Да се научиш да учиш (част 2)

Прочетете първата част на статията тук.

1276345971_stipendiyaВторо предимство: Ученето ни прави самостоятелни

Защо следваме всъщност? На първо място, за да можем след това да мислим самостоятелно и по възможност да бъдем независими в дествията си. Университетът не е училище, където ти казват какво да учиш и какво да забравиш, а е място за самоорганизация. Не напразно думата „студент” идва от латинската дума studium, която означава не само „уча”, но и „желание, готовност, нетърпение, страст”. Само, който знае нещо, може да прецени дали това, което чете или чува, е безсмислено дърдорене или стойностни разсъждения. Но за да има знания, човек трябва да учи. При това винаги си припомняйте две неща: първо, учите за себе си и собствения си живот, а не за университета или обществото. Второ, важно е постоянно да проверявате успеха си по време на вашето учене – например с контролни или с група колеги. Трябва да бъдете честни към себе си: Наистина ли разбрахте нещо в края на деня или утре трябва отново да го повторите или да прочетете нещо повече по темата? По-конкретно: През тези три часа гледахте в учебника и наистина отбелязахте напредък или оцветявахте страниците без да научите нищо? 

self-discipline

Трето предимство: Ученето създава самодисциплина.

Не, не сме объркали местата на причината и следствието. На изречението „Който има самодисциплина, научава много” ние противопоставяме „Който учи, си създава самодисциплина”. При ученето не е възможно да се уповавате на собствените си способности, защото тепърва предстои да ги изучите. Да реши непознат проблем – както често се налага по време на следването на право – може само този, който е готов да се бори с препятствия, независимо дали в момента е блокирал или няма мотивация. Разбира се, ужасно дразнещо е, когато се налага да седиш над учебниците вкъщи или в библиотеката, когато приятелите ти ядат сладолед в сладкарницата. Но пък решението, да продължиш да учиш, може да бъде наградено с голяма кофичка сладолед няколко часа по-късно.

thumb276x159Четвърто предимство: Ученето помага за по-структурирано и ясно мислене

Правото е известно като трудна специалност. Едва успяваш да се прибереш вкъщи от последния бар след първата седмица в университета и е време за неприятно събуждане. То не винаги се дължи само на махмурлука, а преди всичко на необхватния материал, който те очаква в следването. По това юридическата специалност се отличава от почти всички останали – знанията не могат да бъдат проверени в отделни модули и после отново забравени или най-малкото изместени: в края на следването трябва да си спомняш всичко. На държавния изпит може да се падне всичко – от А като aberratio ictus (Бел. прев. – теория в наказателното право) до Я като явна фактическа грешка. За да не се изгубиш е важно e да знаеш, къде трябва да стигнеш в края на следването и къде не. Иначе казано: еднакво важно е да запомниш какво трябва да знаеш, както и какво не е необходимо да знаеш. Може би сега си мислите „Е, супер, значи спокойно мога да зауча всичко със запетайките.” Но ние нямаме предвид това, а и нашият опит доказва, че тази стратегия може да е опасна. Да знаеш къде трябва да стигнеш означава: не е необходимо да знаеш десетото мнение против reformatio in pejus (Бел. прев. – замяна на по-лекото наказание с по-тежко), но трябва да знаеш какво се има предвид. По-абстрактно: юридическите изпити по правило не се провалят заради липсващо познаване на детайлите, а много повече заради несигурността в основните понятия. Затова трябва да си създадете стратегии, с които да се ориентирате и на непознат терен. Тогава вече не е решаващо „да знаете всичко”. По-важно е, да можете с помощта на своето „куфарче с инструменти” да можете да отговорите на изискванията на изпита. Точно тези инструменти се създават единствено и само с последователно и структурирано учене.

student (1)

Статията беше написата от Йорн Линдеркамп (студент по право, Оснабрюк) и Доминик Креке (студент по право, Оснабрюк).

Преводач: Симеона Милачкова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

А  насочилите се към право в Мюнхен могат да намерят полезна информация тук.

14 Replies to “Да се научиш да учиш (част 2)”

Leave a Reply