Германия за напреднали: В България за празниците

11След като си посетил всички коледни базари в града, в който учиш, изпил си поне няколко литра греяно вино с колегите и си купил подаръци и няколко килограма немски шоколад за роднините, идва време за прибирането в България за празниците. Тъй като днес е последният ден на Коледа, сме сигурни, че вече си успял да преядеш с вкусни традиционни манджи, че са те питали поне няколко десетки пъти как е в Германия, и че може би тайно ти липсва това никой от роднините ти да не ти казва, че трябва да се обличаш с по-дебели дрехи и да спреш да се прибираш в 4 сутринта. Тази събота представяме някои от любимите ни моменти, сврързани със завръщането в родния дом.

Стига толкова замразени пици

Време е да забравиш за онези сосове на прах, които добавяш към спагетите си, когато искаш да направиш студентската вечеря специална. Да не мислиш за центовете, които са останали в Mensa картата. Да се отпуснеш назад и да разхлабиш колана – време е за наваксване с българската кухня и готвенето на мама и баба.

Мечтаем си за семейната празнична трапеза още от дните преди полета, в които роднините ни звънят и питат дали са ни се дояли повече пълнени чушки или кюфтета. За разлика от другите ваканции през годината, коледната предлага безкрайни възможности за преяждане у дома или на гости у родата. Няма да линкваме сайтове с предложения за диети за след празниците, тъй като прибирането обратно в Германия със сигурност бързо ще си каже думата, ако става въпрос за изгаряне на натрупаните мазнини и калории.

“Учиш ли, маме? Колко изпита останаха за взимане?”12

Родителите ти, които през цялата година се хвалят с теб на колеги, приятели и спътници в трамвая, нямат търпение да разберат всички подробности за академичните ти постижения – нали са те пратили в Германия, за да се образоваш (!). Кимат одобрително с глава, като им разказваш как си изпуснал да отбележиш 8 декември, понеже си преговарял за тест. Разказват с пренебрежение за децата на съседите, които само пушат, пият и правят купони, без да им пука за кариерното бъдеще. Освен това са възхитени от учебника с 800 страници по висша математика/наказателно право/анатомия/…, който си донесъл, за да им се изфукаш за какво учене става въпрос, понеже в немските университети не е шега работата. Наслади се на звездните си мигове, преди да се завърнеш към подготовката за сесия в началото на 2015!

Was geht ab

За много от нас всяко прибиране в България е свързано с много поводи за празнуване: партита за посрещане, за изпращане, за нова година, за именни дни… Живей на макс, защото а) винаги е приятно да обърнеш цената на голямата водка в евро, преди да решиш да почерпиш цялата маса, б) sleep is for the weak и ще съжаляваш за прибирането на сутринта само, ако майка ти те чака с идеята да точите кори за тиквеник, в) имаш да си наваксваш с толкова стари приятели, които са останали в България или пък учат в друга чужда страна и г) нека не се лъжем, родните партита опреденело се отличават от немските.

С пожелания за незабравима бг ваканция и успешен старт на 2015та,

Таня & Кали

Прочети статиите от първи и втори сезон на “Германия за напреднали”.

0 Replies to “Германия за напреднали: В България за празниците”

Leave a Reply