На горещия стол: Въпроси на интервю за работа

untitledТърсиш си нова студентска работа или вече си завършил и искаш да направиш първи стъпки в кариерата си? След като получиш първата покана за интервю, трябва добре да се подготвиш за представянето си. В тази статия ще те информираме за най-често задаваните въпроси по време на интервю и ще ти дадем съвети за отговорите, които всеки работодател с удоволствие би искал да чуе.

И екшън, моля!

Големият ден настъпи. Нервен си – ясно е. Добър знак, защото така тялото показва повишено внимание. Много си концентриран и бодър. А имаш чувството, че не си в състояние да напишеш собственото си име… Заблуждаваш се, че е както на държавния изпит. Успокой се – срещу теб седят хора, които не ти мислят лошото. Те просто искат да те опознаят. Сега трябва да успееш да им покажеш най-добрата си страна.

Не бързай. Говори с нормално темпо и мисли за гласа си. Обикновено жените имат склонност да говорят много високо, когато се превъзбудени.

Отговаряй целенасочено на въпросите и опитай да не избягваш някои от тях. Опитай се бързо да достигнеш до същността на въпроса.

Отговаряй на въпрос, когато си сигурен, че си разбрал правилно въпроса. Не е срамно да зададеш въпрос като отговор. Това също може да е малък съвет за печелене на време, когато не ти идва наум подходящ отговор.

Имай доверие в себе си и не се страхувай да задаваш въпроси. Това ще покаже интереса ти към работата. Все пак, частта с твоите питания обикновено идва на края на интервюто – въпросите за излизането в отпуск и парите за Коледа могат малко да почакат.

Най-често задаваните въпроси и типичните отговори

Опишете своя творчески път / себе си

Тук не трябва да изпадаш в многословие, но и не трябва да си разказваш житието и битието. Опитай се да намериш нещото, което ще впечатли. Можеш да повториш някои неща от миналото, които са важна част от твоя живот, но все пак спомени и нови занимания. Спомени свои преживявания, които са те накарали да осъзнаеш, че искаш да работиш точно на такава позиция, за каквато кандидатстваш.

Кои са вашите три най-силни черти?

imagesY9BEU20TОстани спокоен и не изпадай в хвалби. Представи своите силни страни, които наистина имаш и които имат нещо общо с длъжността. Плюс точки: да бъдеш издържлив и да се справяш със стреса, да си надежден, да се учиш от грешките си, да си заинтерсован и любопитен, бързо да се учиш, да работиш целеустремено и да можеш да определяш приоритетите си. Добре е, ако можеш да назовеш примери от миналото си, които да докажат тези твои способности.

Обратното: Кои са вашите слабости?

Най-често човек чете следното за перфектен отговор в справочниците: представете вашите слабости като силни страни. Един любим пример: перфектционизмът може да нерви, но показва и едно силно подчертано чувство за ред. Трябва да намериш своята формула за щастие. Освен това е добре да намериш средното ниво – между “А, аз нямам слаби страни” и самоунищожението. Понякога тук се признава просто откровеността. Например, ако в училище не си учил втори чужд език, кажи че си е така – може би фирмата предлага езикови курсове. Същото важи за проблеми при боравенето с компютърен софтуер или пък ти липсва опит при презентирането пред колеги. Най-добре е предварително да обмислиш, какви слабости имаш и да измислиш стратегия, как да ги представиш.

Как се виждате след 5 години?

imagesW0A092Y4Тук можеш да покажеш своите целеустременост и амбиции. Колкото по-структурирано презентираш своя план, толкова по-добре ще въздействаш на интервюиращите. Ако имаш конкретен план, то той трябва да е реалистичен. Ако нямаш план за бъдещето, някои впечатляващи примерни изречения могат да ти бъдат от полза: “Искам в бъдеще да се развивам и съм готов да поема отговорност ” – едно хубаво изречение за един ангажиран млад човек. Спокойно покажи, че си гъвкав и отворен за други опции, които засега все още не са ти предложени. И последно, но не и на последно място: Ако използваш тази работа за трамплин и не искаш да работиш дълго в тази фирма, то не го казвай.

Защо трябва да се спрем точно на Вас?

Един класически въпрос за тестване на реакцията ти. Не оставяй на този въпрос да те притесни. Помисли си малко (разбира се на този въпрос трябва да имаш отговор предварително, но не и научен наизуст!) и след това отговори спокойно и приятелски. За кратко можеш да споменеш отново твоите добри качества и въз основа на тях да преминеш към работата. Способностите, които да те откроят от останалите кандидати, трябва да споменеш тук. Остани конкретен при отговора ти.

Каква заплата очаквате?

Е, сега наистина започва да става горещо… Който малко изисква, бива подценяван. Който иска много, той страда от собствено надценяване на възможностите. Информирай се предварително каква би могла да бъде твоята заплата – в зависимост от бранша, също твоя професионален опит, регионално, също зависи и от това, колко е голяма фирмата. Ако има тарифен договор в бранша, в който искаш да работиш, то тогава трябва да имаш представа от парите.

ИзводimagesUAKY8C2U

Малцина са хората, които се чувстват добре при интервю за работа. Разбираемо, човек седи на горещия стол и трябва да се докаже. И все пак има начин – с всички съвети, които са ти дали други хора или пък ние: следвай собствения си стил. Ако отговорите ти звучат като наизустени или пък въобще не отговарят на теб, тогава се скрий. Представи се по-възможно най-истинния начин на твоето “Аз”. Едва ли искаш да се преструваш при твоята работа. Стискаме ти палци за едно успешно интервю!

Преводач: Лора Тамер

Прочети оригиналната статия на немски тук.

0 Replies to “На горещия стол: Въпроси на интервю за работа”

Leave a Reply