Деян Стоянов, Психология в Кьолн

  1. Какви са особеностите при кандидатстване за специалността Психология в университета в Кьолн?

При кандидатстването обикновено се преминава през 3 етапа. В първия се обръща внимание единствено на дипломата, и се приемат 20-те процента от кандидатите с най-висока диплома в зависимост от специалността. Но дори и да нямате отлична диплома не е проблем, тъй кат в 3тия етап университетът избира кандидатите и по много други фактори – сертификати, практики, мотивационни писма и т.н. – така се избират около 60 процента от новоприетите студенти. Ако сте завършили по рано от годината, в която кандидатствате, можете да участвате и във 2ро класиране, според броя изминали семестри от завършването ви. Психология е една от специалностите със сравнително висок бал, като за първо класиране тук влизат кандидати с оценка от дипломата не по малко от 5,70. В всеки университет този бал е различен.

  1. Кои са основните предмети и дисциплини, които се изучават?

В първата година се изучават основно по-общи въвеждащи предмети, които след това се надграждат от по-специализираните дисциплини в по-горните семестри. Силно застъпени са обща, социална и клинична психология, както и статистика. Почти всички предмети включват лекция и упражнение, предлагат се и туториуми за допълнителна помощ. От 3ти семестър има избираеми дисциплини, предлагащи по-задълбочен поглед, в зависимост от интересите ви. Има възможност и за свободноизбираеми предмети, също и езикови курсове, които също носят кредити в рамките на програмата.

psychologybanner

  1. Кои са най-често срещаните начини за изпитване?

Изпитването е изцяло писмено. В края на всеки семестър се полагат изпити, най-вече под формата на тестове. Някои предмети изискват предаването на курсови работи, които също се оценяват. В почти всеки семинар трябва да се представи реферат, който не влияе на оценката, а служи по скоро като заверка за участие в курса. Последния семестър се предава дипломна работа, която е с най-голяма тежест при определянето на крайната оценка на дипломата.

  1. Теоретична или практическа насоченост има специалността?

Тук психологията е описана като сравнително практически ориентирана специалност в сравнение с другите университети, въпреки това се изучават доста усилено предмети, които на доста голяма част от завършилите няма да им бъдат от полза, и се набляга основно на теорията. Има интегрирана експериментална практика, която обаче е само в научната сфера. Като условие трябва да се направят още 2 кратки стажа до края на следването, каквито обаче университетът не предлага и трябва да се търсят самостоятелно. Добре е да си изберете подходяща практика, тъй като дори и за няколко месеца може да ви научи на повече неща от голяма част от лекциите.

  1. Какви са възможностите за реализация след завършване?

С бакалавърска степен възможностите са сравнително малко, но с подходяща магистратура може да се реализирате в сферата на клиничната, детско-юношеската, юридическата психология, маркетинг, човешки ресурси, психотерапия и т.н. както в Германия, така и в България. Конкретно за психотерапията, в Германия трябва да се изкара и допълнително обучение след магистратурата. Университетът в Кьолн предлага в момента 2 магистратури – научна и практически ориентирана, които обаче по мое мнение не предлагат достатъчно задълбочен поглед към някоя точно определена област, освен ако не искате да се занимавате с научно-изследователска дейност.

universitaetkoeln102-_v-gseapremiumxl

  1. Какво Ви харесва и какво не в университета?

Донякъде е добре, че човек може сам да си подрежда учебната програма. Лошото в случая идва оттам, че системата за записването е доста сложна, особено за първокурсници, и ако не се ориентирате навреме може да няма места за определени лекции и упражнения. Учебници има в библиотеката, но често не достигат, както и местата за учене, особено в компютърните зали. Тъй като голяма част от лекциите са объркващи, сложно структурирани, а и до някаква степен скучни, това кара доста студенти да се откажат от редовното им посещаване и да разчитат основно на упражненията и самостоятелната подготовка. Като цяло обаче, с достатъчно мотивация и добра организация може да се завърши безпроблемно в предвидените за това 6 семестъра.

  1. Защо избрахте точно този университет?

Университета избрах сравнително случайно, не съм се водил по класации, а по-скоро заради града, тъй като имах доста познати в региона,  който също така предлага и много възможности за работа и развлечения. Психология, както и доста близки специалности, се предлагат в много университети във всички провинции в Германия, така че човек винаги има избор къде да кандидатства, в зависимост от собствените си критерии.

 

  1. Защо избрахте тази специалност?

Специалността обединява много разнообразни възможности за реализация, като общото между тях е работата с хора. Това беше водещият фактор при избора ми на специалност, тъй като нямах съвсем пълна представа, с какво точно искам да се занимавам след завършването си. Доста колеги също не знаеха какво точно да специализират, но това често се изяснява в хода на следването, след запознаване с различните дисциплини. Разбира се, специалността има и своите минуси – не дотам лесното намиране на работа, най-вече в България, стреса в някои сфери, както и продължителното обучение до започване на работа, но ако това е нещото, което ви влече, не бива това да ви отказва.

 

  1. Какво Ви харесва и какво не в града, в който следвате?

Градът, а и цялата област, са част от един от най-развитите региони, и като такъв предлагат много възможности за обучение, работа, културен живот, спорт, развлечения, транспорт (евтини самолетни билети до България, а и не само), и много други. Друг голям плюс е, че в Кьолн се намира най-голямата българска студентска общност в Германия. Като всички големи градове, има и своите недостатъци – пренаселеност, задръствания, мръсотия, трудности при намиране на жилище, загуба на доста време в пътуване до работа или до университета и т.н. Дали на някого ще се хареса града е строго индивидуално – на мен лично не ми харесва, същото мога да кажа и за живота в Германия като цяло, за други пък важи точно обратното. При възможност е добре да дойдете лично да се запознаете с обстановката, или поне да съберете различни мнения по темата, за да можете да вземете най-доброто решение за себе си.

  1. Какво бихте посъветвали бъдещи кандидат-студенти?

Не е лоша идея при възможност да изкарате практика, свързана с желаната от b95115c8d8542284b0e16b149f2f17d7вас специалност, преди да се запишете – дори и да „изгубите“ известно време по този начин, за да можете да изпитате сами какво точно представлява професията. Доста хора решават да сменят специалността си в първата година от следването – на това не би трябвало да се гледа като на проблем, тъй като не всеки е готов с правилното решение до края на 12 клас, а стига до него чак когато се запознае отблизо със специалността. Не на последно място, обърнете също толкова внимание на града и държавата, която избирате за следването си, най-малкото защото това е мястото, където ще прекарате следващите (поне) 3 години от живота си. И въпреки всички съвети и препоръки, вслушайте се преди всичко в себе си, защото това е едно от най-важните решения и засяга основно вас самите. Желая много успех на всички!

 

 

One Reply to “Деян Стоянов, Психология в Кьолн”

Leave a Reply