За първокурсниците и рефератите

Първото изнасяне на реферат в университета стряска много студенти. Но с правилната подготовка той се случва, както трябва – „под мишница“ с това ръководство за стресирани студенти.

Все повече наближава денят на семинарното упражнение, моментът за изнасяне на реферата. И все повече нараства страхът от неизбежното излагане. И когато вече се стигне до него, на някои ръцете плуват в пот, на втори им пресеква гласът, трети пък се изчервяват до корена на косите си. Мнозина просто препускат през текста с неистово желание всичко да свърши, колкото се може по-скоро.

presentation

С подобно изпълнение измъчвате не само професорите и състудентите си, а и самите себе си – с ниски оценки и още по-голям ужас от следващото подобно задание. И така си продължава през цялото следване, а после и в кариерата. Все пак нервната възбуда е преодолима по мнението на експерти – с правилната подготовка.

Ръководство в шест стъпки:

  • Започнете достатъчно рано: „Ако човек не иска да се занимава с реферата, дали поради несигурност или страх, непрекъснато го отлага“, твърди Райнхард Франке. Той е дипломиран психолог и консултира студенти в Свободния университет в Берлин как да превъзмогнат сценичната треска. Знае едно: мнозина започват изготвянето на реферата твърде късно и така от самото начало се подлагат на напрежение.
  • Подгответе се добре по съдържанието: Адекватното докладване по дадена тема зависи от дълбочината на навлизане в нея. Следователно който е запознат с материала, не се обърква лесно.
  • Сведете до разговорен език: „Слушателят трябва да може да си представи онова, за което иде реч“, смята Мартин Дал, обучител по реторика и собственик на фирма за обучение. Това важи в еднаква степен за технически и естествени науки. Например ако рефератът се отнася за сложно вещество, може в началото да посочите в кои продукти от ежедневния живот се среща.
  • Упражнявайте се вкъщи: За да успеете с представянето на реферата, трябва поне веднъж да сте го изрепетирали – пред приятели, пред членове на семейството или пред самите себе си. По този начин улавяте засечки и неясноти и получавате усещане за нужното ви време. Освен това се затвърждава самият материал. Преди всичко обаче е важно да се чуете сами как говорите.
  • Нахвърляйте си „сламки: Няма спор, че е най-добре презентиращият да говори без текст. Но вpresentacion самото начало свободното изказване се оказва трудно за повечето студенти, признава психологът Франке. Който пък е съвсем нервен, може да си „суфлира“ със сценарий от две части: за целта от едната страна си написва подробния текст на реферата, а от другата – опорните точки. В зависмост от градуса на напрежението може да се обръща към единия или другия вариант.
  • Изчетете на глас: Ако нищо друго не помага, прочетете целия реферат, съветва Франке. „По-добре хубаво да го изчетете, отколкото зле да го разкажете.“
  • Бъдете откровени: Още една възможност е да споделите за нервността си. Чувството е познато почти на всекиго, признава обучителят по реторика Дал. Публиката често проявява разбиране след подобна „изповед“.

Три технически напътствия:

  • Вземете си „помощници: Технически помощни средства като PowerPoint, KeyNote или сходен софтуер са особено полезни за първите реферати, счита Оливер Форнбергер. Професорът по информатика в Университета Оснабрюк многократно е отличаван за своите доклади. Според Форнбергер при слайдовете важи правилото „пет на пет“: максимум пет реда с по пет думи на всеки. При това не трябва да има пълни от граматическа гледна точка изречения.
  • Подредете едно след друго: При техническото онагледяване не трябва всички опорни точки да се появяват на един слайд. По-удачно е те да са така анимирани, че да стават видими постепенно, посочва Форнбергер. Иначе аудиторията ще се занимава с четене, вместо със слушане.
  • Предписание за напреднали: Докладчиците могат да въздействат на публиката с т. нар. система за отзивчивост на аудиторията, която се предлага в някои университети. „Това е принципът на въпроса на публиката от “Кой иска да стане милионер”, разказва Форнбергер. Изнасящият реферата задава на колегите си въпрос – и те могат да се допитат за отговора до смартфоните или лаптопите си. В случай, че съответният университет не предлага този инструмент, студентите могат да използват безплатно системата на Университета Оснабрюк Cliqr.

presentation-skills1

Така ще ви се получат рефератите!

Превод: Мира Кънева

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Повече за това какво те очаква в университета в следните статии:

Leave a Reply