Германия за напреднали: Да си активен студент

Докато в повечето български училища възможностите за извънкласни дейности се броят на пръстите на едната ръка (ако въобще съществуват), то в немския университетски живот положението е точно обратното. Веднъж започнеш ли първи семестър, ще забележиш колко такива дейности се предлагат в университета, а и колко от колегите ти се ангажират по съвсем други пътища – чрез фондации, доброволчески организации, НПО-та или с проекти, които самите те са създали. В тази статия ви представяме някои от най-интересните и полулярни начини да бъдеш активен студент.1404225552767

Клубове по дебати, симулации

Най-популярни сред студентите по Политология, Международни отнощения, Право, Икономика, различните клубове по дебати и симулации на работата на международни организации понякога дори носят кредити (точки) за самото следване. Безспорен номер 1 в тази категория е Model United Nations (MUN) – симулация на различни комисии на ООН, в която студентите влизат в ролята на делегати от MUNразлични страни и обдъждат световни проблеми. MUN конференции се организират из цяла Германия, както и в почти всички страни в света. Веднъж зарибиш ли се да пътуваш и да станеш сериен делегат, възможностите са безкрай, а понякога и разходите по пътуванията и нощувките са покрити от организаторите. Клубовете по дебати и участията по международни конференции ти дават безценен опит за говорене пред публика, социални умения и контакти с хора от целия свят – неща, които според нас не са за изпускане по време на студентските години!

Състезания по специалността

Ние скоро разбрахме, че Свободният университет в Берлин е сред първите университети в света, класирали се на световното по футбол за роботи. Хайделберг път спечелиха немските рундове на най-голямото състезание по международно право и представляваха Германия във Вашингтон на световния рунд. А докато пишем тази статия, десетки студенти по информатика из страната се готвят за поредния IT хекатон, на който за определено време ще трябва да измислят иновативна програма по дадена тема. С няколко думи – състезания от различно естество има за всички специалности, човек просто трябва да се заинтересува и да провери какво би му било интересно. Плюсовете са, че подобни инициативи често са в пъти по-интересни от стандартните лекции, а евентуална победа се гледа с добро око при всяко следващо кандидатстване за работа в сферата.

Студентски съвети и студентски парламентStuPa-Wahl-Auszählung-4.1-470x311

Ако се интересуваш от студентски политики, искаш да се бориш за по-ниска семестриална такса и по-дълго работно време на мензата, не пропускай да се кандидатираш за студентски представител. В повечето университети има избори веднъж годишно и на тях десетки “партии” се борят за места в студентския парламент. Неговото влияние също не е за подценяване – той е истински играч в процеса за взимане на решения и има силни връзки с по-възрастните представители на университетската администрация. Студентските съвети във факултетите също са невероятна възможност да се запознаеш с активни колеги, да дискутираш актуални теми, свързани с твоята специалност, и да влезеш в контакт с преподавателите.

AIESEC

AIESEC е най-голямата студентска организация в света, която предоставя на младите хора възможности за развитие на своя лидерски потенциал и стажантски програми в организации със стопанска и нестопанска цел по целия свят. Ангажираност в организацията предоставя възможността да се запознаеш с представители на бизнеса, да получиш достъп до интересни стажове и допълнителни практически знания. Членството в AIECES става лесно и бързо, по-трудната част (поради огромния интерес) е да получиш интересна длъжност в структурата на организацията.

Доброволчество

Германия е една от най-активните страни в света в тази дисциплина. Средностатистическият немец прекарва годината между 12 клас и първи семестър в Африка, помагайки на деца да учат чужди езици, по време на следването си работи по програма за интегриране на имигранти в университета, а когато започне работа, освен за 10 дена в Майорка отделя и поне седмица от отпуската си за доброволна работа в дом за стари хора. Престоят на чуждестранни студенти в Германия е чудесна възможност за докосване до тази интересна нагласа – доброволчеството често е удовлетворяваща работа, която зарежда с позитивна енергия и отново носи много полезни контакти с хора със сходни интереси.

Активност в българските студентски общества

Вече сме изписали много по темата – прочети повече за организациите в Карлсруе, Манхайм, Берлин и Франкфурт.

Таня & Кали

Прочети всички статии от първи и втори сезон на “Германия за напреднали”.

0 Replies to “Германия за напреднали: Да си активен студент”

Leave a Reply