Стажовете и възможностите за приходи

pfu_webПри практиката парите на са всичко – но са важен аспект!

Стажът за теб е осъзната инвестиция в професионалното ти бъдеще? За теб са важни само придобитият опит и името на работодателя, което ще добавиш в CV-то си? Ако мислиш по този начин, вероятно ти е все едно какво заплащане ще получаваш. Защо това е грешка, ще ти разясним тук в нашия образователен съветник.

И при стажовете заплащането е признак на уважение

Който търси стаж, знае, че с него няма да забогатее. Стажовете служат най-вече за ориентиране към правилната професия и придобиване на професионален опит. Или по-скоро се предполага, че служат за това, защото прекалено често за фирмите приоритет е собствената изгода и затова използват стажантите като евтина работна ръка.
И заради затишието на трудовия пазар те успяват. Пред алтернативата въобще да не работят, много хора избират да карат стаж. Минималният шанс да бъдат назначени на постоянна работа след стажа, както и минималното възнаграждение са достатъчна мотивация.

Дори и при стаж не трябва да се работи без заплата

Ами ако фирмата въобще не иска да плаща? Заплатата принципно е израз на уважението спрямо стажанта и отговорността на работа му. Когато фирмата не заплаща нищо, вероятно тя ще ти възложи прекалено лесни, механични задачи и може въобще да не придобиеш знанията, на които се надяваш. В този случай е най-добре направо да се откажеш от стажа. Понеже когато фирмите използват неплатени стажанти при нужда от допълнителна работна ръка, това има отрицателен ефект и върху пазара на труда. Изводът – ти така или иначе нищо не научаваш и някой остава безработен, въпреки че има достатъчно работа.

Заплащането при стажовете – въпрос на договорка?

Обикновено трябва да си изненадан, ако в обявата пише, че заплатата е предмет на договаряне. В действителност това означава, че най-малкото фирмата планира да заплаща на стажантите. Но ако се съмняваш, че се конкурираш с много други потенциални стажанти, няма да си в много завидна позиция за договаряне. Когато подобен стаж се предлага в близост до твоето местоживеене, можеш просто да отидеш на интервю. Ако обаче трябва да предприемеш малко по-дълго пътуване до офиса на въпросната фирма, тогава ти препоръчваме тактично да попиташ за минималното заплащане. В случай че се съмняваш, това ще спести време и на фирмата, ако разговорът за символичното възнаграждение се проведе още преди контакта лице в лице.

Неплатени стажове в големи и малки компании

Все по-често известни компании предлагат неплатени стажове и все пак намират кандидати. Обяснението: големите фирми плащат с доброто си име. Стаж при тях винаги се отразява добре на CV-то – това е ясно и на техните експерти в отдел Човешки ресурси.

Преди да се ангажираш със стаж в известна фирма, трябва добре да прецениш с какво той ще допринесе за развитието ти.

Нашата препоръка: Ако работата ти пасва, възлагат ти отговорности, научаваш нещо и особено ако имаш шанс за чуждестранен опит – грабвай възможността. С придобития опит по-късно ще можеш да имаш по-високи изисквания и да не работиш даром.

Малките фирми предлагат отговорни стажове

Млади и малки фирми също търсят стажанти, които работят без заплащане. За разлика от големите фирми обаче малките няма автоматично да обогатят CV-то ти с името си. Но пък могат да ти предложат нещо друго: ценен опит! Защото колкото по-малка е фирмата, толкова по-слаба е йерархията.  Така има по-голям шанс идеите ти да бъдат посрещнати с „Пробвай!“. От гледна точка на опита, който ще придобиеш, това може да е огромна крачка напред.

Разбира се, и в случая на неплатен стаж в малка фирма трябва добре да прецениш какви са приоритетите то. Нашият съвет: Ако атмосферата е благоприятна и работата ти е интересна: „Пробвай!“.

Наблегни на силните си страни!

Дори когато в самата обява пише, че заплащането е предмет на договаряне или пък въобще не е заплатен,все пак има какво да се направи. Ние от Образователен съветник препоръчваме: Наблегли на силните си страни! Покажи с какво можеш да допринесеш и че твоето присъствие ще има финансово измерим ефект за фирмата. Ето с какво да се аргументираш:

  • Вече придобит опит в бранша
  • Специализирани знания
  • академична подготовка по предмета на дейност
  • Личностни качества като търговски умения и красноречивост
  • Лични контакти
  • Стажове, които си правил във фирми, които са от интерес за компанията, за която кандидатстваш (например евентуални бизнес партньори)
  • Идеи и иновативно мислене (обаче внимавай да не изглеждаш преквалифициран!)

Ако фирмата се извинява с това, че техните стажове или пък стажовете в бранша по принцип не са платени, попитай за алтернативни начини за компенсация! Например: Ако фирмата произвежда велосипеди, би било логично да се договориш с работодателя, вместо заплата да получиш нов велосипед на края на стажа – като символично „благодаря“. Точно толкова ценна може да бъде и възможността да вземеш участие в различни вътрешнофирмени обучения.

Осносно стажовете работодателите са в по-добра позиция

Въпреки всички добри съвети не забравяй, че пазарът на стажове е доминиран от работодателите. Тъй като има голяма конкуренция, няма голяма възможност за преговори. Не трябва да прекаляваш със самоувереността.

Обаче все пак покажи, че имаш самочувствие, че си информиран и че няма да се продадеш евтино. Твоят събеседник ще оцени това, въпреки че той е в по-благоприятна позиция в конкретния случай.

Превод: Марина Василева

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Вижте още:

Студентите питат: Как да намеря хубаво място за стаж?

Какво трябва да знаем за работното място?

0 Replies to “Стажовете и възможностите за приходи”

Leave a Reply