Симеона Милачкова, Психология във Виена

Напоследък много се говори за психология – специалността е една от най-желаните както в България, така и в чужбина. Затова и приемът не е никак лесен. На сайта вече има статия, посветена на психологията като цяло и по-специално в Германия. Положението в Австрия обаче е малко по-различно…Winterfoto_Arkadenhof_04

Прием

Добрата новина е, че няма никакво значение колко е висока дипломата, дали е Deutsches Reifezeugnis, DSD или просто диплома за средно образование. От държавните висши училища във Виена специалността се предлага само от Universität Wien. Сроковете за записване са достатъчно дълги (различно е всяка година и трябва да се проверява често на сайта за промени, но като цяло от средата на юни до началото на август), така че всеки има време да се погрижи за преводи, заверки и т.н. Кандидатства се първоначално с онлайн формуляр, а после (все още в рамките на срока) всички документи трябва да се представят лично в университета. След това се плаща и таксата от 18,00 евро за един семестър. Подробно описание на процедурата можете да прочетете тук.

DSC_1322-1
Прочутото Виенско колело

Понеже нищо не е толкова хубаво, колкото изглежда на пръв поглед, и тук има и лоша новина. А именно че хилядите кандидат-студенти се отсяват с приемен изпит. Той е единен за Залцбург, Клагенфурт, Инсбрук и Виена – провежда се по едно и също време, така че можете да кандидатствате само за един от университетите. (Ако някой отиде на изпит в Залцбург, не може после да започне да учи във Виена!) През 2012-та година за изпита имаше около 1800 записани, които се бореха за 500 места (броят на първокурсниците се определя всяка година – през 2011-та например са приели 600 души). През 2013-та обаче броят на кандидатстващите нарастна повече от два пъти – за изпита бяха записани над 4000 души. Изпитът се провежда веднъж годишно в началото на септември, а резултатите са готови чак към края на месеца (през 2012-та излязоха на 22-ри септември). Семестърът започва на 1-ви октомври, така че резервните варианти трябва да са добре обмислени. Аз лично бях сигурна, че ще остана да уча във Виена без значение дали ме приемат с психология и да опитам пак през следващата година (в повечето от останалите специалности като цяло приемат всички – без да гледат дипломата и без изпит. Можете спокойно да се запишете за една или две други специалности дори още при попълването на онлайн-формуляра и след това да започнете с някоя от тях или да се откажете. И все пак – сроковете са важни!). Но ако план Б е някой университет в Германия, времето може да се окаже проблем.

Съдържанието на изпита е избрано така, че да даде най-обща представа за предстоящата учебна програма и да помогне на кандидат-студентите да се ориентират по-добре какво всъщност представлява специалността. Има въпроси по психология, английски и математика. В края на статията има линкове към сайта на университета, където е описано всичко подробно (включително задължителната литература към първата част на изпита), както и към текста на английски, който беше даден през 2012-та. Към него има въпроси на немски език. Голяма част от съвременната литература се пише на английски и не е преведена на немски, затова е важно да знаете достатъчно английски, за да разбирате учебниците (не е необходим сертификат…и спокойно, със сигурност се справяте с английския по-добре от немскоговорящите си колеги…а дори и от някои професори 😉 ). „Математическата част” се състои по-скоро от логически задачи, за път и скорост (ниво втори-трети клас) или пък трябва да се разчетат диаграми. Не се изискват някакви специални умения в математиката, а най-вече логическо мислене.

Форматът – най-вече затворени въпроси с един верен отговор. Тази година е имало и няколко отворени въпроса със свободен отговор. Актуалната информация за приемния изпит може да прочетете тук.

Обучение

Бакалавърът трае шест семестъра (180 ECTS). Засега имам опит само с първия от тях и мога да кажа, че той е нещо като подарък за положените усилия за изпита. Има четири лекции (присъствието не е задължително) и едно упражнение – час и половина седмично. В края на семестъра се получават 8 ECTS от упражнението (без изпит, там е важно присъствието и изпълнението на задачите) и трябва да се издържи един изпит, който дава 16 ECTS и правото да се посещават лекции и упражнения през следващите семестри. Той не е лесен – аз направих грешката да оставя всичко за последния момент (защото цял семестър „не правихме нищо”) и се оказа, че материалът, който се е натрупал, никак не е малко.AustriaCenterVienna3

Единствено за първи семестър има задължителни лекции, изпит и упражнение (за което всички получават места). След това всеки е свободен сам да определя програмата си. Изпитите не са събрани в сесия. Всеки преподавател определя няколко дати и студентите са свободни да преценят кога да се явят – утре, другия месец или може би догодина. Това доста намалява стреса през определени месеци. Със свободата обаче идва и личната отговорност, необходимостта от самодисциплина и организация (догодина може би ще има доста други изпити за взимане…). А и никога не се знае кога ще ти излезе късмета да получиш място в упражненията за по-напреднали студенти.

Освен различни „видове” психология в учебната програма има от всичко по малко – химия, икономика, маркетинг, мениджмънт, реклама, изкуство, право, етика и философия, история и т.н. Основният акцент пада върху статистиката и биологията! Статистиката по принцип е кошмарът на студента по психология, където и да е по света, но Виенският университет е известен с голямото значение, което й отдава. Това може би отчасти се дължи на факта, че към факултета по психология има и научен институт, който постоянно провежда експерименти в областта на когнитивната психология, мозъчните изследвания, психология на потребителите и др. Първокурсниците могат да участват в експериментите като „опитни зайчета” като за награда получават шоколад, пари или бонуси за някой изпит. По-нататък могат сами да бъдат „научни ръководители” на нечий експеримент или дори да проверяват свои собствени хипотези в рамките на дипломната си работа.

Извън задължителната програма почти всяка седмица гостуват професори от различни университети по света, които изнасят открити лекции на най-различни теми. По този начин всеки студент може през цялото време да бъде в час с последните събития. Учебниците в повечето случаи също са издадени не по-рано от 2000-та година или пък се използват статии от списания.

Интересно е да се спомене, че в града на Фройд няма да чуете почти пищо за психоанализа. Във Виена държат на традициите, а традицията в случая е на почти сто години – още основателят на факултета не е бил в особено добри отношения с Фройд и оттогава психоанализата се отрича като не достатъчно „научна”. Била е в учебната програма едва няколко години. Така че ако мечтата ви е да се занимавате с психоанализа, по-добре се насочете направо към обучение по психотерапия в тази насока – поне в Австрия не е необходимо човек да е завършил психология, за да стане психотерапевт.

DSC_1254-1
В центъра на Виена

“Бакалавър на науките” – а после?

През зимния семестър на 2013-та стартира магистърската програма по психология на Виенския университет. Всеки, който е завършил бакалавър във Виенския университет, има гарантирано място в магестърската програма (няма значение какви са оценките в дипломата за бакалавър). Изпит все пак има, но резултатите от него служат, за да се разпределят студентите в някое от трите възможни направления за специализация. Това са Klinische Psychologie, Angewandte Psychologie и Geist und Gehirn (квотите са съответно 45%, 35% и 20%). Това е една основна разлика с германските университети, където местата за магистратура се разпределят според успеха от бакалавъра. Освен това в Германия местата за магистри са много по-малко на брой от тези за бакалавър. Това се превръща в голям проблем на студентите, защото магистратурата е задължително условие за придобиване на професия „психолог”.

Пътят към класическата представа за психолог с кабинет с диванче е доста дълъг. Необходимо е и обучение по психотерапия след завършена магистратура – всяка държава признава различни видове психотерапия и липсва международен стандарт, затова най-вероятно ще можете да практикувате само там, където сте завършили обучението. Както вече споменах, поне в Австрия не е необходимо човек да е завършил психология, за да стане психотерапевт. Друга възможност е обучение за клиничен психолог. То струва 2-3 пъти по-малко от това да станеш психотерапевт (5-6 хиляди евро, сравнени с около 15 000 за психотерапия), но длъжността съществува единствено в Австрия и Великобритания.

Разбира се, възможностите за реализация са много разнообразни (вж. общата статия). За жалост, те не винаги са особено свързани с психологията. Във Виена дори не можете да се наречете „психолог” без да сте завършили магистратурата си…

И все пак никъде никоя специалност не е лесна… нито пък професионалната реализация. Смятам, че е важно е човек да знае какво иска и да го прави с желание, а след това всичко ще се подреди все някак. А ако сте избрали да се опитате да станете психолози, предразсъдъците на хората (баща ми твърди, че уча „висша безработица”), вашите собствени заблуждения и трудностите по пътя не трябва да ви спират.

Линкове:
Всичко, което може да се разбере предварително, е
тук.

Какво друго е разказано за психологията;

Малко по въпроса за магистратурата;

Тук винаги ще има някой, който да отговори на всякакви въпроси;

Текстът, който се падна на изпита през 2012.

Симеона Милачкова
s.t.milachkova@gmail.com

0 Replies to “Симеона Милачкова, Психология във Виена”

  1. Наскоро получих доста въпроси по повод курсовете за подготовка за изпита, които се предлагат през лятната ваканция (обикновено през август). Моето лично мнение е, че няма нужда да се дават тези около 300 евро. Университетът изрично се дистанцира от хората, които предлагат курсове, а “пробните изпити”, които се правят в някои от часовете не са одобрени от университета и хората, които правят истинския изпит. Освен това посещението на курс не дава гаранция за прием (а и по време на следването е много важно да можете да се справяте сами с материала).
    Все пак за тези от вас, които имат нужда от малко помощ и съвети (особено за английския и математиката), днес попаднах на един сайт: http://www.study-psy.at/ Съвсем нов е и е създаден от студенти по психология, които са правили изпита. На сайта си пише всичко за това какво предлагат – има еднократна такса от 40 евро, за да се получи достъп до учебните материали (все пак е по-малко от таксата за курс и не е необходимо да си прекарате лятото във Виена).
    Държа да подчертая, че просто споделям сайта – не го препоръчвам, защото не съм запозната с това как точно работят и дали е полезно (май никой не може да каже все още 😀 ) И все пак може да е полезен на някого, така че не е зле да се знае, че го има. =)

Leave a Reply