Какво представлява специалността?

BWL е бизнес администрация – изучават се функциите и устройството на предприятията, както и предмети от всички посоки в икономиката.

Как се кандидатства (особености)?

Нормално кандидатстване без никакви особености – с диплома, сертификати за владеене на английски и немки език. Зависи от избора на университета, но става или директно към него, или чрез uni-assist.

Колко време продължава следването?

Редовното следване (бакалавър) е 6 семестъра, може да се удължи.

Какви са основните дисциплини/предмети, които се изучават?

Учат се предмети от всички посоки в икономикатаправо , счетоводство, маркетинг, мениджмънт, микро- и макроикономика, финанси, информатика.

*** Математиката е доста по-лесна от в специалности като VWL, Wirstschaftsinformatik и тн, за сметка на това обикновено има доста голяма „балъшка” част за наузустяване на разни неща (особено по т.н. дисциплина „мениджмънт”).

Какви са основните начини на изпитване (писмени, устни)?

Изцяло писмени изпити, при някои предмети има допълнителни проекти за допускане до изпит, например презентация, доклад, но определено са doable. Има лимит на скъсвания на изпити, който е различен в различните университети.

Какви качества трябва да притежава кандидат-студентът и какви качества и способности се развиват по време на следването?

Стабилно владеене на английски език, хубаво е да е добър по математика и компютърно грамотен/а.

Трябва да е упорит и търпелив, знанието на добър английски е бонус, защото по някои предмети е нужно да се търси допълнително инфо в интернет, което невинаги е достъпно на немски. Развиване на качества по време на следването: със сигурност икономическо мислене, всичко останало си зависи от индивида.Business feature

По-скоро практическа или теоритична насоченост има следването?

По-скоро теоритична насоченост, но по някои предмети като счетоводство, финанси, статистика и математика има и голяма доза практика.

Каква степен се получава при завършване?

Бакалавър. За Магистър в повечето университети балът е 2.3-2.9 от дипломата за бакалавър.

Какви са възможностите за реализация в Германия, Австрия и България?

Да кандидатства за позиция в някоя немска или австрийска фирма и/или да се опита да стартира собствен частен бизнес. За България шансовете за работа са добри, с немската диплома и поне 2-3 чужди езика със сигурност ще се намери реализация. За Германия опции има много – собствена реализация при наличие на добри идеи, работа в немска фирма с филиали в България.

Според повечето хора специалността е доста перспективна, предлагат се множество работни места за завършили BWL-ци, НО и конкуренцията е жестока, тъй като това е най-масово изучавана специалност в Германия. А и да си го кажем честно, само дипломата сама по себе си не е гаранция за нищо! Фирмите искат добра автобиография, сиреч практики по време на следването, отлични езикови знания (английски и немски са must), компютърни умения (MS Office всички го могат, ако имате възможност да научите други програми, я SAP R3, я някакви статистически – възползвайте се задължително!), добър успех (да, и в университета оценките са важни за съжаление, не като едно време, само да завършиш му е цаката) и тн.

Препоръки

Намерете си възможно най-бързо някой познат или създайте приятелства с някой от по-горен семестър за да ви светне за някои работи, доста е полезно. Ходете на Ersti-Woche-то с туторите, те също казват важни неща. Започнете още в самото начало с ученето, дори да не разбирате нищо, ще светнете до месец и половина – два. Веднага след първата лекция по предмет тичайте към библиотеката за учебници, защото свършват бързо в първи семестър. Ходете поне 10-15 минути преди лекция в залата, защото се изсипват всички и може да няма места за сядане, по-натам става по-поносимо положението.

Благодарим на: Гергана Кръстева, Тихомир Спасов, Георги Евлогиев

Лични впечатления на студенти:

Гергана Кръстева, BWL, Манхайм

Павлина Ралева, BWL в Манхайм

Още статии:

Разлики между предметите в BWL и VWL

Калина Танчева, Международен бизнес в Нюрнберг

Надежда Тонева, BWL с Туризъм и Хотелиерство в HWTK Берлин

19 Replies to “Бизнес Администрация (BWL)”

 1. Нужни ли сa сертификaти и по двaтa езикa, или може сaмо с тaкъв по немски?

 2. Можеш да пробваш да минеш и с хорариум, но повечето от нас са си взели сертификат по английски.

 3. Знам,че е специфично за всеки университет,но предлагат ли се езикови курсове и по други езици към следването,примерно френски, италиански и тн ?

 4. Molja da me orientirate za spezialnosti ,koito se izuchavat samo na amglijski i imam vazmojnost da zapochna obuchenieto si napravo s anglijski

 5. Здравейте. Бих искала да попитам дали математиката при BWL е много трудна, тъй като съм от езикова гимназия съм и не съм в ЗИП Математика?

 6. Не е много трудна, изучават се главно функции и елементи на анализа ( производни на функции, екстремуми на функции, интегрално смятане), както и линейна алгебра- матрици, вектори, детерминанти. Като цяло не е нещо, с което човек не може да се справи. Математиката се учи обикновено само в първи семестър и е икономически ориентирана, тоест няма да ти трябва нищо от училищния материал по геометрия, а само за функции, системи уравнения и такива основни теми от алгебрата, но най-вече функции. Скокът от училищната математика въобще не е голям, започва се от графики на елементарни функции с една променлива, така че спокойно. Според мен в BWL има далеч по-сложни предмети, като счетоводство и право. Въобще, счетоводната насоченост е доста голяма, поне в Свободния университет в Берлин.

 7. Здравейте. Може ли да попитам, тъй като догодина съм 12 клас и каква матура трябва да положа освен по БГ, за да следвам BWL в Германия? Благодаря предварително!

  1. Не е от значение – може да запишеш всякаква матура. Това е в общия случай – може и да има някакви по-специални (вероятно частни) университети, които да изискват друго, но ще е изключение и ще е отбелязано изрично на сайта им.

 8. Здравейте! Решила съм да уча BWL и сега колебание изниква при избора на университет. Главно обмислям или този в Манхайм, или LMU-München.. Би ми било интересно и от полза да чуя какво мислите. Благодаря предварително за съдействието! 🙂

  1. Здравей! Никой от админите на сайта не учи BWL в посочените университети и не можем да даваме мнение по въпорса. Попитай най-добре в групата ни – там има много хора с тази специалност и от двата университета. Имай предвид, че това са и много различни градове – единият малък и студентски, другият голям и по-интернационален. Вземи и това предвид при избора си: https://www.facebook.com/groups/256788891047529/

 9. Здравейте, имам сертификат по b1 немски и въпросът ми е къде в Берлин могат да ме приемат с този ми немски и 1 или 2 семестъра да уча немски в университета ? Intensive deutschkurs или нещо от сорта ?

 10. Здравейте, искам да уча тази специалност в Германия и като завърша да работя в България. Въпросът ми и дали са добри възможностите за реализация в България и каква длъжност мога да заема?

  1. Здравей, Денис!
   Възможностите за намиране на работа в България са изключително много, особено завършвайки Бизнес администрация. Може да работиш в сферата на финансите, счетоводство, IT, логистика, маркетинг и т.н.
   Поздрави!

 11. Здравейте, интересува ме дали има добри университети за BWL, където за прием се изисква само издържан Test DaF ( резултати 5, 5, 5, 4) и диплома над 5:80 без сертификат по английски? Дъщеря ми завършва през май 2017 и има намерение да кандидатства в ГЕрмания. Университетите в Кьолн, Мюнстер и Аахен колко добри са за BWL?

 12. Имам въпроси ,ако може някой да ми помогне бих се радвала

 13. Въпроса ми е за моята дъщеря.
  Преди две години тя завърши Гимназия по Икономика във Велико Търново и дойде тук при мен в Германия,понеже аз живея в Германия от 10 години.И понеже бяхме доста години разделени -тя в бг ,аз в Германия.Решихме да живеем заедно и тя да продължи образованието си в Германия.
  За тези две години тя научи немски ,след един месец ще вземе тест ДАФ в Дюселдорф.
  Ходихме в Колн за легализация на дипломата и. Те оцениха дипломата и митлерерайфе хох и,че не можела да следва с тая диплома тук.
  Въпроса ми е как български ученици завършили в бг икономически гимназии кандидатстват тук в Германия и къде?
  Предварително благодаря

Leave a Reply