Какво представлява специалността?

Психологията се занимава с мисленето, превижяванията и действията на човека и с начините, по които те се отразяват на самия него, на семейството, обществото, работната среда. Служи си с изследване на процесите на различни нива – започва от клетъчното, минава през структурно, функционално, сетивно, когнитивно (мисловно) и стига до социално/обществено.

Как се кандидатства (особености)?

Кандидатстването е по стандартния начин с диплома, мотивационно писмо, препоръки от преподавател и т.н., както е зададено на съответния сайт. Особености на кандидатстването като изпращане на документите не директно до университета, а до друга ‘организация’, ако има такива, се взимат от сайта на университета. Балът за кандидатстване е висок, което също трябва да се провери на  сайтовете на университетите, защото варира леко. Случва се балът да пада в по-малки университети,които не са известни като добри в психологията (Дрезден преди 2 години например), но общото очакване, което човек трябва да има, е за бал от порядъка на не повече от 1,2.

Колко време продължава следването?

Следването е 6 семестъра (3 години) за бакалавър и още 4 семестъра (2 години) за магистър. Както при доста специалности в Германия, магистратурата е свързана с много висок бал от бакалавъра (между 1 и 1,5 средно).

Какви са основните дисциплини/предмети, които се изучават?

 • Статистика 1 и 2
 • Психологична диагностика 1 и 2 (продължение е на статистиката, не става дума директно за клинична диагностика и диагностициране на заболявания, а за статистическите методи,които се използват)
 • Обща психология 1 и 2 (основни процеси като мислене, памет, учене, емоции, възприятия и други)
 • Биопсихология 1 и 2 (невроанатомия, неврофизиология, сетива, хормонална система, опорно-двигателна система, неврофизиология на съня, заболявания/ травми на мозъка и методите за изследването им)
 • Личностна психология
 • Социална психология (социални процеси и човекът в обществото най-общо)
 • Психология на развитието (Entwicklung über die Lebensspanne, развитие на човека от преди раждането до смъртта)
 • Педагогична психология (психология на деца и методи за ефективност при учене, възпитание и т.н.)
 • Клинична психология и психотерапия (изучаване на психически заболявания, начините за диагностицирането им, начини за лечение)
 • Работна, Инженерна и Организационна психология

Какви са основните начини на изпитване (писмени, устни)?

Изпитванията от 1ви до 4ти семестър са писмени, под формата на тестове или изпити с отворени въпроси.
Изпитванията в 5ти и 6ти семестър са под формата на устни реферати, които се провеждат в рамките на семинари на различни теми. Рефератите варират много по сложност и продължителност (между 30 и 90 минути).

Какви качества трябва да притежава кандидат-студентът и какви качества и способности се развиват по време на следването?

Макар психологията често да бъде свързвана от хората с нещо развлекателно, обогатяващо и приятно, специалността в Германия (в повечето университети) е природна наука, като НАУКА е написано с големи букви. Психологията в никакъв случай не е хуманитарна специалност. Стремежът на студента да опознае себе си, учейки психология, е необходим, но крайно недостатъчен. Мотивация изцяло от този тип често кара хората да се отказват от специалността.

Изискват се следните неща :

1. Добра подготовка по математика или поне голямо желание за наваксване в тази област, защото средното образование в България не покрива това, което на практика имат като знания немските гимназисти с профил математика, а те са по-голямата част от студентите по психология. Средностатистическите знания по математика, които ние получаваме, са недостатъчни. Казва го човек от езикова гимназия с профил химия и биология, за хората с профил математика нещата може да са различни.

2. Много добър английски заради литературата, която се чете. След 3ти семестър 90 % от нея е изцяло на английски.

3. Интереси в областта на биологията и химията, желание за  доста детайлно изучаване на мозъка, нервната система и начините, по които функционират.

3. Аналитично мислене. Стремеж към анализиране на пръв поглед незначителни процеси, свързани с човешкото мислене, възприятия и действия и способност за изследването на всички тези процеси статистически.

4. Изисква се правенето на много реферати и презентации пред публика. Ако човек има страх/неприятно му е/срамува се и т.н., трябва да го има предвид, защото не може да се очаква да се подмине този етап на излизане пред колегите и предподавателите през седмица.

По-скоро практическа или теоритична насоченост има следването?

Трябва допълнително да се провери за съответния университет. Психологията в Берлин например (HU) има предимно теоритична насоченост, студентите се подготвят особено много за участие в научни изследвания. Изборът на магистратура обаче е наистина определящото отностно практика/теория /наука.

Каква степен се получава при завършване?

Bachelor of Science (B.Sc.)

Какви са възможностите за реализация в Германия, Австрия и България?

Различните видове магистратура в психологията са коренно различни една от друга, което дава и много възможности за различна реализация.

Няколко примера:

 • Научна дейност (не особено развиваща се в България и много развиваща се на Запад);
 • Психотерапия във всичките й форми (както в България, така и зад граница; системата в Германия е развита много добре и психотерапията, която е много скъпо удоволствие, се поема от здравната каса, което в България, за съжаление… не е така);
 • Всякакви форми на Beratung (в Германия и Австрия);
 • Социална дейност;
 • Работна/организационна психология- работа в отдел Човешки ресурси ( както в Германия, така и в България).

Това са базисните опции, които психологията предлага. Ако човек се поинтересува от различни фирми, организации, болници и други, ще види, че специално в Западна Европа психолог има навсякъде като функциите му варират според дейността на съответното място.

Благодарим на Теодора Захариева

Още статии за Психология:

Ивелина Петрова, Психология в Манхайм

Симеона Милачкова, Психология във Виена

8 Replies to “Психология”

 1. Благодаря за полезната информация! Най накрая намерих това от която се нуждаех. 🙂 Имам и един въпрос…
  Понеже не ме бива в математика, логика и химия, а до колкото прочетох, тези предмети са много важни в Психология, мислете ли че трябва да оставя всичко и да не пробвам изобщо да влизам, защото нямам изисканите неща? Или си струва да опитам, няма значение че знам че не бива в тези предмети и че има риск да не се справя?

  1. Здравей!
   Никой от админите на сайта не учи психология – защо не пробваш да зазадеш въпроса си в групата ни във фейсбук? Там има студенти от тази специалност и те вероятно са по-наясно. Чували сме, че като цяло в Германия има две основни насоки на преподаване на психология – едната е силно naturwissenschaftlich с доста химия, биология и тн., а другата е по sozialwissenschaftlich (по-малко точни науки, повече разбиране за обществените процеси). Дали това обаче наистина е така и дали sozialwissenschaftlich насочената част на психологията действително не те ангажира с толкова сериозно изучаване на биология и химия, НЕ можем да гарантираме.

 2. Здравейте! Според мен, ако представиш добро мотивационно писмо и имаш добри препоръки, не би трябвало да има проблем, ако примерно нямаш добър успех в точните науки(химия, биология). А и не би следвало, като цяло да има проблем, ако наистина искаш да се реализираш в тази специалност.

 3. Здравейте. В момента съм 12 клас и искам да замина за Германия. Ориентирала съм се основно към психологията. Засега имам висок бал, ще се постарая и за матурите. Уча немски втора година като трети език. Английският ми е втори, а първи френският. Насочила съм се към езикова година първо. Можете ли да ме ориентирате към по-евтините университети и да споделите опит? Каква диплома ми е нужна, за да вляза с психология? Как става влизането за езикова година първоначално? Благодаря!

  1. Здравей, можеш да прочетеш повече за подготвителна година тук: http://goo.gl/C0o93w. Ако те приемат за подготвителна година, заплащаш само нормалната семестриална такса и имаш студентски права, така че няма голяма разлика между това колко ще плащаш. Можеш да прочетеш много мнения в стари постове в групата ни “помощ при кандатстване в Германия и Австрия” във Facebook.
   За психологията – както пише в тази статия, балът обикновено е много висок, около 1.0-1.1. Трябва ти много добро ниво на немски и английски, за да се справяш с материала.
   Поздрави и успех!

 4. ]=|> Петър Йовчев – Здравей Те,моля да Прегледа Те Началото !
  – И тогава Сами да Прецени Те,да продължите или не !

  ]==|>Сами Знае Те,какво Ще Направи Те,но Аз Ви Моля,да Прегледа Те Това Писмо !
  – Да просто започне Те,да Го Преглежда Те,и Прецените Те Сами.
  – Ако това Което Ще Определя,Не Ви Бъде-Интересно просто Не Продължавай Те,Благодаря Ви !

  ]===|> Основно:

  ]=|> Накарах Ви,да и за това Всички Осъзнах Те,че Петър Йовчев Представлява,нищо друго !
  – Освен Мнение,Което Беше Преценено,когато Хоата,Които Знаят за Мен.Използваха Знанието,Което Представя Мен,във Своя Мозък !
  – Чрез Интелекта Си Го Прецениха,да и след като Го Прецениха,Това Мнение Определя.
  – Какъв Човек Представлява Петър Йовчев според Тях !

  ]=|> Вие Сте на Зряла върраст,да Вие Сте Българин,да Вие Живее Те във България,да това Доказва,че Не е Възможно,да Не Знае Те !
  – Да защото Факта,че Живее Те във България,и Сте на Възрастта на Която Сте,Доказва !

  ]=|> Доказва,че Знае Те,каква Държава Представлява България днес !
  – Да по-същия Начин и освен това Знание,защото във Мозъка Ви,Не е Възможно,да не Бъде запечатан спомена !
  – Каква Държава Представляваве България,преди 11 г. !

  ]===|> Да Също и каквото и да Преценява Те във Момента,че следва,да Определя във Това-Писмо !
  – Аз Ви Моля,да Го прегледа Те,и да Отдели Те само половин Час,за да Помисли Те,за Което Ще Ви Помоля,да Помисли Те !

  ]=|> Писмо=Писмо=Писмо=Писмо=Писмо=Писмо Така,да Определих Причината заради Която Не е Възможно,да не Помни Те,каква Държава Представляваше България преди !
  – Да също и Ще Помисля,да Разбира се,че Винаги е имало Учени,за Които е Било Ясно,какво Представлява Човевкичт Интелект !
  – Да Винаги е имало Психолози,да Висши учебни заведения !
  – Да също и Учени,най-малкото,да Ясно е,че след като и преди,във България имаше Виши Учебни заведения !
  – Който Факт Доказва,че Не е Възможно,във Тях да нямаше преподаватели !

  ]===|> Да но Ви Попитам,Помисле Те тоест Прецени Те,каква Държава Представлява България днес !
  – Да Помисле Те,Знае Те Ли,също и Ясно Ли е за Всеки,за !

  ]=|> За,основно какво Представлява Човешкият-Интелект !
  – Да Ясно Ли е днес,дори и не за Всеки,Ясно Ли е за Повечето-Българи,какво Представлява Човешкото-Съзнание !
  – Ясно Ли е,какво Представлява Знанието !
  – Ясно ли е,че Хората Не е Възможно,да Съществуваме,да Живеем без непрекъснато да Преценяваме Различни-Мнения !

  ]===|> Ясно Ли е,как точно Ги Преценяваме,Ясно Ли е,че това е Възможно,само във случай !
  – Че Определим Преценка !
  – Ясно Ли е как Точно,Определяме Преценка !
  – Ясно Ли е,че Знанието Представлява Импулс във Мозъка Ни !
  – Ясно Ли е,че Хората не е Възможно,да Съществуваме,без непрекъснато да Използваме Импулсите във Своя Мозък !
  – За да Преценяваме,защото само така е Възможно,да Определяме Мненията.
  – Без да Преценим Които,Не е Възможон да Определим,какво Ще Трябва.
  – По-същия Начин,и как да Направим,това Което Сме Преценили,че Желаем защото Трябва,да Направим !

  ]===|> Ясно Ли е,за колко Българи днес е Ясно,колко Българи Осъзнаха,Точно-Какво Представлява Той !
  – Също и как Точно Хората Използваме Своя-Интелект !
  – Стана Ли Ясно за Повечето,Всъщност би-трябвало за Всеки,да но на-практика !
  – На-практика,Ясно Ли е за Повечето Българи днес,как точно Създаваме Своите Мнения !

  ]===|> Да стаа Ли Ви,да на Вас да Ясно Ли Ви е,Точно как Хората Виждаме,чрез Интелекта Си !
  – Стана Ли Ви Ясно,каква Сила на-пракика Представлява Интелекта Ни !
  – Ясно Ли е,че Хората Не е Възможно,да Съществуваме,без да Използваме Тази Сила !
  – Ясно Ли е,точно защо това е така !

  ]===|> Ясно Ли е,че Компютрите Съществуват,да защото Бяха-Създадени !
  – Ясно Ли е,че Те Бяха,Създадени за да Ги Използваме,за да Ни Помагат !
  – Ясно Ли е,че Те Ни Поагат,когато Изпълняват определени Програми !

  ]=|> Ясно Ли е,че Те Изпълняват Тези Програми,чрез Своя Процесор !
  – Ясно Ли е,че Процесора,за един Компютър Представлява Неговия Интелект !
  – Ясно Ли е,че чрез него Компютъра,Преценява как да Изпълнява Командите,на Всяка една Програма !

  ]===|> Ясно Ли е,че Съществуват защото Бяха Създадени,че Съществуват толкова сложни Програми !
  – Чрез Които Компютъра,Изпълнява Команди,Които е Възможно,да Бъдат Изпълнявани и от Хoрата !
  – Да но само ако Те за завървили Висше Образование !

  ]===|> Ясно Ли е,колко Хора днес Знаят,за Мен !
  – Ясно Ли е,че след като Те Знаят,Те не е Възможно
  – Всеки от Тях,да Не Определисвоето Мнение,за Мен !

  ]===|> Ясно Ли е,че това Мнение Определя какъв Човек Представлява Петър Йовчев,според Всеки Който Знае за Мен !
  – Ясно Ли е,че Мнението Което Всеки,Който Знае Определи за Мен,Беше Определено,да след-като То Беше-Преценено !

  ]===|> Ясно Ли е,че за да Беше Преценено Мнението,за Петър Йовчев,Което Не е Възможно,да не Определи Всеки Който Знае за Мен !
  – За да Го Прецени,Той е Възможно,да Използва,но само това,Което Той Знае за Мен !
  – Да Което на-практика Представлява Знанието,Което със Писмата Си Се Преборих,за да Бъде.
  – И за това,То Попадна във Вашия-Мозък,след като е така,Всеки Който Го Научи.Той Представлява Човек,да и Той Не Възможно,Щом Знае,да не Определи Мнението Си за Мен !

  ]=|> Да Мнението,Което Представя Петър Йовчев,за Него,да Което Мнение,единствено е Възможно Определя.
  – Какъв Човек Представлява Петър Йовчев,според Всеки Който Знае за Мен !

  ]===|> Да Вие,също Знае Те,за Мен да Помислете,да Определи Те,какъв Човек Представлявам Аз според Вас !
  – Да това Представлява Мнение,да Ясно е,че За да Го Прецени Те,трябва,да Използва Те.Знанието.Което Попадна във Вавиш Мозък.Което Ви е Ясно,чрез Интелекта Си Вие използвах Те,да и така,Прецених Те.
  – За да Определи Те Своето Мнение,Мнението Ви,Което Представя Петър Йовчев,според Вас !

  ]===|> Добре,Нека Помислим заедно,какво Знае Те Вие,за Мен !
  – Разбира се,Ясно Ви е,за Писмата Ми,да Което Определя,Знае Те,какво Пиша във Тях !

  ]=|> Добре във Началото Опредлеих,че Вие Сте Възрастен Човек,да Вие Помните,каква Държава Представляваве България преди !
  – Също Ви е Ясно и каква Държава Представлява България днес,да и Искам,да Помисли Те !

  ]===|> Да същата като Държавата,Която Представляваше преди,ли да Представлява България днес !
  – Разбира се,че не,това Ви е Ясно,Което Доказва,Вие Осъзнава Те,че Промяната Съществува.
  – Да и Искам,да Помисли Те,как Щеше да Бъде-Възможно,днес да Бъде както е днес !

  ]=|> Ако Знанието,Което Петър Йовчев Определя във Писмата Си Всеки ден !
  – Ако То,по-един или по-друг Начин,То да не Беше Попаднало във Мозъка на Всеки-Българин !

  ]===|> Да но То Попадна,да България Се Промени,да България днес в колко по-развита Държава !
  – Да но Ще Определя също и Въпроса,какво Мисли Те Вие за Мен,да какъв Човек Представлявам Аз споре Вас !

  ]===|> Това е Вашето-Мнение,за Мен Което Вие,е Възможно,да Определих Те !
  – След като Използва Те,Знанието Което Се Намира,защото Знае Те,че.!
  -Че Писмата Ми Бяха Отговорни,за да Попадне,във Мозъка на колко Българи !

  ]===|> Да какво Знае Те,че Определям Всеки ден,да Знае Те че Фактите,Които Определям във Повечето Си Писма,Определя !

  ]=|> Разбира се,Основно че Желая,да започна,да Работя като Рекламен-Агент !
  – Да Ясно Ви е,че Съм Способен,защото Знае Те,че със Писмата Си,Доказах това,на Всеки !

  ]=|> Да но Ви е Ясно,че Мнението Ви за Мен,Беше Определено,след като Го Прецених Те,да и за да Направи Те това !
  – Да Вие Използвах Те,това Което Знае Те,че пива Всеки ден.
  – Което Не Се Отнася само за Факта,като какъв също и за една от Кои Агенций Желая,да работя !

  ]=|> Да за Писмата Ми,Знае Те,че във Тях Определям също и,да Ясно Ви е.
  – Че Не Желая,да създам семейство,със по-възрастна от Себе Си Жена !
  – И това добре,да Нормално е един Мъж,да Не желае това !
  – Знае Те,че когато във едно семейство има разлика във възрастта на съпрузите,по-принцип по-възрастният е мъжа !

  ]===|> И това добре,да но за Писмата Ми Вие Знае Те,че във Тях Определям и друго !
  – Да Ясно Ви е,че Говорим за чукането,да Знае Те че непрекъснато Определям,че Желая да Чукам Всяка Жена,Която Харесвам !
  – Да Ясно Ви е,че когато започнах,да Ви Пиша Писма,да тогава това,че Желае,да чука Всяка Жена,Която Харесва !
  – Ясно е,че Всеки Мъж по-принцип Желае това,да де но да,Но да Определя толкова Директно пред Всеки !
  – Това Беше Възможно,да Направи само един луд !

  ]===|> Да Когато започнах да Ви Пиша Писмата Си,да Фактите Които Определях толкова Директно пред Всеки,какво Представлява чукането,за Мен !
  – Знае Те,това беве Отговорно,за факта че Всички Прецених Те,че Петър Йовчев е луд,да но се случи какво !

  ]===|> Да Всички Осъзнах Те,точно защо,Чукането Представлява Просто едно Удоволствие,да и Ви е Ясно.
  – Че точно заради,Знанието Което Попадна във Мозъка Ви,заради Писмата Ми,Представлява Причината !
  – Заради Която,основно Създадоха,колко сайта за секс запознанства,да също и Всички Създадох Те Своя профил във Тях !

  ]===|> Да но какво,но тогава да Всички Прецених Те,че Петър Йовчев е луд,да и защо !
  – Ясно Ви е,че Причината Представлява Факта,че във България преди не Бяха Устроени,както са Устроени Те днес !

  ]===|> Да нещата по-принцип се Промениха,да каква е Причината за това е Ясно,да но е Ясно и какво !
  – Да че Вие,най-вероятно Определих Те Мнението,че Петър Йовчев в Човек със Болна Психика !
  – Да но Аз Ще кажа и друго,да Мисле Те Ме за какъвто Иска Те,но това Не Променя,Фактите,че !

  ]=|> Че Петър Йовчев Желае,защото е Способен,за да Работи,като Рекламен-Агент !
  ]=|> Че като Съвсем-Нормален Мъж,Петър Йовчев Не Желае,да Бъде Мъж,на по-възрастна от Себе Си Жена !
  ]=|> Че Петър Йовчев Прецени Мнението,че Чукането Представлява просто едно Удоволствие !
  – Че Ви накарах Всички,да Осъзнае Те,че това е така !

  ]=|> Че Петър Йовчев Нито Желае,Никога Някога Ще бъде съгласен,да започне,да се чука със мъже !

  ]===|> Също и,че Петър Йовчев Представлява Красив Мъж,днес на 31 г. !
  – Мъж Ясно е със какъв Интелект,Мъж чийто пенис е голям,Мъж за когото Чукането Представлява просто едно Удоволствие !

  ]===|> Да също и Мъж,Който Желае да Чука Всяка Жена,Която Харесвам,защото Всички Бях Те Накарани.
  – И за това Всички Се Осъзнах Те,че Чукането на-практика Представлява Нищо Различно,от !

  ]=|> Да това Представляват Чувства,да Тези Чувства,Са Отговорни,за емоций,да Които Са Отговорни !
  – За Факта,че Всеки-Чувек,Желае да Прави секс,да заради настроението във което Е.
  – Което се Определя,от чувствата,Които Изживяваме Хората,когато правим секс !

  ]===|> Както и,да Аз Искам да чукам Много Жени,да но това не значи,просто да Правя секс със Тях !
  – Да защото секс се прави,когато обикновенно хората,Които го Правят,са във лгнало положение !
  – Да ами докато Чукам Всяка-Жена,да Възможно е да Бъдем легнали.
  – Да но не,по-скоро Аз Не Ще бъда легнал !

  ]===|> Да Всяка Жена,Представлява Живо Същество,да Тя е Човек,да Настроението И,се Определя,спрямо зависи чувствата,Които Тя Изживява,и за това !
  – Да за това Не е Възможно,да Съществува жена,Която Не Желае,да прави секс.Или за Най-Точно,да Бъде чукана от Мен !
  – Да но по-принцип най-Важното е друго !

  ]===|> Да това е факта,Който Вие Ясен на Всички,да Всички Българи Се Осъзнах Те.
  – Да Знае Те,станаха Ви Ясни,колко много Факти,да но също Ви е Ясно и най-важното !

  ]=|> ЗАКЛЧЯЕНИЕ:

  ]===|> Да най-важното,това е Факта,Който Ви е Ясен на Всички,да Всички-Българи Осъзнава Те !
  – Яе Се Осъзнах Те,да че като Държава България Се Промени !

  ]=|> Да но най-Важен е Факта,че Точно защото Аз Ви накарах,Това Представлява Причината.
  – Отговорна,за Факта,че днес на Всички-Българи Ви е Ясно,че след като Вие Знае Те,за Мен !

  ]=|> Това какъв Човек Представлявам Аз Според Вас,е Мнението Ви за Мен !
  – Което Ви Накарах и Вие Осъзнах Те,че това Мнение,Съществува,защото чрез Интелекта Си Вие Го Прецених Те !

  ]===|> Да и за да Го Прецених Те е Възможно,да Използвах Те,нищо Различно !
  – От Знанието,попадна във Мозъка Ви,и Което Ви е Ясно,за Мен !

  ]=|> Това е,лек ден !

 5. Криминалната психология има ли добра реализация в Германия?

Leave a Reply