Германия за напреднали: 8 декември в Германия

Молим, преди да се почувствате лично засегнати, супер butthurt-нати и да обясните на всички как прекарвате 8 декември с чаша просеко пред камината, докато се наслаждавате на картини на Кандински и музика на Вивалди от грамофон, просто приемете следната изрисувана картинка такава, каквато е – преувеличена, но добронамерена шега с родни навици и привички. И честит (предстоящ) празник, естествено!

vino-kamina
За по-софистицираните 😉


Нека сме честни – повечето от нас са започнали следване, за да могат да празнуват 8 декември. Носталгията по абитуриентския бал е по-жива от всякога, което ни кара всяка година на една определена дата да правим всичко възможно, за да изхарчим максимално много пари за максимално по-големи простотии, да постигнем рекорд за най-много селфита в час и да пУкажем на всички във фейсбук истината за тежкото студентско битие. Тази красива родна традиция бива добре асимилирана и на немска почва, където успешно я мисионираме вече години наред.  

Класиката на 8 декември е българско парти в немско общежитие. 90% от посетителите са българи, има един поляк и един немец, който случайно е попаднал там (най-вероятно защото там живее и се е надявал да изкара една спокойна вечер у дома). В желанието да се поддържа българщината жива, за мезе са нарязани луканка и кашкавал, има малко снежанка и солети, придружени с  40 литра домашна гроздова, която нечий баща е пратил на отрочето си, за да издържи тегавото битие на немил-недраг по чужбинско. Ако някой има останало бурканче лютеница или реши да направи баница – празникът е двоен! Бонус точки, ако на стената има окачен български трибагреник, с който момчетата се увиват и снимат, когато като се напият на мотики, се съблекат голи до кръста (обикновено докато звучи „Батальонът се строява”).

8dekemvri2-copyМузиката започва лежерно – 90-тарски поп и някои рок класики, изтъркани като дънки, обработени с хлор – Guns N’ Roses, AC/DC, Robbie Williams… Някъде след хоровото крещене на IT’S MAAAAAAAAAAAAAAAA LIIIIIIIIIIIFE идва и сюблимната повратна точка, когато някой решава най-после да спре с лигните и да пусне Милко, както си му е редът. Тъй като чалга хитовете идват с млако закъснение към Германия, все още никой не знае „новата на Джена”, та затова се разчита на добре възприемани в миналото и обичани от всички класики. Нататък до края на вечерта диджействането е на принципа „фолк – патриотизъм”, поради което наред с Валдес се въртят „Облаче ле бяло”и „Кога зашумят шумите”, има немалък шанс и за химна, на който всички реват с цели гърла и леят сълзи.

Атмосферата е ала Слънчев бряг – в ляво от теб някой повръща, вдясно двама се бият, а нейде на скътано при якетата двама се размножават. В един момент някой се усеща, че му се хвърлят салфетки, ама понеже домакинът не се е сетил да купи, се вземат рула тоалетна хартия. Немецът гледа с изцъклени очи, защото е попрекалил с домошарката, качил се е на някой стол и щрака с пръсти, а всички го снимат и му се кефят – все пак е живото доказателство, че родната култура пуска корени и отвъд граница.

Кали & Таня

Други статии от втори сезон на Германия за напреднали четете тук.

0 Replies to “Германия за напреднали: 8 декември в Германия”

Leave a Reply