Konrad-Adenauer-Stiftung

kas_logoKonrad-Adenauer-Stiftung е политическа фондация, близка до немската партия CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands). Кръстена е на първия немски бундесканцлер – Конрад Аденауер, който е бил и един от основателите на партията. CDU е партия с умерено дясна и консервативна платформа, взела за основа християнските ценности и традиции. Навремето Конрад Аденаур е смятал, че за да се избегне втори Хитлер, в Германия трябва да се утвърди модел на политически плурализъм, изграден на принципа на многопартийността. За да го изградят тоя модел, най-различни партии са започнали да привличат към себе си млади хора, като за да става това по-успешно, в последствие започват да отпускат стипендии за млади и перспективни студенти. Политически стипендии имат SPD (Friedrich-Ebert-Stiftung), Die Grünen (Heinrich-Böll-Stiftung), FDP (Friedrich-Naumann-Stiftung), Die Linke (Rosa-Luxemburg-Stiftung) и вероятно редица други, за които не знам.

При Konrad-Adenauer-Stiftung, както и при всички останали политически фндации, се изисква на първо място да споделяте вижданията и политическите идеи на партията. Не знам как е при другите политически фондации, но поне при Конрад Аденауер не търсят някакви фанатично политизирани млади хора, не ви карат да ходите по партийни събрания и митинги, не изискват от вас да гласувате за партията или нещо подобно – като цяло вземането на стипендия не ви обвързва политически, но все пак поне до някаква степен вижданията ви трябва да се припокриват с техните. Затова ако сте с крайно анархистични или леви виждания, не ви препоръчвам да се опитвате при тях само заради парите 🙂

Какви са изискванията към кандидатите?

Освен поне донякъде да споделят политическия мироглед на CDU, желаещите да вземат стипендия трябва да са с висок академичен успех и същевременно да са социално (или политически) ангажирани. Това означава, че колкото повече извънкласни или извънуниверситетски събития, семинари, конференции и тн. посещавате, толкова по-добре! Особено високо ценят Auslandserfahrung, демек ако сте ходили по някакви културни обмени, международни симпозиуми или подобни работи, то това е в огромен плюс. Членуването в разни неправителствени организации с идеална цел също е положителен актив във вашата сметка.

Stipendien
Да бъдеш одобрен за стипендия не е лесно, но си заслужава да опиташ

Как се кандидатства?

На сайта на фондацията в секция Begabtenförderung е подробно описано какви документи трябва да пратите. Все пак ще обобщя: мотивационно писмо, което представлява преразказаната ви биография с обаснения колко сте мотивирани и перспективи и е с дължина до 4 стр.; препоръка от университетски или училищен (за първокурсниците) преподавател; препоръка от човек, станал свидетел на личностното ви развитие, като това не трябва да е приятел или роднина – може да е работодател, координатор на организацията, в която сте, и подобни; Notenübersicht – копие от дипломата за средно образование + копие от университетските ви оценки; копия на всякакви сертификати за език, участие в извънкласни дейности и тн. Има два срока за кандидатстване – до 15 януари и до 15 юни всяка година.

Как става отсяването на кандидатите?

Обикновено хиляди хора пращат кандидатурите си, от които избират приблизително 300 човека, които допускат до интервю. Дори да ви допуснат до интервю е само по себе си „голяма работа”. Самото интервю се състои от три части. Част първа е писмена – отговаряте на въпроси за самата фондация и за партията CDU (например кой е Конрад Аденауер), както и на въпроси от обща култура. После пишете есе (Erörterung) по дадена актуална тема. Втората част е групова дискусия с 4-5-ма други участници като въпорсите може да са както по актуална тема от последните седмици, така и например нещо по-отнесено тип „Днешното поколение – перспективи и предизвикателства”. Последно имате половинчасово интервю с изпитващите, в което могат да ви питат всичко – от въпроси по биографията ви, до мнението ви за политическата ситуация в Сомалия. Четири до шест седмици след интервюто получавате отговор – приети сте за стипендията, не сте приети (и никога повече не можете да се кандидатирате там) и така нареченото Rückstellung. Последното означава, че на този етап не изпълнявате изцяло изискванията им, но скоро време може и да успеете, поради което ви дават втори шанс да кандидатствате.

Какво покрива стипендията?

В зависимост от доходите на семейството ви и вашите лични такива, можете да получите до 500 евро месечно като към тях всеки месец има и 250 евро за книги. Принципно фондацията има някакви изисквания да не работите повече от 16 ч. седмично, ако получавате стипендията, но в екстремни случаи (считай ниски доходи) можете и да се договорите нещо с тях.

Калина Дренска

0 Replies to “Konrad-Adenauer-Stiftung”

Leave a Reply