Най-хубавите Коледни базари в Германия

FotorCreated

Последна седмица преди Коледа! Навсякъде в Германия коледното настроение е на макс, придружено от Glühwein, Lebkuchen, Würstchen и други вкусотийки. Но къде ли се усеща най-силно тази еуфория? Единственият отговор на този въпрос е: на немския Коледен базар или т.нар. Weihnachtsmarkt! По този повод решихме да ви запознаем с петте най-хубави Коледни базари в Германия, които да посетите преди да си стегнете багажа за прибиране към родината.

Средновековният център на Щутгарт е мечтана коледна дестинация за много пътешественици. На фона на стария замък, кулите на църквата и бароковия комплекс на новия замък, посетителите могат да се разходят измежду 280 щанда, чиито покривчета са украсени с ангелчета и различни коледни фигури. На своите малки гости пазарът предлага изобилие от печива и сладки лакомства, различни въртележки и мини-влакче.

Нека се преместим малко на Северозапад, в Reihnland-Pfalz, където в най-стария немски град Триер, блещукат лампички, пеят се песнички и отново се пие греяно вино, естествено. В дървените къщички пред романтичните кулиси на средновековния площад се предлагат отново типично немски ръчно-изработени украси и аксесоари, които привличат още повече вниманието на посетителите.

Но и Източна Германия не остава по-назад. Коледният базар в Дрезден е най-старият в Европа. Познат е като Strizzelmartk, като името му е споменато за пръв път през 1434 година и се прославя с предшественика на коледния Stollen (традиционен немски коледен сладкиш) – дрезденския Strizzel. Всяка година в Дрезден приготвят 4 тонен щрицел, който пристига в центъра на града около средата на декември, придружен от празнична процесия. Гигантският сладкиш се разрязва със специален двуметров нож и се продава на порции. Друга типична атракция на коледния базар в Дрезден е 14-метровата дрезденска коледна пирамида – най-голямата по рода си.

Бавария най-често се асоциира с Октоберфест, но баварците са водачи и в класацията на Коледните базари. На Münchner Christkindlmarkt, в сърцето на града, на площада Marienplatz се събират хиляди туристи да се сгреят с хубавото немско вино, да се подсладят с т.нар. Dampfnudeln (бухтички), както и да купуват ръчно-изработени подаръци на близки и приятели. Ако решите да се поразходите повечко, си заслужава да посетите другия най-хубав базар в Мюнхен, Kripperlmartk. 

„Градче от дърво и плат“ – така наричат местните коледния базар в Нюрнберг – Nürnberger Christkindlesmarkt. Нюрнбергските наденички, ухаещите на канела меденки, и уютната атмосфера привличат годишно около 2 милиона туристи от цял свят. Запазената марка на  Коледния базар в Нюрнберг е ангелската фигура, символизираща Младенеца. От повече от 60 години ангелското създание открива базара. Всичко това класира града на първото място сред най-хубавите коледни базари в Германия.

Скоро очaквайте и статия с лични впечатления на български студенти, посетили няколко от горните Коледни базари и други в Германия и Австрия.

0 Replies to “Най-хубавите Коледни базари в Германия”

Leave a Reply