Германия за напреднали: Голямото изпращане и всички посрещания

10710540_671142339647810_8148530653565961165_n

Есента дойде, птиците отлитат на юг, а студентите – към Германия и Австрия. И вероятно искате да се запознаете с хора, на които сега също им предстои следване из немскоезичните страни – вероятно дори във вашето населено място? Или дори с такива, които вече следват там? Тогава заповядайте на “Голямото изпращане”, организирано от FAQ4uni: Дойдох. Видях. Кандидатствах и Тук-Там, за да се запознаем на място! Мястото е Dada Culture бар в София, ул. Георги Бенковски 10, часът е 17:30. Виж и събитието във facebook.

След изпращането на родна територия и приблизително двучасов полет или 20-30 часов път с автобус или кола, идва време за подобаващо посрещане

Кликни, за да прочетеш повече за Мюнхен
Повече за Мюнхен

Ако пристигаш в Мюнхен:

На 04.10 от 12.30 в общото помещение на общежитието Felsennelkenanger (адресът е Felsennelkenanger 11, U2 Dülferstrasse) ще имаш възможност да чуеш кратка презентция за най-важните неща, които един студент в Мюнхен трябва да знае – като здравна застраховка, транспорт и интересни места за прекарване на свободното време. След това, разбира се, ще можеш в неформална обстановка да се срещнеш с по-опитни колеги и да научиш хитрости „от кухнята“ за различните специалности, както и да се запознаеш с други бъдещи студенти в града. Виж и събитието им във facebook. 

Ако пристигаш в Берлин:

Кликни, за да разбереш повече за Берлин
Повече за Берлин

На 10.10 в Българския Културен Институт (БКИ, адресът е Leipziger Str. 114-115, 10117 Berlin) ще се проведе информативна първа среща за посрещане на новите студенти, организирана от студентското дружество Хъшове. След запознаването и кратките презентации за органзиацията, живота в Берлин и университетите в него, ще има неформално посрещане в бара на общежитието Potsdamer Str. в близост до БКИ. Следи фен-страницата или групата на Хъшове за повече информация.

Кликни, за да прочетеш повече за Карлсруе
Повече за Карлсруе

Ако пристигаш в Карлсруе:

Студентското дружество AVКM организира ориентировъчни дни в началото на зимния семестър в Карлсруе. Всички новопристигнали студенти са поканени на представянето на дружеството на 9 октомври от 10ч. сутринта, след което следват разговори за университета, разходка за обяд до мензата, разкази от по-опитните вече напреднали в следването студенти, както и вечер на кръчма и бар. На следващия ден – петък – програмата включва team building на грил, а в събота предстои излет в Schwarzwald. Последният ден на ориентировъчните дни е за грил и различни игри в НЕК. Цялата програма можеш да прочетеш тук, а повече информация за ориентировъчните дни и самото дружество виж на сайта им.

Ако пристигаш във Франкфурт на Майн:

На 10. и 11. Октомври (петък и събота) във Франкфурт ще се проведат информативни срещи за първокурсниците през зимния семестър. Програмата на първия ден включва запознаване, представяне на студентската организация Съединение, първи стъпки в новия град и парти. На следващия ден следва разходка из Франкфурт и тур из кръчмите. Всички желаещи да се включат трябва да заявят участието си като се свържат с организаторите тук.

Ако пристигаш в Хайделберг:

Повече за Хайделберг
Повече за Хайделберг

За новопристигналите студенти в Хайделберг всяка година се предлага серия от встъпителни мероприятия в седмицата преди официалното начало на семестъра. За всяка специалност мероприятията са по различно време, но са приблисително еднакви (приветствие, посещение на важните университетски сгради, обиколко из града, посещение на бар или немска кръчма, парти в дискотека, запознаване с възможностите за кариерна реализация след завършване). Седмицата обикновено завършва с кратко пътуване за 1-2 нощувки, където бъдещите колеги се опознават и сближават. На 18.10 в Хайделберг ще се състои среща специално за българските първокурсцници, организирана от българските студенти в Хайделберг. За повече информация вижте събитието във facebook.

Кликни, за да разбереш повече за Манхайм
Повече за Манхайм

А ако ще учиш в Манхайм, то твоето посрещане вече е минало – тъй като зимният семестър там започва на 1 септември, студентската организация Бай Ганьо вече въведе новите студенти в града и университета и ги запозна с българското студентско общество. Следи повече информация за тях на сайта или фен-страницата им.

Успех на всички Ersti-та и на добър час!

Таня & Кали

Прочети и останалите статии от първи и втори сезон на рубриката “Германия за напреднали”.

Leave a Reply