Магистратура: въпроси и отговори за приема

Вярно ли е, че няма места за всички, които искат да запишат магистратура?

Сигурно е, че не всички получават магистърското място, което са желали. glasses-272399_640На някои места за следване, както и при някои специалности като бизнес администрация има недостиг на свободни места. Преди всичко има недостиг, когато в големи градове като Берлин или Мюнхен много студенти, които са завършили бакалавър, искат да останат в същия университет и така не дават голям шанс на кандидатстващите от други места. В университета в Кьолн кандидатствалите за магистър бизнес администрация през 2013 по данни от самия университет са 1756 при положение, че е имало само 225 свободни места. В по-малките градове или при по-специализираните програми за магистър като например философия положението е по-добре. Който търси достатъчно добре информация и не се срамува да се пренесе в селски регион, трябва най-малко да се притеснява.

Предпочитат ли университетите студенти, които са завършили при тях бакалавър?

Мнозинството от висши учебни заведения предпочитат ангажирани, заинтересовани студенти – и няма значение къде са следвали бакалавър. Въпреки това не е изключено (но е и трудно за доказване) някои професори да смятат студентите, които са следвали при тях, за най-добре обучени. Това обаче са единични случаи. По принцип не трябва да представлява никакъв проблем след като завършиш бакалавър, да смениш висшето учебно заведение. В крайна сметка цел на бакалавърските и магистърските програми е студентите да са по-мобилни. Завършилите бакалавър, които искат да останат в своя университет, имат предимството, че познават професорите и могат да дадат за пример някоя лекция когато пишат мотивационното си писмо. Освен това могат да бъдат сигурни, че бакалавърската им програма отговаря на магистратурата.

От какво значение са оценките при избора на студенти?

При повечето университети оценките са най-важният критерий. Това се дължи на факта, че са най-малко оспорими. Който има лоши оценки, не трябва да се отчайва. При някои висши учебни заведения има възможност да те преоценят: примерно ако си особено добър в дадена област или си бил на определена практика. В HTW Saarland се завишава оценката с 0,2 точки, ако кандидатстващият за магистратура инженерство или мениджмънт е завършил бакалавър в редовното време (не е удължил следването си). Има и специалности, при които няма конкретна система за оценки, като например при магистратурата по аграрни науки в TU München. Там от значение са мотивационното писмо и интервюто. Генерално важи: Който няма най-добрите оценки, трябва да им грабне интереса с изключително мотивационно писмо. А при разговора имаш възможността да ги впечатлиш с характера си.

books-441866_640

Коя бакалавърска и коя магистърска програма вървят най-добре заедно?

На интернет страницата masterwiki.de можеш да намериш своя бакалавър и да видиш за кои магистърски програми са кандидатствали минали студенти, къде са им отказали и къде са ги приели. Само че тази информация можеш да намериш само за студентите, които са я споделили. Също така може да потърсиш твоята желана магистратура и да провериш с кои бакалавърски програми по-рано завършилите са кандидатствали. Но важи: не се влияй прекалено много! Трябва сам да решиш коя магистратура най-много ти харесва и отговаря на бъдещите ти планове – и да се бориш, за да бъдеш приет.

Негативно ли се гледа на хората, които си изберат нова специализация в магистратурата?

Някои професори са скептично настроени към тези студенти, защото смятат, че им липсват основни познания. Други професори насърчават такива студенти, защото имат по-голям поглед върху нещата и имат различна перспектива. Който се стреми към магистратура, която по съдържание се отдалечава от бакалавъра му, примерно след бакалавър социология иска да учи MBA, трябва въпреки това да си вярва и да кандидатства. Най-добре е да подчертае в документите за кандидатстване университетските семинари или практиката, които е посещавал и най-добре пасват на магистратурата му.

Превод: Моника Флорова

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

Leave a Reply