Как се кандидатства с hochschulstart.de?

Централната служба за раздаване на студентски места (ZVS) от 2010 насам се казва SfH (Stiftung für Hochschulzulassung).

Който иска да кандидатства за следване, трябва да преодолее някои пречки. Просто да се запишеш за желаната специалност е рядко възможно.  Повечето специалности изискват NC, тоест са с ограничено допускане. Но как да кандидатстваш за тях? И какво общо има с това SfH? Най-важната информация е събрана в тази статия.hochschulstart_jpg_1782353587

Какво прави SfH?

Фондацията за допускане до ВУЗ подпомага университетите при провеждане на техните подбори. Докато ZVS преди раздаваше студентски места само за специалностите медицина, стоматология, ветеринарна медицина  и фармация, сега през SfH ще се координират и местата за специалности с местни ограничения за допускане. Това трябва да улесни метода на разпределяне заuntitled кандидатите и вузовете. ,,През последните години заради местните ограничения за допускане кандидат-студентите все по-често са принудени да кандидатстват в множество университети”, обяснява Бернхард Шеер, говорител на SfH.

Много кандидати, които са получили място, не го приемат веднага или го отказват направо, тъй като вече са получили оферта от предпочитан университет. Това означава повече работа за университетите и по-дълги срокове за резултатите от първо и второ класиране за кандидатите. С помощта на уеб платформата на SfH, hochschulstart.de, се очаква методите за подбор на отделните университети да са по-добре координирани и улеснени.

Как се кандидатства?

Първо, бъдещите студенти трябва да си направят акаунт на страницата на hochschulstart.de, където да получат своя личен регистрационен номер. Допустими са до 12 желания (различни предмети/университети) на регистрация в hochschulstart. Ако държиш да учиш в определен град, можеш да кандидатстваш за различни специалности. 

Но кандидатствайки за специалност с централен подбор (медицина, стоматология, ветеринарство или фармация) имаш право да избереш само една специалност, посочвайки до 6 университета. Крайният срок за кандидатстване е винаги 15 юли. 

Как протича раздаването на студентски места? 

Когато университетите са приключили с подбора, резултатите автоматично се появяват в акаунтите на кандидатите. Така моментално получаваш нужната информация. 

university_sp___kikkerdirk_-_fotolia_com_200x154При специалностите с централен подбор кандидатите автоматично получават мястото, въвели най-горе в листата с желанията си.  За специалности с местни ограничения за допускане е по-различно: Университетите трябва да са публикували резултатите си до 15.08. В тези четири седмици, бъдещите студенти имат време да подредят желаните вузове.  ,,След 15.08 молим кандидатите да съставят ранглиста с желанията си”, разяснява Шеер. ,,След това, във втората фаза на раздаването на места, отправяме предложение според листата с желания.” Ако приемеш някое предложение за студентско място, автоматично те изкарват от списъците на другите университети. По този начин други кандидати се придвижват напред в класирането. Освен това кандидатите могат да проверяват коя резерва в списъка на желания университет са и да решат дали да чакат, или да намерят друга алтернатива. Ако не е взето решение до края на втора фаза, на кандидата му се отрежда студентско място в университета най-горе в листата му.

Така в края на август завършва раздаването на места. 

Не си получил студентско място? 

На кандидати, останали без студентско място, SfH предлага т.н. разчистващо/лотарийно раздаване. Университетите, които все още имат свободни места, ще са показани на страницата на . Лотарийното раздаване протича в две фази: първото разчистване е вschwein края на август, а второто – в края на септември

‘’За тях човек трябва да се регистрира наново и ако иска, да избере и други университети/специалности. Евентуално може да имате късмет.” Кандидатстване за разчистващото раздаване е възможно и без преди това да си бил регистриран за нормалното. 

Преводач: Йоана Иванова 

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още: Кандидатстване с DAF или DSD

7 Replies to “Как се кандидатства с hochschulstart.de?”

  1. Здравейте ! Искам да попитам регистрацията в hochschulstart.de кога трябва да я направя ? Непосредствено преди кандидатстването ми или мога и сега ? Благодаря предварително !

  2. Бих искал да попитам нещо във връзка с кандидатстването чрез тази платформа. Необходимо ли е заплащането на определени такси предварително, за които след това да се прилага платежно. Никъде не намирам информация за подобно нещо, но при кандидатстване чрез платформата uni-assist то е необходимо. Благодаря предварително за помощта!

Leave a Reply