Пълна издръжка, ако се върнете в България!

Хиляди български студенти в Германия са принудени да работят, за да оцеляват. Те може би не знаят, че една германска фондация е готова да ги издържа напълно. Но само ако се върнат в България!

„Търсят се кадърни и амбициозни млади българи с управленски потенциал” – така най-общо би могла да звучи обявата за стипендия на германската фондация „Мумерт”. Тя предлага пълна издръжка, а това означава 1 000 евро на месец в продължение на две години и половина до получаване на магистърска степен.

Какво трябва да можете, за да Ви изберат?

Условията за получаване на стипендия не са за подценяване. Кандидатите трябва да са последна година на бакалавърска степен в специалности от областта на туризма, икономическите, инженерните и естествените науки. Те трябва да имат висок успех и да владеят немски и английски език.

Пресяването на кандидатите е дълъг процес. Документи се подават до 1 ноември, а в средата на февруари се огласяват имената на щастливците. Валентина Димитрова е една от тях. Тя е завършила бакалавърска степен в икономическия университет във Варна по специалността „Счетоводство и контрол”. Случайно се натъква на обява за стипендията „Мумерт” и вече е студентка по бизнес-администрация в университета в Кьолн.

Валентина е преминала няколко кръга на кандидатстване, които включвали онлайн-тестове за преценка на аналитичните й способности, разговор в София с представители на фондацията, писмен изпит по специалността и последната крачка – интервю с германски университетски преподаватели.

Помощ отвън срещу изтичането на мозъци

Учудващо е, че кандидатите за тази стипендия са всъщност съвсем малко. Според Валентина Димитрова това се дължи на факта, че повечето млади българи, които подобно на нея са завършили езикова гимназия, заминават веднага да следват в чужбина. А онези, които следват в България, се плашат от тежките условия за кандидатстване, поради което не се престрашават да подадат документи за стипендията.

За разлика от повечето си съученици от езиковата гимназия, Валентина решава да следва в България. Тя винаги е искала да живее и работи в родината си. Това е и най-важното условие за получаване на стипендията „Мумерт”: всички кандидати подписват договор, съгласно който се задължават след завършване на магистърската си степен в Германия да работят в България поне 3 години. Идеята на Рохус и Беатрис Мумерт, създатели на фондацията, е да противодействат по този начин на изтичането на мозъци от държавите в Средна и Югоизточна Европа.

Повече информация за стипендията на фондация “Мумерт” на адрес: www.mummertstiftung.de

Прочетете повече за впечатленията на Симона Дакова от стипендията “Мумерт”.

Научете повече и за други стипендии: Стипендии

Dies ist ein Artikel der Deutschen Welle (copyright): http://www.dw.de/пълна-издръжка-ако-се-върнете-в-българия/a-15472967

0 Replies to “Пълна издръжка, ако се върнете в България!”

 1. Политически нетактично, но съгласно общественото мнение обосновано разходване на средства. Ограничение според националност или настоящо местонахождение е в разрез с принципите на Европейския съюз. Да предположим, че имаме бакалавър, който живее по настоящем в Германия, но иска да живее до края на дните си в Унгария. Ще му бъде ли отпусната стипендия?

  1. Да, ще бъде отпусната 🙂 Няма значение къде караш бакалавъра, важното е наученото да приложиш в една от целевите държави, подпомагайки нейното развитие.

 2. Няма лошо, че предлагат помощ, но всичко това много ми напомня на помощите, които отпусна Франция на българските и румънски роми там, само ако се върнат обратно в Бъргария/Румъния…
  За мен не е учудващо, че няма кандидати – по-логичния трансфер на кадри в момента е в обратна посока – да завършиш бакалавър в български университет и чак след това да запишеш магистратура в Германия и като завършиш да работиш там поне няколко години. В тоя ред на мисли предполагам, че това е опит да се разреши отчасти проблема със силно финансово подпомогнато немско образование и прииждащите студенти от Източна Европа, които се възползват от него и след като го завършат са конкурентно способни на трудовия пазар и успяват заемат работни места…

  1. Програмата не се опитва по никакъв начин да решава проблеми в Германия. Опитва се да обърне brain drain тенденцията в Централна и Източна Европа, тъй като само чрез brain gain тези държави могат да се развият и да “настигнат” останалите развити държави в Европа. Препоръчвам да прочетете за мисията и ценностите на основателите на фондацията, чиито капитал е частен от лични спестявания.

 3. Ако искате да се доближите до живота на стипендиантите, може да разгледате клипчетата, снимани и създадени от тях самите за програмата. http://www.youtube.com/user/MummertStiftung?feature=watch

  Аз самата завърших преди почти 2 години и съм страшно доволна и препоръчвам на всеки 🙂

  1. Здравей, Симона, ако имаш интерес да споделиш личните си впечатления от програмата (под формата на статия, която да публикуваме на сайта), можеш да ни пишеш на faq4uni (at) yahoo.com 🙂 Поздрави!

Leave a Reply