Учениците от 12 клас са осигурени (здравна осигуровка) до 1-ви юли от годината на завършване. Между 1-ви юли и 1-ви октомври (зависи кога започва семестърът в университета),  тоест 3 месеца, кандидат-студентите трябва сами да заплащат здравната си осигуровка – по 16.80лв на месец = общо 50.40лв. Така че след 1-ви юли трябва да отидете до НАП – всеки район си има НАП-представителство, проверете кое е най-близкото до вас.

Всеки университет изисква здравна осигуровка или документ, доказващ, че студентът е освободен от такава. Можете да си направите застраховка в Германия (струва около 50-70 евро на месец), да си направите такава още в България, или да използвате само Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

ЕЗОК се вади за 1-2 седмици в Банка ДСК, подробности тук. Ако много бързате докато си чакате картата, можете да си извадите временно удостоверение от НЗОК (офисът се намира много близо до бул. България), че имате непрекъснати здравноосигурителни права, и съответно такава карта – става за няколко работни дни, изпълнява функцията на картата и важи 2 месеца.

ЕЗОК важи като доказателство за здравни права в България и съотв. ЕС, тя ще ви трябва в почти всички Behörde-та. Когато се записвате в университета, който сте избрали, един от задължителните документи е точно тя (или както е написано по-горе, може и немска здравна осигуровка). Можете да докажете, че сте освободени от задължението да се осигурявате в Германия, като изпратите копие от вашата ЕЗОК на имейл на някоя от немските здравни каси (например AOK) или директно отидете в някой от офисите им. Трябва да им обясните, че ви трябва такова удостоверение за пред университета ви – то ще представлява един лист, на който те казват, че провелили картата ви и че заради нея сте освободени от немска здравна осигуровка. Обикновено по имейл отговарят до няколко работни дни, на място се прави за 5 минути.

Какво покрива ЕЗОК? Медицинска помощ в спешни случаи. Ето няколко примера, дадени от студенти в групата ни във facebook, за това какви услуги е покрила картата в техния случай: преглед при зъболекар, вадене на зъб, операция на коляното, лечение на ухо, преглед при лекар. Чували сме и за много случаи, в които ЕЗОК не е била признавана за достатъчна, за да покрие разходи по лечение или преглед, и съответният студент е трябвало да плаща сам.

Ако картата ви е изтекла (за вече учещи студенти):

–  Трябва да си извадите Studienbestätigung от университета, което удостоверява, че сте били и продължавате да сте студенти там; може да използвате и своята студентска карта, както и Immatrikulationbescheinigung;

–  Трябва да го преведете в България (чрез заклет преводач), като след това го занесете в НАП, отивате в офиса, към който се водите по адресна регистрация в София;

–  От НАП ще отчетат, че продължавате да се осигурявате от държавата, понеже сте студент, и ще ви издадат удостоверение за това;

–  Тази процедура извършвате всеки семестър, без да е отбелязано в регистрите на НАП, че имате непрекъснати здравноосигурителни права, не можете да си издадете ЕЗОК.

Ако искате да си направите немска застраховка:

Не можете да бъдете осигурени в две страни едновременно. В случай, че предпочетете да се осигурявате в Германия, трябва да се отпишете от здравната система в България и да докажете пред АОК (или друга немска здравна каса), че сте се отписали. Легитимен документ за приложение пред АОК е заявление Е104, което се издава от НАП при поискване след отписването.

Друг начин е да не представяте документи пред НАП, че сте студент в Германия – така българските власти няма да знаят, че трябва да ви осигуряват, и вашите осигурителни месечни вноски няма да бъдат внасяни, тоест правата ви ще бъдат прекъснати.

Дискусия в групата ни във facebook: https://www.facebook.com/groups/256788891047529/permalink/541424212583994/

0 Replies to “Здравно осигуряване”

 1. За голямо улеснение вече може да се изкара европейска здравна карта и в банка ДСК!!

 2. Здравейте, исках да пошитам ако досега съм била с НЗОК и искам да я сменя с немска здравна карта(АОК) например какво трябва да направя, т.е трябва ли да изисквам нещо от университета или да го оведомя?

  1. Здрасти! При преминаването от българска към немска здравна каса трябва да си комуникираш със самите здравни каси, не с университета. От университета ще имат нужда само от доказателство, че си здравно осигурен/а при иматрикулирането за нов семестър, когато ЕЗОК-ът ти изтече – тогава е редно да им пратиш новите данни на немската ти здравна каса, за да не ти изискват всяка година да им пращаш ЕЗОК 😉

 3. Здравейте,и аз имам въпрос спрямо покриване на разходи с ЕЗОК. Студентка съм, но тъй като съм над 26 си плащам сама. През лятото бях изпаднала в тежка депресия и се наложи да потърся психотерапевт. Представих му картата, той каза,че ще се информира как протича прехвърляне на сметката към НЗОК в моят случай, понеже с немска здр, осигуровка се подава молба пред немската каса и когато тя потвърди разходите, се предприемат сеанси. До края на моите 5 пробни сеанса, терапевтът не ми каза как се развива казуса. Тъй като той не ми помогна, се отказах от предложеното от него лечение. 6 месеца по-късно получавам сметка като частен пациент. Опитах се да се свържа по тел. с него, но не го откривам. От здравната каса, която досега се грижеше сметките да се прехвърлят към НЗОК ми предложиха да представя сметката и да проверят дали терапевтът е подал молба към тях и дали разходите могат да се покрият от НЗОК, но нямат представа дали терапевтът е нарушил правата ми,след като не ме е информирал по врене на сеансите,че ЕЗОК няма да покрие разходите (ако е така) или не ме е информирал,че ще ме лекува като частен пациент. Към кого мога да се обърна дали терапевтът не е изпълнил задълженията си да ме информира как ще протече поемането на разходите за лечение и евентуално ако разходите не се поемат, защо случаят не се разглежда като спешен, а профилактични прегледи са спешен случай? Благодаря предварително за насоките.

  1. Здравей, Виктория,

   за съжаление нямаме повече информация от тази, която беше дискутирана под поста с въпрос за ЕЗОК в групата ни във фейсбук. Надяваме се скоро да обобщим oпита и коментарите на студенти в чужбина и да публикуваме нова статия по темата.

   Поздрави, екипът на faq4uni

 4. Здравейте!
  След изтичане на ЕЗОК и издаване на нова отново ли се повтаря процедурата с изпращане на копие и до немска здравна каса /АОК/ и те да издадат документ ,че съм здравно осигурен ?
  Благодаря!

 5. Здравейте,
  много се извинявам, но не мога да намеря емайл адрес, на когото в АОК да си изпратя картата. Някой пращал ли им е преди да ми даде линк или Емайл.

  1. Здравей, използвай търсачката на групата ни “Помощ при кандидатстване в Германия и Австрия” във facebook и ще откриеш имейл адреси за различни области.

 6. Здравейте, имам въпрос относно българската здравна осигуровка. На 31 години съм но за съжаление съм още студент. Досега бях с немска здравна осигуровка на Barmer но след 30 години сумата става двойна. Точно затова още преди 2-3 години отидох в НАП с желанието да изчистя старите осигурителни периоди с документ че съм бил здравно осигурен в Германия. Служителката там там обаче ме записа като постоянно пребиваващ в чужбина. Сега когато искам да си издам ЕЗОК ми изискват формуляр Е 104.Този формуляр обаче е при смяна на държавите. Вече нищо не разбирам, моля за съвет!

 7. Здравейте,

  аз съм студентка в Германия и се осигурявам здравно там, но тази година навърших 30 години и за да избегна двойното поскъпване на месечната вноска *(за което Алекс споменава) обмислям да се прехвърля към българската здравна каса.
  Можете ли да ми дадете повече информация, какви биха били недостатъците, ако го направя? Опасенията ми са най-вече, че няма да мога да ползвам безплатно почти никакви здравни услуги в Германия и само такива в спешни случаи. До колко това е факт?

  Благодаря Ви предварително за отделеното време.
  Антония

Leave a Reply