Който няма отлична матура, трябва да бъде гъвкав

Без отлична оценка на матурата шансовете за прием в някоя от желаните специалности не са добри. Но според Кристин Шмид това не бива да е причина бъдещите студенти да губят надежа. Който е гъвкав, намира начин да достигне до целта си.

abitur2
Не всички имат отлични матури

Нека приемем, че бихте искали да следвате Wirtschaftswissenschaften (икономически науки) в Goethe-Universität Frankfurt. В такъв случай предишния зимен семестър оценката от матурата ви трябваше да е по-висока от 2,0. За Kommunikationswissenschaften в Мюнстер кандидатите се нуждаеха от 1,9. Билогия в Заарбрюкен беше възможна само при 1,8. Психология в Дрезден можеха да следват само ученици със среден успех над  1,3.  И това далеч не е всичко: aко искахте да следвате медицина веднага след завършване, за повечето немски провинции би ви свършил работа единствено среден успех по-висок от 1,1.

И това няма да се промени през следващата година. Заради двойните випуски в Нордхайн-Вестфален и Хесен (едновременното завършване на ученици от осемгодишната и деветгодишната гимназия) ситуацията ще се влоши допълнително. Засега 2011 година държи рекорда за най-много нови студенти – 518 000. Числата в прогнозите за 2014 са подобни. Въпреки това кандидат-студентите не трябва да се страхуват. Дори и среден успех 3,0 може да им осигури място в университет.

Това е така, защото около половината от специалностите са със свободен достъп, независимо от оценката на матурата. Много от кандидат-студентите игнорират този факт, тъй като вече са избрали конкретно място за обучението си. Преди всичко става дума за големи градове като Берлин, Кьолн или Мюнхен.

Кандидат-студентите трябва да бъдат по-гъвкави

flexible
Трабява да бъдеш гъвкав!

В бюрото за консултации по студентски проблеми такива случаи не са рядкост. На бъдещите студенти често се обяснява, че има и други атрактивни студентски градове, в които дори е и по-лесно. Следването на икономически науки или право е възможно дори и със среден успех по-лош от 3,0. Докато предишния зимен семестър в Ludwig-Maximilians-Universität München минималният бал за право е 2,1, в Триер няма ограничения в оценката. В Humboldt-Universität Berlin ви трябва среден успех 1,8 за да следвате BWL. В същото време в Марбург е достатъчна оценка 2,8 за същата специалност. „Бъдещите студенти трябва да търсят задълбчено и да не изхождат от факта, че ще открият подходящото място за един следобед“, казва консултант по студентски проблеми. Гъвкавостта по отношение на града увеличава сериозно шансовете за намиране на място в желаната специалнот. Този трик обаче не е приложим при особени специалности, които се предлагат в ограничен брой ВУЗ-ове.

Друга възможност за получаване на място в желаната специалност са т.нар. Wartesemester. Времето на чакане е сравнително дълго при централно разпределяните специалности като медицина или стоматология, които изискват висока оценка от матурата. То може да достигне до шест години, което никак не е препоръчително. Допустимо е да се изчака два семестъра за кокретно място, но в никакъв случай повече. Двата семестъра могат да бъдат уплътнени с доброволческа дейност – социалната ангажираност несъмнено изглежда добре в биографията.  Това не само осигурява желаното място в унивеситета, но и служи за житейстки и професионален опит.

Възползвай се от шанса си за промяна на посоката

Ако не желаеш или не можеш да си позволи да чакаш един семестър или дори цяла година и, въпреки готовността си да се преместиш в друг град, не успееш да получиш място в университета, не се предавай. Ситуацията със сигурност е сложна, но в системата има и други вратички, които могат да ти бъдат от полза. Така например, желаещите да учат медицина, които не могат да се похвалят с много добър успех от училище, биха могли да започнат обучението си в някой сходен предмет (като например фармация) и да се прехвърлят в мечтаната специалност по-късно. make that change direction

Въпросната възможност обаче трябва да се разглежда с доза скептицизъм или поне реализъм, защото подобна смяна на академичната насоченост е доста сложна. По този повод консултанти по студенстки въпроси дори казват директно, че това е алтернатива, подходяща само за „много упорити  и добре организирани хора”. Ако обмисляш дали това е по силите ти ето кратко описание на някои от нещата, които те очакват.

На първо място трябва да провериш в кои университети смяната на специалността става най-лесно. Казано с други думи, налага се да откриеш местата, където най-много от лекциите на студентите по медицина съвпадат с тези на бъдещите фармацевти. Само това обаче не е достатъчно и трябва на всяка цена да се свържеш със съответния изпитен отдел или с консултантския отдел на катедрата, за да разбереш със сигурност кои положени изпити наистина могат да бъдат признати. 

След като вече си успял да събереш необходима информация идва още по-трудната част – през първия семестър трябва да се постараеш особено и да натрупаш достатъчно точки, за да получиш възможността да се прехвърлиш през втория. Това трябва да се подтвърди от т. нар. Landesprüfungsamt, а дори и след като си преминал през всички тези препятствия все пак е възможно мисията ти да не завърши успешно, защото други хора в твоето положение са получили по-добри оценки от твоите.

В краен случай можеш да заявиш претенциите си в съда

gavel-judge-courtПредявяването на съдебни претенции към свободно място в университета крие известни рискове и ако все пак се решиш на тази крачка има няколко важни неща, които трябва да се вземат под внимание.

На първо място не трябва да съдиш университета, където най-много би искал да се обучаваш, а вместо това да се ръководиш от това къде шансовете ти за успех са най-големи. За да прецени това, адвокатът ти ще трябва да направи множество изчисления, взимайки в предвид колко пълни са аудиториите и дали доцентите използват времето си предимно за преподаване или за собствени изследвания. По този начин той ще се опита да докаже, че университетът всъшност разполага с повече места за студенти, отколкото се предлагат реално, а това е и основата за всеки подобен студенстки иск. Освен това за да успее да състави класация на учрежденията, според изгледите ти за успех, той би трябвало да обърне внимание и на редица други фактори като например броя на студентите, предявяващи такива искове, както и дали съдът в миналото е бил по-склонен да решава в тяхна полза или в тази на университетите.

Втората стъпка към триумфа ти в това начинание е да отправиш иска си към няколко висши учебни заведения едновременно. По думите на адвокати, занимаващи се с подобни казуси, този съвет е още по-важен за желаещите да следват медицина, защото верятността им за успех при всеки отделен иск е сравнително малка. Отново според тях, за да има човек реален шанс трябва да се изправи срещу десетина университета, а това би струвало по около 1200-2000 евро на университет и то без каквато и да било гаранция за  крайния резултат.

Не на последно място е нужно и да бъдат спазени необходимите срокове. Това е особено важно да се отбележи, тъй като често те изтичат неочаквано бързо, а именно – с края на периода за кандидатстване. Поради тази причина не е рядкост исковете да трябва да се подават още преди да е получен последния официален отказ за прием.

Както се разбира от това, налагането на претенциите ти към университета по съдебен път е наистина скъпо „удоволствие”. Затова със сигурност си струва да провериш дали разходите по такива искове не се покриват от някоя правна застраховка. За съжаление обаче застрахователите днес все по-рядко предлагат подобни услуги именно защото междувременно много голям брой абитуриенти се възползват от възможността да търсят правата си в съдебен спор с университетите.

Превод и редакция: Петър Стоилов и Свилена Керемянова

Оригиналната статия на немски можете да намерите на този адрес.

*Повече информация за немското оценяване можете да намерите тук.