Германия за напреднали: Mitfahrgelegenheit

mitfahrer
С повече късмет може това да е снимка от следващия ви Mitfahrt

Немската инженерна мисъл определено има своите добри попадения, но трудно нещо може да се мери с комбинативността на германците, когато става въпрос за това да избегнат услугите на дълбоко презираната Deutsche Bahn и да спестят някое друго евро. Когато билетът с влак струва горе-долу колкото един месечен наем, алтернативите са добре дошли. Mitfahrgelegenheit – гадна и дълга дума  за нещо, което де факто е доста удобно, практично, икономично и екологично, а именно споделеното пътуване (с кола) из цяла Германия, а и отвъд.

Схемата е проста – набелязвате си желаната дестинация, влизате в някой от сайтовете, предлагащи споделени пътувания, откривате оферти от хора, които предлагат пътуване в необходимата ви дестинация, звъните им и се уговаряте кога и къде точно да се чакате, отивате на уговореното място и потегляте заедно по живо, по здраво и ако ви е било писано, успешно стигате до крайната си цел. Някои от  по-популярните сайтове, където се публикуват предложения за споделени пътувания, са Mitfahrgelegenheit, BlaBlaCar и Mitfahren.de. Първият се води като най-голямата Mitfahrzentrale, но отскоро изискват такса, за да се свързвате с предлагащите пътувания. Вторият сайт е по-малък, но пък за сметка на това напълно безплатен. Има обаче и десетки фейсбук групи, където можете да търсите оферти за споделени пътувания. Съществуват и такива за пътуващи от България към Германия. А пък Flinc е мобилно приложение, което генерира подходящи предложения за Mitfahrt-ове.

Auto beladen
Mitfahrt идеята явно печели хората по цял свят

Като поживеете достатъчно дълго в Германия, ще установите, че едва ли има човек, който да не може да сподели някое трагико-комично преживяване от някой Mitfahrt. Противно на всеобщото мнение на 94.7% от българските баби и майки – не, не всеки, предлагащ споделено пътуване, е сериен изнасилвач, възползващ се от наивни девойчета по аутобаните из цялата Бундесрепублика. Рисковете тук са свързани най-вече с необвързващия характер на тези уговорки. Така например няма нищо странно в това да имате уговорка за 9 ч. сутринта, но в 1 предната нощ да получите SMS от Mitfahrer-а ви, че колата му била развалена и няма да може да пътува на следващия ден. Или пък да отидете на уговореното място в уговорения час, но Mitfahrer-а ви така и да не се появи и да не и вдига телефона си. Но пък от друга страна можете да попаднете на необикновени, луди и забавни хора, с които да не скучаете и за минута по време на пътуването – почти като пътуването на стоп. Приблизителнта ни лична статистика сочи, че в близо 8 от 10 случая споделеното пътуване минава успешно и безаварийно.

Ако сте предприемачески настроена душа, можете и добре да “захлебите” от цялата концепция. Има много хора, които редовно пътуват по едни и същи маршрути, пълнят колите си с 2-3-ма Mitfahrer-и и така излизат на плюс от цялата акция. Ако нямате собствена кола, има друга оферта. Mitfahrt може да се осъществи не само с автомобил, но и с влак.  В различните бундеслендъри се предлагат групови билети с намаления (например Schönes Wochenende Ticket, с който пътувате до 5 човека за 40 евро събота или неделя колкото пъти си искате и до където искате из цяла Германия, като по този начин едно пътуване на член от групата излиза около 8 евро). Купувате такъв билет, обявявате свободните места, правите няколко курса с влака и се надявате да намерите досатъчно пътуващи, така че да излезете на плюс. Все още не сме го изпробвали лично, така че не можем да гарантираме, че ще станете милионери с този метод – все пак успех, ако се решите! 😉

Таня & Кали

Вижте всички статии от рубриката Германия за напреднали.