При хората, получили немска диплома, е далеч по-лесно. Българската диплома ви интересува толкова, колкото Хенри VIII са го интересували нанотехнологиите. Хич. Немските си дипломи ги получавате на дипломирането в немското посолство и после пак ви ги събират, за да им направят нотариално заверени копия. За да получите 5 нотариално заверени копия, е необходимо да докажете кореспонденция с 5 университета в Германия (т. е. трябва да пратите 5 имейла до различни университети, да копирате текстовете от тези имейли в един общ имейл, който да изпратите на някой от Deutsche Abteilung – това ви е цялото доказателство за кореспонденция). Ако не представите кореспонденция, трябва да плащате по около 25 лв. на копие.

В сайтовете на университетите има формуляр за кандидатстване, който трябва да попълните електронно, да им го пратите и по електронен път, да го изпечатате и да им го пратите по пощата. Въобще не се притеснявайте, ако някъде сбъркате при попълването на формуляра – можете да пращате безброй много формуляри по електронен път. Важно е само във формуляра, който им пратите по пощата, да няма грешки и неточности! Тъй като всеки университет е автономен, не навсякъде формулярът изглежда по един и същ начин. На места може да ви поискат да напишете мотивационно писмо, някъде може да ви поискат да пратите Lebenslauf – всичко си е описано в сайтовете им. Формулярите можете да пратите или по пощата с препоръчано писмо (струва около 5 лв. и отнема 7-10 дни), или по куриерска фирма (45 лв. за 1 до 2 дни). Внимавайте с Български пощи – не можете да си следите пратките, губят писма и са бавни. Обаждайте се в университета, за да питате дали ви е пристигнало писмото – никой няма да откаже да ви отговори!

Прочети още: Как функционира NC?

0 Replies to “Кандидатстване с немска диплома”

  1. Здравейте! Тъй като ще кандидатствам с немска диплома, това означава ли, че в университет, в който се кандидатства през uni-assist, мога да кандидатсвам директно към университета?

    1. Когато кандидатстваш с немска диплома си в групата Bildungsinländer, тоест нищо от процедурата с uni-assist не се отнася за теб и кандидатстваш само директно към университета. Успех!

  2. Забравих да поясня, че съм завършил в България в НЕГ.

Leave a Reply