we-can-do-itНие, създателите на faq4uni и на facebook групата за помощ при кандидатстване в Германия и Австрия, започнахме цялата дейност, свързана с взаимопомощ при кандидатстване из швабските земи, заради личната история на една наша обща приятелка. Ще ви разкажем въпросната история без да споменаваме конкретни имена на участниците в нея, защото целта на дейността ни не е да очерня, а да помага. Но считаме, че е нужно да сте запознати и с другата страна на монетата, пък нека всеки сам си прави изводите и прецени за себе си кое е най-добро.

И така. Още от десети клас всички вие започвате да ходите по разни изложения за чуждестранни университети, където освен да се запознаете с някои от ВУЗ-овете в чужбина, винаги се спирате и на щандовете на разни фирми, които се занимават с подаване на документи за немски/ австрийски/ британски/ холандски и тн. университети. Питате ги за някой конкретен град, университет или специалност, те ви вадят разни разпечатки, балове и класирания, не ви казват нищо конкретно, но ви дават визитката си с обещанието, че ако отидете на персонална консултация и платите 20лв., ще ви бъдат разяснени всички вселенски тайни, едва ли не. Тъй като в училище, както обикновено когато стане въпрос за елементарните неща от ежедневието, никой не може да ви помогне, а информацията по въпроса в интернет е разпокъсана и несистематизирана, решавате, че е по-добре да платите пари на фирма, но да ви бъде свършена качествено работата и да не се притеснявате, че няма да бъдете приети в мечтания университет заради някакви бюрократични дреболии. Защото винаги са ни учили, че когато си платиш достатъчно, работата ще бъде свършена качествено, нали?

Въпросната наша обща приятелка също прецени, че ще е по-сигурна, ако кандидатства чрез фирма. Насочи се към една от няколкото в бранша, знаейки отлично каква специалност и в кой университет иска да учи. Въпреки това й казаха, че въобще за да се навият да обработват документите й, трябва да им плати 400лв. за проучване на университети, градове и специалност. Срещу тези 400лв. получи разпечатка от Google с хубава подвързия. Във финалната й сметка фигурираха изключително интересни числа – 25лв. за създаване и поддържане на имейл в abv.bg, 30лв. за копия (по думите й са й копирали не повече от 15 старници), 130лв. за пратка DHL, макар че тя за студенти струва 50лв. – и това са само дребните допълнителни суми, защото равносметката накрая посочи, че е дала около 1200лв. само за подаването на документи до университета, т.е. без изпращане на документи за записване във ВУЗ-а (Immatrikulationsunterlagen). Но хайде да върви – това е цената на качествено свършена услуга, пък и тия хора и те трябва отнякъде да печелят, нали?

Да, ама не. Защото въпреки че въпросното момиче непрекъснато контролираше работата на фирмата и накрая буквално провери дали всяка буква от името й във формулярите е правилно попълнена, не й хрумна да провери дали фирмата е попълнила правилния формуляр. Е, те не бяха – точно за университета, в който тя искаше да учи, имаше отделен формуляр, като това беше изрично и надлежно написано на сайта на въпросния ВУЗ, но се оказа, че от фирмата не са имали тези 10 минути време, за да изчетат тази информация. Макар че за целта им се плащат 1200 лв. От uni-assist пратиха имейл на нашата приятелка, че документите й са непълни и съответно не могат да бъдат пратени към избрания от нея ВУЗ, а срокът за подаване на документи вече беше изтекъл и нямаше как да им ги прати допълнително. Но тук става още по-интересно, защото от фирмата се бяха опитали да изтрият въпросния имейл от uni-assist, като блокираха за ден имейла на момичето, така че тя успя да реагира с един ден закъснение. Последваха нерви, разправии, писане на писма от адвокати до uni-assist и най-накрая все пак успяха да оправят нещата и в момента тя учи там, където иска. Но напрежението, през което мина заради чужда елементарна грешка, е абсолютно неоправдано, особено имайки предвид какви пари плати.

Ако това беше единичен случай, щяхме да махнем с ръка и да отминем нататък. Но некоректното отношение от страна на фирми към кандидатстващи и по-лошото – некачественото свършване на работата – са неща, които се срещат всяка година около кампаниите за кандидатстване, имаме сигнали за грешки, коствали кандидатстването на някого, допуснати от всяка една фирма в бранша. И затова си има една много проста причина: за вас вашето кандидатстване е равно на търсене на оптимална перспектива за собственото ви бъдеще, докато за фирмата вашето кандидатстване е просто поредната сума пари. Вие ще проверите ако трябва и 50 пъти някоя информация, ще звъните и ще питате, защото ВИ ПУКА, докато от фирмата нямат време да го направят това – те имат и други клиенти. Много от вас ще кажат „Ами аз си кандидатствах с фирма, но непрекъснато следях какво правят и ги контролирах, така че си зависи от заинтересоваността на човека”. Да, това е така, но защо плащате на фирма, при положение, че така или иначе ги следите при всяка стъпка? Демек вие правите и препроверявате цялата процедура, но за целта плащате на някого? Човек се ползва с нечии услуги по няколко причини:

1. Спестява време. – Да, но ако препроверявате всяка дума, която фирмата е нанесла, ходите непрекъснато до офиса им и нон-стоп им звъните, за да ги питате какво става с кандидатстването ви, май този момент се губи.
2. За да е по-сигурен, че работата ще е свършена качествено. –  Ако проверявате непрекъснато работата на фирмата, значи не им вярвате, че могат да направят нещата качествено или? Тогава и този аргумент отпада. Съвсем отделно идват примерите за некачествено свършена работа, един от които вече подробно описахме.
3. Защото не може сам да се справи.

Именно т. 3 се опитваме да опровергаем с цялата си дейност в този блог и в групата. ВИЕ МОЖЕТЕ САМИ. Кандидатстването не е някаква мистична процедура, чиито тайни знаят само посветените – това е четене, интересуване и ходене по институции. Всички документи и процедури, които ви трябват, са описани на сайта ни, ние също сме кандидатствали сами навремето, минали сме сами през всичките институции и сме платили по 200лв. и надолу, а в момента учим това, което искаме, там, където искаме. Ако сега се стреснете от 5 хартийки и 3 институции, как ще се оправите в Германия, която се слави с една от най-тежките бюрокрации в Европа и света? Нали отивате в чужбина, за да сте самостоятелни – докажете го като не се уплашите от това да напишете сами в Google „условия за прием“ и да помрънкате на начумерени служители. Не винаги в живота ще има фирма, която да върши всичко вместо вас, колкото и да се опитват да ви убедят в противното американските филми.

И да, разбира се, че има опасност да сбъркате, ако си движите процедурата сами! Но както видяхме, има опасност и фирмата да сбърка (макар и да са професионалисти ха-ха), също има и теоретична опасност таванът ей сега да се срути, но човек трябва чат-пат и да поема риска да стои в стая с таван, ще се съгласите 🙂

Тези от вас, които кандидатстват с немска диплома, могат да намерят полезна информация тук.

15 Replies to “Кандидатстване в чужбина с фирма-посредник”

  1. Мотивираща, лаконична и изпълнена със истини статия. Евала за това което правите, изключително много помагате на хората ! Благодарим Ви !

  2. Искам да кандидатсвам в Германия.Не мога да се справя сам с всички тези документи,моля посочете ми фирма или някой,който би могъл да ми помогне срещу заплащане.

  3. Завърших медицина в Скопие, Македония кандидатствах с фирма, която ми изготви всички документи, след като бяха легализирани напълно от нейна страна, фирмата ги подаде в университета, в който исках да уча. Както и след това и документите ми за виза тя ги подаде, не съм имала подобни проблеми, които описвате по-горе, нито тогава сме я контролирали, тя сама ни търсеше да ни информира какво е направила до момента. Така, че не плюйте Българските фирмите за обучение в чужбина. А може би тя е била коректна, защото не е за Европа или проста си е такава фирма – коректна, не знам.

    1. Здравей, Галя. Аз също искам да уча в Македония, можеш ли да ме свържеш с тази фирма. Благодаря

Leave a Reply