европа“.

+ малък бонус, понеже Коледа идва. Faq4uni подкрепя инициативата за даряване на безплатно пътуване на студенти и ученици до България. Ако все още нямате билет до дома, но искате да изненадате близките си, пишете на фейсбук страницата на ивента и някой може да се притече на помощ 🙂

10387409_737571816334431_1332308291087432399_n

Таня & Кали

Повече от рубриката “Германия за напреднали” тук

0 Replies to “Германия за напреднали: Трикове за евтино пътуване”

Leave a Reply