Сбъркана диплома

oopsЗдравейте от мен! Преди година кандидатствах в Германия и реших сама да свърша всички процедури с легализирането на документите и кандидатстването ми. От Стара Загора съм и всеки път ми се налагаше да ходя до софийските институции. Първо дадох едно копие от дипломата ми на фирма за превод, а с оригинала отидох в МОН за апостил (APOSTILLE). След 7 дни, когато дипломата ми трябваше да е готова, от МОН ми съобщиха, че тя не може да бъде приета и заверена. Мястото на изписване на някои предмети беше объркано – техническа грешка, която не води до промяна на успеха, но правилата са си правила. Оказа се, че тази грешка не е само при мен, а при всички ученици от моето училище и дипломите трябваше да бъдат напечатани наново.

Тъй като бях една от малкото, които кандидатстваха без фирма, организацията ми беше много стриктна, и успях да си легализирам дипломата няколко дни преди останалите. Първият проблем на учениците, кандидатстващи с фирма, беше незнанието къде точно се намира дипломата им и кога ще бъде върната в училището, за да бъде поправена. Вторият – забавеното изземане на сгрешените дипломи от МОН. Тъй като една фирма легализира документите на няколко ученици, при проблем с някой от документите се реагира по-бавно. Освен това, от МОН бяха обещали, че ще позволят новите дипломи на ученици от моето училище да бъдат записвани със стария входящ номер. За съжаление, това обещание не беше спазено и всяка диплома трябваше да изчака задължителните 7 дни в МОН.

След като дипломата ми най-накрая беше легализирана, прикачих я за превода и на следващия ден сутринта занесох  документите в МВнР в София. След това направих 5 копия на комплекта (заверена диплома с печати и превод) и на другия ден сутринта ги занесох заедно с 5 копия на DSD и 5 писма от университети в немското посолство отново в София. На следващия ден вече всичко беше готово.

Документите бяха преведени и легализирани на 13. юни, а срокът за подаване беше 15. За щастие, никой не успя да изпусне срока.

Румяна Кунева 

3 Replies to “Сбъркана диплома”

Leave a Reply