Немските Коледни базари през очите на български студенти

10881188_857752960911457_986916208_n (2)
Типични дървени къщички на Коледните базари в Германия

След като миналата седмица ви запознахме с топ 5 на Коледните базари в Германия, решихме все пак да се допитаме и до български студенти, посетили ги, за да установим дали наистина са толкова впечатляващи.
Иии нека се потопим за пореден път в Коледната атмосфера! 🙂

10867176_857752177578202_100208794_n (2)
“Триер успява за сметка на това коледно време да се сгуши удобно между хълмчетата си и да събере всички жители в сърчицето си – Коледния базар”

Елена Ранкова, Триер :

Коледа сякаш е моментът от годината, който Триер цяла година е чакал, за да покаже очарованието си съвсем естествено и неподправено. Бидейки малък град, който не кипи от събития, разположен в мозелската долина, която пък често е причина за лошо време и липса на слънце, Триер успява за сметка на това коледно време да се сгуши удобно между хълмчетата си и да събере всички жители в сърчицето си – Коледния базар. Типично немската архитектура в центъра, умело поставените светлини и малките дървени къщички на Коледния базар в съзвучие допринасят за коледния дух. На Триер никак не му е трудно да бъде коледен, архитектурата и усещането, което ти носи самият град, са на малко населено място, в което хората се познават и живеят хармонично, отделяйки достатъчно време и внимание на празници и традиции. Коледният базар, разположен на Хауптмаркт се състои от малки дървени къщички, предлагащи различни коледни лакомства, напитки и сувенири. Често се организират и игри за децата. Греяното вино е най-емблематичният символ на всички немски Коледни базари, за това и в Триер му е обърнато нужното внимание. Навсякъде се продава греяно вино, ноо от триерлийци кореняци съм чувала, че второто заведение в пресечката(Sternstrasse) между Hauptmarkt и Domfreihof е най-хубавото! Тъй като сградата на моята специалност е близо до центъра, всяка пауза между лекциите си се сгряваме с по някое винце и се връщаме със зачервени бузи, устни и бляскави очи.

media.media.65f35eee-557f-44da-8ab8-eaa6f480aeb1.normalized
Прочутите немски сърца с надпис – Lebkuchen

Хидает Осман, Щутгарт :

Най-големият Коледен базар в Щутгарт е точно в центъра, на Шлосплатц, което е обградено от Кунстгебойде, Кьонигсплатц и новият шлос. Има ужасно много палатки, където можеш да намериш буквално всичко – от индийски сувенири до глювайн и от конски кебабчета до шапки. Всичко е едно върху друго и напомня малко на айтоския пазар в сряда, с разликата, че по земята не се влачат китайски чорапи. Всичко свети в различни цветове и самите палатки ( които са си направени от дърва ) внасят още повече на коледния дух. Прочутите немски сърца (Lebkuchen) може също да се намерят с най-различни надписи. И след като им стане студено на разхождащите се из палатките шваби, се гмуркат в глювайна да си стоплят малко душата. По принцип не е кой знае какво, но е топло и има алкохол, т.е. помага. След Вазен (Wasen, местно пролетно празненство) Вайнахтсфеста е най-голямото събитие в Щутгарт. Има също така построено влакче за деца, автентично и с хубави светлини. Дядо коледа, еленчета, подаръци и сладка са също на всяка крачка. Музика не липсва, естествено, улични музиканти или високоговорители с коледна музика от общината те вкарват в още по-топло настроение, докато пиеш глювайн. Та така, семействата обикалят по принцип до 21-22 часа, а младежите от 20-до края. Културно погледнато не ти дава кой знае какво, но ако си със семейството си, коледния дух го усещаш във всички случаи. 

10881253_916022718422963_1506730272_n
“Като площ е малък, но винаги е пълен с посетители и Коледното настроение се усеща истински”

Петър Коев, Дрезден : 

Щрицелмарктът в Дрезден ( Коледният базар в Дрезден си има специално наименование – Striezelmartk) е наистина впечатляващ. Мога да твърдя, че това е най-хубавият Коледен базар, който съм посещавал някога. Като площ е малък, но винаги е пълен с посетители и Коледното настроение се усеща истински. Различните видове сладки и вкусотийки се намират на доста изгодна цена и като студент можеш да си позволиш да си подсладиш поне малко живота. Освен това е впечатляващо да видиш базар, на който има много повече от греяно вино и наденички. Радва ме фактът, че дрезденци си имат собствени традиции, които са ги запазили векове наред – като щолена например, типично дрезденски сладкиш, който се пече в огромно количество за откриването на базара и се нарязва по парче от него за всички посетители в първия ден.

Неделина Дженезова, Мюнхен :   1462775_521571751271314_1959444111_o1399459_521571534604669_522638336_o

Тихо се сипе първият сняг,
галено хапвам вурстове пак.
Де е на двора стария пън,
глювайна стопли всички навън.

 

С това стихче може би придобихте най-ясна представа за Коледа в Германия. 😀
А как се празнува в Австрия и какво е настроението във Виена по Коледа, ще научите съвсем скоро… 🙂

0 Replies to “Немските Коледни базари през очите на български студенти”

Leave a Reply