Какво трябва да знаем за работното време?

Какво трябва да знаем за работното време?

Темата за работното време е част от важните аспекти на всяка професионална заетост. Clocks-001Гъвкавостта на работното време със сигурност играе все по-голяма роля, въпреки това съществуват строги правила, които би трябвало да важат за всеки – що се отнася до дневното и до седмичното работно време. Прието е, че на ден не трябва да се работи повече от 8 часа (без почивките). Само в изключителни случаи работното време може да излиза от установените граници и това бива упоменато най-вече в тарифните и/или производствените правила. Грешно е да се смята, че работникът, който остава най-дълго, е най-добрият. Важното е, работното време да бъде ефективно използвано. Който по време на работа постоянно си проверява пощата, плямпа с колегите и гледа клипове в YouTube, накрая най-дълго е стоял на работното място, а въпреки това не е свършил много.

Основно и текущо работно време

Що се отнася до началото и края на работния ден, много работодатели избират едно твърдо определено основно работно време, което трябва да бъде спазвано от всички работещи (напр. между 10:00ч. и 16:00ч.). Преди и след това важи най-често принципът на текущото работно време, при който все повече и повече се държи сметка за съчетаването на професия и семейство. Ясно е, че началото и краят на работния ден могат да се различават значително според бранша на заетостта.

Обратно, крайно необходим е един минимум на свободно време между две работни смени, който при повечето отрасли възлиза на 11 часа. Гъвкавото работно време е много практично за студенти. То позволява сутрин преди работа да бъде вмъкната някоя и друга лекция или пък така да бъдат разпределени часовете, че вечер да може да се посети библиотеката.

Работа през уикендаthis_is_file_name_2400

Все повече услуги са непригодими с класическата работна седмица от понеделник до петък, така че съботата и дори неделята добиват все по-голяма важност (напр. в журналистиката, ресторантьорството и здравеопазването). На когото цялата седмица му се налага да работи, а също и през уикенда, има съвсем заслуженото право да изиска компенсация на свободното си време. Това ще рече, например на следващата седмица, да има един ден, и то платена, отпуска. Освен това трябва да се гарантира, че най-малко 15 недели в годината са неработни. При много работи човек получава допълнително заплащане за работа през почивните дни около 50%, така че смените през уикенда често са дори харесвани. Работата през почивните дни се съвместява добре с ученето в университета и за много студенти няма значение дали ще имат свободно време през седмицата или през уикенда, докато все още не са създали семейство, разбира се.

Общовалидно определяне на почивките

Като става въпрос за почивките през работния ден също съществуват предписания, които трябва да бъдат съблюдавани и изпълнени най-вече гъвкаво. На практика важи следната формула: Който работи 6 часа, заслужава най-малко 15-минутна почивка през деня. На заетия до 9 часа на ден пък му се полагат в най-лошия случай 30 минути почивка. Тези пък, които работят дори повече от 9 часа, почиват задължително най-малко 45 минути. Времето за почивка по правило се удържа от работното време, когато на работещия му се заплаща почасово за труда.

Преводач: Александра Минкова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

One Reply to “Какво трябва да знаем за работното време?”

Leave a Reply