Актуалните обновления за процедурата за някои университети в Австрия са отбелязани в оранжево в статията, актуализацията е направена по време на кандидатстудентската кампания за зимен семестър 2014/2015. Благодарим на Габриела Горанова за помощта!

Процедурата по кандиданстване в Австрия е подобна на тази за Германия, но доста опростена. За ваше облекчение, няма да се наложи да изпращате документи по пощата, да ги губите, да се притеснявате дали ще пристигнат в срока, да плащате на DHL и всякакви подобни неприятни преживявания.

Щом си получите българската диплома на дипломирането, отивате с нея при нотариус, за да ви направи нотариално заверено копие на дипломата. Това отнема приблизително 10 минути и не би трябвало да струва повече от 10 лв.

Следващата стъпка е посещение на МОН (бул. „Дондуков” № 2А всеки работен ден от 8:30 часа до 19:00 часа). Изисква се първо да преведете на сметката, дадена на техния сайт, по 15лв. за всяко копие, което искате те да обработят. След превода, който може да стане от всяка банка, носите нотариално завереното копие, оригинала на дипломата и платежното нареждане (бележката от банката) в офиса на МОН. Там за 5 дена ви правят заверка на копието и поставят апостил, като проверяват дали дипломата ви е оригинална, дали няма някакви грешки в нея и тн. Все пак, можете да им звъните през тея 5 дена и да ги подпитвате любезно дали все пак дипломата ви не е готова. Има случаи, в които тя става готова още на третия ден. След проверката в МОН вече не се нуждаете от оригинала на дипломата си за процеса на кандидатстване – всички по-нататъшни процедури се случват върху нотариално завереното копие.

Нотариално завереното копие на дипломата ви с печат и апостил от МОН трябва да занесете на фирма за превод и легализации (има страшно много такива, просто проверете в Google коя ви е най-удобна като разположение). Какво се случва там? В рамките на 2 дена и срещу приблизително 10-12 лв. на страница (дипломата е около 2,5 страници) копието от нотариално заверената ви диплома ви бива преведено на немски език, подписано и подпечатано от преводачите.

Преведеният документ трбва да бъде занесен и в МВнР, където да се провери дали преводът е направен от лицензиран от тях преводач. Тази проверка трае 2 дена (експресно) или 4 дена (нормална поръчка). След тази стъпка документът придобива облика, с който можете да го изпратите към Австрия.

За Австрия няма нужда да се ходи до посолството за заверка на немските сертификати като DaF/DSD. Тъй като в самите университети не се пращат никакви документи, а се носят и се показват на място, можете спокойно да си спестите разходката по жълтите павета.

Edit: Австрия е една от страните, с които България има подписани двустранни договори за правна помощ. От това следва, че български документи би трябвало да се приемат в Австрия БЕЗ апостил. Т.е. би следвало документите да се приемат само с превод и заверка на превода от Външно министерство. Това на практика означава, че единственото, което е нужно по документите на кандидатстващите в Австрия, е да ги дадат за превод и после или фирмата за превод и легализации, или самият кандидатстващ да занесат преведената диплома до МВнР, където да се провери дали преводачът е лицензиран от Външно. Т.е. без стъпката в МОН. Тъй като обаче знаем, че много често чиновниците не са наясно с различни процедури и практики, оставяме и информацията за това как се случа легализацията и поставянето на апостил на дипломата. Съветът е да четете внимателно какво ви изискват от конкретния университет – ако не ви изискват легализация, няма нужда да минавате през МОН и преводът на дипломата е достатъчен.

Процедурата по кандидатстване е следната (виж актуален update за зимен семестър 2014/2015 на процедурата за Централен виенски университет, ТУ Виена и Университет БОКУ Виена в следващия оранжев текст):

– Онлайн Voranmeldung – линкът го има на заглавната страница на университета, отдел Studium; това играе роля на заявка, в която си пишете данните, какво и къде сте завършили, какви са ви познанията по немски и пр., просто следвате указанията.

– След изпращането на този онлайн формуляр, университетът изпраща имейл, че заявката е в обработка, това обаче НЕ значи, че сте приети.

– Гледате сроковете и решавате кога да пътувате към Австрия.

– Следващата стъпка е да си грабнете папчицата с документи и да се появите на място в Zulassungsabteiling-a на унито и гордо да покажете хартийките;

– Ако вече имате банкова сметка (което е малко вероятно, защото за нея обикновено искат студентска карта), плащате непосилната сума от 18,50 евро за семестъра и на място ви правят студентска карта, на която залепват етикета за съответния семестър, ако таксата е платена; ако не, на място ви обясняват как и откъде да си принтирате платежното нареждане, чрез което да си платите таксата направо в банката; обясняват ви и как да си активирате u:net account-a, през който ще се осъществява записване за упражнения и пр.

– Честито, вече сте редовен/редовна студент/студентка!

Update на процедурата по кандидатстване от Габриела Горанова (кандидатствала за зимен семестър 2014/2015 в Централен виенски университет, ТУ Виена и Университет БОКУ Виена):

ЦЕНТРАЛЕН ВИЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ :
1. Правите си online регистрация 
2. Отива се в централната сграда и от автомата за билетчета си взимате билетче за Bachelor.
3. Документи – Нотариално заверено копие на дипломата с закачен за него превод и печат от МнВР (носете и оригинала, защото искат да го видят), Оригинал на сертификат по език и ваша снимка (35мм – 45мм) – само поглеждат документите нищо не ви взимат
4. Правят Ви студенстска карта и ви карат да платите таксата от 18.50 Евро. Ако имате карта Maestro плащането става на момента и ви лепят стикера за семестъра, ако нямате такава карта ви дават бордеро, отивате в банката и ги плащате. 
5. С платежното и студентската карта отново отивате и ви слагат стикера за семестър – вече сте студент
ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВИЕНА :
1. Отивате в централната сграда на Karlsplatz 13, 1040 Wien, Stiege 2, 2. Stock. 
2. Документи – нотариално заверено копие на дипломата с закачен за него превод и печат от МнВР, копие от лична карта, сертификат по език, попълнен формуляр  – документите се взимат, 
3. В срок от 10 дни ви отговарят дали сте студент или не – по e-mail
4. Отивате да се запишете и платите таксата от 18.50 Евро и вече сте студент
УНИВЕРСИТЕТ БОКУ ВИЕНА:
1. Отива се на Gregor-Mendel-Strasse 33 (тази година беше на Augasse 2-6, тъй като главната сграда е в ремонт)
2. Документи – нотариално заверено копие на дипломата с закачен за него превод и печат от МнВР, копие от лична карта, сертификат по език, попълнен формуляр – документите ви ги преснимат там 
3. До една седмица ви отговарят дали сте приети
4. Отивате да си вземете т.нар. Zulassung и да платите таксата от 18.50 Евро и вече сте студент

Малки съвети относно кандидатстването:

Кандидатстването в Австрия е много опростено, но въпреки това четете внимателно какво пише в сайтовете на университетите. Информация има за всичко, просто изисква време и усилия да си я намерите. Тук са посочени основните стъпки, като че да имате представа все пак какво да търсите, когато сами проверявате отново всичко в интернет. Особено препоръчително специално за Виена, е да внимавате за сроковете и това, за коя година/период се отнасят. Това е, защото имат практика всяка година да местят датите, и като цяло никога не съвпадат с предната година.

Документите, които трябва да носите:

 • Валидни паспорт или лична карта
 • Сертификат по немски с ниво В2 или С1
 • Преведеното и заверено копие на дипломата
 • Оригиналната диплома (противоречиво е, да, понеже след като има нотариално заверено копие, то има ранга на оригинал също, но специално във Виенския много държат да видят и синята подвързийка на оригинала)
 • Снимка за студентската карта

Много хора питат кога трябва да получат имейл, в който им казват, че са приети: във Виенския, както и предполагам в другите университети, тъй като все пак системата е унифицирана откъм гледна точка на свободния прием, точно такъв имейл НЕ се изпраща. Ако получиш писмо, че успешно си изпратил заявката си, това почти автоматично е равно на това, че са те приели. За това обаче, разбира се, трябва да са изпълнени двете най-важни предпоставки, а именно: диплома с успех над 4.50 по българската система (2.50 по немската) и доказателство за познания по немски с ниво над В2.

Още един съвет от опит е, да отидете възможно най-рано през лятото да се запишете. Предполагам, че едва ли това се вписва в летните ви планове, но колкото по-бързо, толкова по-добре. Към края на срока за тази година във Виена (зимен семестър 2012/2013, срок за записване от 18.06-5.09) още в края на август опашките за записване стигаха до… подлеза на метрото. Така че, ако искате да си спестите нерви, чакане, главоболия и дилеми „дали ще ми стигне един ден, за да се запиша и дали няма да си изпусна полета в 17:00“, препоръчително е да отидете възможно най-рано. Това е добре също и с оглед на намиране на общежитие или квартира, но тази тема ще засегнем в друга секция.

99 Replies to “Процедура”

 1. А сега с този двустранен договор не отпада ли легализацията за Австрия?

  1. Какъв двустранен договор? Този от 1 януари 2014 за правото за работене на българи и румънци в ЕС ли? Ако него визираш, то той няма отношение към процедурата за кандидатстване в австрийски вузове. Ако имаш предвид нещо друго, уточни, за да проверим как стоят нещата и да коригираме статията, ако не е актуална 🙂

 2. ами не не визирам него. Давам пример за БОКУ пише в сайта им, че заверка на дипломата не е нужна заради някякъв двустранен договор между България и Австрия. В сайта на ТУ също се споменаваше нещо подобно. Може и аз да не съм разбрала, все пак ако не го откриете ще дам и линкове 🙂

  1. Би било наистина най-удобно да пратиш линкове, за да погледнем за какво иде реч, благодарим предварително! 🙂

 3. http://www.boku.ac.at/lehre/studabt/themen/zulassung/internationale-vorbildung/bachelorstudien/zulassung-zu-bachelorstudien-fuer-eu-und-ewr-buergerinnen/beglaubigung/bilateralle-abkommen/

  за БОКУ

  http://www.tuwien.ac.at/dle/studienabteilung/zulassung_mit_internationaler_vorbildung/

  или по-конкретно този абзатц от ТУ

  Aus welchen Ländern müssen die Dokumente nicht beglaubigt werden?

  Länder, mit denen Österreich ein bilaterales Beglaubigungsabkommen abgeschlossen hat, sind von der Beglaubigung befreit. Wollen Sie aber statt Originale Kopien schicken, müssen diese notariell bzw. gerichtlich beglaubigt sein.

  Dies gilt für folgende Länder:

  Bosnien-Herzegovina, Liechtenstein, Mazedonien, Montenegro, Norwegen, Serbien, Schweiz und Mitgliedstaaten der Europäisch Union.

  ще съм Ви много благодарна ако го проверите допълнително 🙂

  1. Писахме на хора във Виенския университет (не БОКУ, нито ТУ) и те казаха, че навремето са си легализирали дипломите и не са чували да има изменения на процедурата. Принципно в едно следващо изречение от сайта на ТУ пише, че оригиналите нямат нужда от заверка, но че копията (а ти вероятно предпочиташ да пратиш копие, а не оригинал) трябва да бъдат заверени нотариално. Дали това обаче означава непременно да не се легализира, не можем да кажем. Най-добре пиши за всеки случай до самите вузове.

 4. Дообре 🙂 Ще ги заверя и в МОН за всеки случай 🙂 Благодаря много

 5. Нямам проблеми с немския език, завърших средно-специално образование “икономика и мениджмънт” но дипломата ми е 4,46. Това означава ли, че нямам шансове да ме приемат?

  1. Защо да означава, че няма да те приемат? Кандидатствай, пък виж дали ще стане. Написано е 4.50, защото при 4.50 (почти) гарантирано те приемат – с 4.46 може и да стане, може и да не стане, но нищо не пречи да опиташ.

 6. имам Goethe Zertifikat B2 , в сайта също пише,че го приемат, но когато правя регистрацията в падащото меню го няма като вариант, писах и на самия университет да попитам какво трябва да направя( очаквам отговор), но тъй става малко бавно реших и тук да попитам. Според Вас какво трябва да направя?

  1. С писане става бавно – звънни директно на университета по телефона. Не са толкова скъпи международните разговори – може да става въпрос за техническа грешка, или пък да трябва в отделно поле да го въведеш – не можем да знаем 😉

 7. Да и за телефонно обаждане се сетих, но днес стана малко късно,затова реших да пиша тук, благодаря 🙂

 8. Здравейте! В един формуляр срещнах, че се иска информация за това дали съм приета в български университет. Необходимо ли е?

 9. Здравейте на всички.. Не съм много запознат и имам малко странен въпрос. Аз съм ученик (тепърва 11 клас) но имам големи амбиции за кандидатстване в техническия университет във виена с архитектура и съм започнал да се подготвям още от сега. Проблемът ми е че когато записвах гимназия избрах за втори чужд език руски.. Та общо взето знам няколко думи на немски 😀 искам да попитам има ли в този университет програми и лекции на английски език?

  1. В Техническия няма програми и лекции на английски език. Варианта ти е една година да изкараш само език, което се случва най-често във Виенския университет. 🙂

   1. И аз съм така в момента 11 клас съм и много искам да кандидатсвам във Виенския университет, но в моята паралелка не се изучава немския и по коментарите прочетох, не може със сертификат по английски език. Та искам да попитам тази година подготвителна ли се води по немски език в която влизаш ако не знаеш езика и колко се плаща? И по колко се плаща на семестър във Виенския университет? Благодаря предварително 🙂 !

   2. А и държат ли се допълнителни изпити след като всичко е готово с дипломата?

 10. Здравейте! Извинявам се за глупавия въпрос, но все пак ще го задам 😀 Та интересува ме дали Техническият университет във Виена, и по-точно информатиката, има някакви такси на семестър, т.е дали си е държавен, в сайта не можах да разбера..

 11. Техническия университет е държавен. Първите 6 семестъра (или 3 години) имаш такса от 18.50 евро на семестър. След това таксата ти става 378 евро на семестър. Така е и във всеки един друг университет в Австрия (държавен)

 12. Здравейте! Искам да запиша нулева година във Виенския университет,през която да уча само немски,но едновременно с това ще запиша и магистратура в България,където трябва да си оставя оригинала от дипломата.Знаете ли дали процедурата за тази нулева година е същата,както при редовното кандидатстване и дали липсата на оригинала на дипломата ще ми попречи да изкарам този курс по немски?
  Благодаря предварително!

  1. Привет! Не сме сигурни, но дипломата ти не можеш ли да я вземеш от университета само за самото записване, което трае около 10 минути на място във Виена? Иначе сме чували, че на места изобщо не ти гледат оригиналната диплома във Виена, но не искаме да даваме непроверена информация.

  1. Здравейте! Принципно би трябвало да изискват някакво ниво на владеене на език, да, но по-скоро се обърнете към конкретния университет (и на английски да им пишете, ще отговорят)

 13. Здравейте! Благодаря за полезната информация. От доста време се опитвам да си намеря специалност на английски език във Виенския университет, но явно аз не се справям добре с търсенето. Може ли някой да ми каже дали има програми, които да се изцяло на английски език? Благодаря предварително! 🙂

 14. Здравейте. Искам да попитам как стоят нещата с тази нулева година за учене само на езика? Отивам с ниво А1 има ли шанс да ме приемат и да уча само немски първата година? Става въпрос за Виенския университет. Благодаря предварително.

 15. Здравейте.Искам да знам в кой университет във Виена мога да кандидатствам с Английски.И по точно с изкаран ТОЕФЕЛ.

 16. Здравейте! А как става кандидатстването за езикова година? Имам ниво по немски едва Б1. Благодаря предварително!

 17. Здравейте! До кога трябва да съм си получил сертификата за ниво по немски език?

  1. Здравей! Ами важно е само да спазиш срока за кандидатстване на университета ти – вече сам си прецени според срока кога можеш да си позволиш най-късно да го получиш.

 18. А възможно ли е с документ за положен изпит да кандидатствам? Изпита ми е на 9ти юни. Трудно ще стане до 13-14 юли да получа сертификат.

 19. Здравейте!Задължително ли във всички университети искат сертификат?Може ли да се кандидатства само с положен изпит?Записах се в училище с втори език немски дали може само с дипломата да ме приемат?

  1. Към Светлин и Милена: всички университети изискват сертификат по немски, някои от тях предлагат опцията да се явиш на самия изпит преди или в началото на семестъра. Не сме чували за университети, които приемат часовете по немски от училище като сертификат.

 20. Студент съм втори курс Европеистика с английски, но съм завършил френско училище и немска гимназия. Имам възможност да прродължа да уча следващата година във Виена. Къде трябва да проверя възможността да продължа в трети курс, съответно в кой университет и каква специалност? Благодаря.

 21. Здравейте! Много ми се иска да кандидатствам втора магистратура във Виенския университет, но напълно различна от това, което съм учила до момента. Писах на университета и необходимо е единствено да представя бакалавърската си диплома, по която очевидно въобще не съм подходящ кандидат. Мотивация, автобиография, препоръки не били необходими, а само чрез тях аз мога да докажа, че имам опит и желание да се развивам именно в сферата. Имате ли опит с подобни казуси, как бихте ме посъветвали да процедирам?

  1. За прием в немските/австрийските университети мотивационните писма, автобиографиите и тн. са по-рядко срещани, а когато ги има, са по-скоро про форма (има си и изключения, де, но в общия случай по-скоро е така). Университетите си имат изисквания за това какво трябва да си следвал преди това, за да можеш да запишеш някоя специалност, които изисквания са на сайтовете им – ако са ти казали, че ще ти признаят дипломата, значи ще е така. Ако се изискват други неща и дипломата ти не върши работа – няма мотивационно писмо на света, което да ги накара да си преобърнат политиката и да направят изключение заради теб.

 22. Здравейте, имам въпрос относно кандидатстването в Universität Wien. Имам намерение да следвам BWL, но сега прочетох, че трябва преди това да направя някакъв Aufnahmetest, може ли да ми обясните по- подробно за какво става дума? 🙂

 23. Здравейте, за Техническия университет в сайта им пише, че след пращане или подаване на документите на място те разполагат с 10-12 седмици срок за преглеждане и след това връщат отговор по пощата (доста различно от написаното в статията,). Пратих документите си началото на месеца и още нямам отговор, а когато им пиша имейл ми отговарят че докато обработват документите нямат право да дават информация

  1. Здравей 🙂
   Аз си получих документите 4 седмици след подаването им по пощата. Така че не са 10-12 седмици.

 24. Към Габриела Горанова
  По “Български пощи” или куриерска фирма да чакам документите от Техническия университет във Виена? Благодаря!

 25. Ами на мен ми пристигнаха по българските пощи

 26. Здравейте, бих искал да попитам каква е семестриалната такса за Техническия университет във Виена. Чух, че е 380 евро на семестър още от първия семестър. А по-горе Габриела е написала, че през м.септември 2014г(т.е.преди една година) за първите шест семестъра таксата е била 18.50 евро на семестър. Дали е настъпил промяна на таксите?

 27. Здравей Миро,
  Промяна в таксата няма. Все още е 18.70 за първите 6 семестъра. След това е 378 🙂

 28. Много благодаря Габриела! Знам, че е много относително, но бих искал също да попитам приблизително колко евро излизат разходите за храна и другите необходими месечни разходи, например за електричество, вода, интернет, топлофикация, транспорт за един студент в Техническия университет във Виена? Там има ли студентски стол, както е например в България и какви са приблизително цените за хранене там? Студентите ползват ли някакви отстъпки при закупуване на карти за обществения транспорт? Има ли осигурена възможност за ползване на университетски и други обществени библиотеки?

  1. Наистина е доста относително. Бих казала, че цените са горе долу същите като в България, но в евро и все пак си зависи от много работи. Месечните ти разходи се включват винаги в наема. Студентската карта за всичките видове градски транспорт е 75 евро на семестър. Студентски столове си има към всеки университет, цените обаче не са най-ниските. И разбира се всички библиотеки са отворени за всеки, който иска да си учи там. 🙂

 29. Много благодаря Габриела! За мен тази информация е добър ориентир.

 30. Здравейте. Малко да повдигна темата със въпрос. Искам да кандидатсвам във Виена физиотерапия към университета за пиложни науки.Към момента имам сертификат по немски Deutsch für den Beruf от Гьоте Институт. От университета ми писаха, че минимума който се изисква е B2 което очевидно имам с този сертификат. Въпроса ми е, има ли някакво предисмство ако нивото ми е да речем C1? Сетификата съм го взел преди 2 години и нивото ми е вече по-добро. В момента обмислям и се чудя дали да минавам изпит за C1. Също ме интересува, кои сетификати за англииски се признават?

  1. Здарвей!
   За самото приемане щом искат B2, значи толкова ти стига – няма предимство с по-високо ниво. Вече за самия живот в страната със сигурност е по-добре да имаш по-високо ниво на езика.

 31. Здравейте, аз завърших средно образование в Украина и имам диплом с среден бал 4.8/6. Живея в България вече 3 години и имам българско гражданство. Мога ли да кандидатствам в Австрия, като български гражданин само с украински диплом?

  1. Би трябвало да може, но има вероятност да поискат да приравняваш някои изпити. Най-добре е да попиташ директно в университета, в който искаш да кандидатстваш. 🙂

 32. Здравейте,интересувам се миналата година имаше ли приемен изпит в централния виенски университет за специалността BWL

  1. Миналата година е имало приемен изпит. 🙂 Хубаво е да се следи за срокове за записване за изпита в сайта на виенския университет.

 33. Здравей Габриела! Бих искал да попитам, дали е възможно да се завърши бакалавърско ниво по информационни технологии в СУ Климент Охридски, София, или ТУ-София, след което да се продължи магистратура в ТУ Виена? Или може би е по-възможно в България да се завърши пълния курс на обучение до магистърско ниво, след което да се запише второ образование във Виена?

  1. Здравей Миро,
   Разбира се, длъжни са да ти признаят бакалавърската диплома от България. Ако обаче има различни предмети с различна тежест ECTS е възможно да те накарат да изкараш някои предмети от бакалавър информатика в ТУ Виена.

 34. Здравей Габриела, много благодаря за отговора! За мен е важно да знам, дали нашето образование по софтуерни науки или софтуерно инженерство до взимане на бакалавърско ниво в СУ-София и ТУ-София се признава и цени в университетите във Виена, и съответно може да се продължи с магистърско ниво във Виена, дори ако се наложи там да се изкарат някои “приравнителни” изпити.

  1. До каква степен се “цени” не мога да отговоря, но няма как да не се признае. Във всички държавни университети в ЕС са длъжни да ти признаят дипломата. За някои специалности магистър се правят и приемни изпити, но в случая поне за сега в Техническия във Виена няма. 🙂

 35. Здравейте, завърших медицински колеж Филаретова, за пом.-фармацевт, мога ли да продължа за магистър във Виена?

 36. Здравейте, завършила съм професионална гимназия по хотелиерство и туризъм, дали има някакво значение тъй като искам да уча музика във Виенския университет? И как стоят нещата със сертификатите Гьоте?

  1. Здравей Наделина,
   Няма значение какво си завършила.
   Гьоте Сертификат се признава. За Австрия се иска ниво B2.

 37. Закъсняла ли съм вече за кандидатстване в Австрия?

 38. Здравейте, моля Ви да разясните, след заверка от Консулския отдел на Министерство на външните работи на дипломата за средно образование, същата носи ли се за заверка в Посолството на Австрия?

  1. Здравейте,
   Не, не е нужна заверка в посолството (Хагската конвенция). Нужна е заверка на фирмата преводач, която се извършва в Министерството на външните работи.

 39. Да се плаша ли или не? Приятелка на моя позната е завършила в Германия, а при кандидатстването са и поискали да има 9000 евро в сметка. Възможно ли е това?

   1. Дано да няма такива неща защото това тотолно ще ми разруши мечтите

 40. Тъй като тепърва се информирам за кандидатстването в Австрия и не съм много наясно с нещата искам да попитам дали може да се кандидатства за летен семестър и да започна да уча в университета от март месец когато всъщност започва втория семестър

  1. Здравей Димана,
   Зависи каква специалност искаш да запишеш. Повечето специалности могат да се започнат и летен семестър. За тези с предварителен изпит не е възможно.
   Поздрави.

 41. Търся мнение за университета за приложни изкуства във Виена?

 42. Знаете ли дали може дa се кандидатства за летен семестър в TU Wien специалност архитектура?

 43. Здравей Йоанна,
  Да в техническия всечки специалности са отворени и за летен семеснър и може съвсем нормално да започнеш през март ако до януари-началото на февруари кандидатсваш.

 44. Съответно, ако избера специалност на английски във Виенския университет, се предполага, че трябва да имам сертификат по английски, нали? Главният ми въпрос е – спира ли ме това, че нямам немски серификат, за да кандидатствам?

 45. Колко години продължава обучението в Техническия университет специалност архитектура, защото по програма го дават 4 години, но слушам отзиви, че се просрочва до 7 години, ако може да ми помогнете и да ми дадете повече и точна информация, благодаря предварително.

 46. Каква е възрастовата граница за кандидатстване? Не питам за мен 🙂 Благодаря много, никъде не намирам такава информация.

 47. Възможно ли е да се кандидатства, така че да се покрие специализацията ни ?

 48. Завършвам професионална гимназия по икономика. Искам да уча информатика във Виена. Има ли значение какво завършвам? Мога ли да следвам информатика? Разбрах, че в Германия не може, тъй като съм завършил счетоводство като специалност, а искам да следвам НЕикономическа специалност.

  1. Здравей Еди,
   Можеш да кандидатстваш информатика с всякаква диплома. Единственото което ти трябва е сертификат по немски. Информатика се предлага в няколко университета, така че трябва да видиш изискванията на университета, където искаш да следваш.
   Поздрави!

  2. Подготвителна година за учене на език официално вече не съществува. Във виенския университет можеш да запишеш курсове, но без сертификат по немски не можеш вече да се запишеш като студент.
   Има определени случаи в които могат да те запишат като außerordentlicher Student, но това са изключения и не знам точно как става.
   Поздрави!

 49. Мога ли да си подам документите без да ходя лично в TU Wien?

 50. Има ли запознати с кандидатстването с медицина в Австрия, тъй като знам, че трябва да се държи изпит, а оценките от дипломата не са фактор.

 51. Здравейте, на 18 съм и съм 12 клас. Уча в музикално училище. Искам да кандидатствам във Виена но не знам немски а и с английския не се справям добре. Имам ли шанс без да знам чужд език да вляза? Кога започва кандидатстването за да уча там другата година?

 52. Здравейте, имам заверено копие на българската диплома, необходимо ли е и преводът да бъде заверен и с печат от МВнР (това по-различно ли е от апостила?)? Благодаря предварително.

  1. Здравей Ваниела,
   Да нужно е тъй като по този начин се проверява преводаческата фирма.

 53. Здравей, Габриела!
  Ако имам само диплом от немска гимназия, ще е необходимо ли първата година да уча само език? Ако – да, как става – първо си кандидатствам
  /без сертификат за езика/, казват ми: приета си, уча езика една година – и чак следващата година започвам да уча в университета? Или първо отивам да уча езика, без да кандидатствам никъде /и, кажи – ако може – къде да го уча, напр. има ли във Виенския университет?/, и кандидатствам следващото лято? Извинявай, че питам, но това никъде не е обяснено.

Leave a Reply